Πέμπτη 15 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ελεος...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Ας σταματήσει επιτέλους και από την πλευρά του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ αυτή η εμπάθεια απέναντι στους εργαζόμενους και το σωματείο της Σίσσερ - Πάλκο. Ας σταματήσει η υπονόμευση ενός αγώνα που διεξάγεται ομόφωνα από το ΔΣ του σωματείου και τους ίδιους τους εργαζόμενους. Σε τελευταία ανάλυση γίνονται καταγέλαστοι αυτοί που ρίχνουν το κύριο ανάθεμα στο σωματείο και τους εργαζόμενους και αφήνουν ουσιαστικά και αντικειμενικά στο απυρόβλητο την κυβερνητική πολιτική και την εργοδοτική ασυδοσία». Το απόσπασμα είναι από χτεσινό άρθρο στην «Αυγή» του Αλ. Καλύβη, στελέχους του ΣΥΝ και της ΓΣΕΕ, που ξεκινά, μάλιστα, από την πρώτη σελίδα της εφημερίδας.

Το αναδημοσιεύουμε λοιπόν, χωρίς το παραμικρό σχόλιο, μια και οι αναγνώστες του «Ριζοσπάστη» γνωρίζουν πολύ καλά την αποφασιστική και κατηγορηματική στάση του ΚΚΕ και της εφημερίδας του στο πλάι των εργατών της «ΣΙΣΣΕΡ», την πρόσφατη επίσκεψη στο εργοστάσιο της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, τη χτεσινή συγκέντρωση αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ, τη σημερινή τετράωρη στάση εργασίας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Κλωστοϋφαντουργία, Ιματισμό και Δέρμα, κλπ., κλπ. Σημειώνουμε, μόνον, ότι το παραπάνω απόσπασμα είναι γραμμένο από το στέλεχος ενός κόμματος, που ψήφισε το Μάαστριχτ και υποστηρίζει την πολιτική ενοποίησης της ΕΕ, συμπλέει με τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές στη ΓΣΕΕ και προσφέρει αφειδώς «φύλλα συκής» στην κυβέρνηση και την πολιτική της, όπως στον πρόσφατο πόλεμο ενάντια στο Ιράκ.

Ελεος...

Χρειάζονται μέτρα

«Ολοι τάχθηκαν αλληλέγγυοι στην κοινή προσπάθεια η Ελλάδα να παραμείνει μακριά από όποια κρίση δημιουργηθεί από τη SARS». Η φράση προέρχεται από δελτίο Τύπου του ΕΟΤ για την ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε προχτές με παράγοντες του τουριστικού κλάδου, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε και το θέμα της άτυπης πνευμονίας. Ωστόσο, το θέμα της άτυπης πνευμονίας αφορά πρώτα απ' όλα στην ανθρώπινη ζωή και έπειτα στην οικονομία ή σε ό,τι άλλο. Και η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμείνει μακριά από την κρίση, εάν δεν παρθούν όλα εκείνα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, που πρέπει να ληφθούν. Σε διαφορετική περίπτωση το ζητούμενο δε θα είναι «η Ελλάδα να παραμείνει μακριά από όποια κρίση», αλλά να χαθούν όσο γίνεται λιγότεροι.

Δε βρίσκονται στην ίδια όχθη

Εμείς στηριχτήκαμε και συνεχίζουμε να στηριζόμαστε κυρίως σε σας και κάναμε τα πάντα για την ικανοποίηση των επιθυμιών σας, οι οποίες για μας ήταν υποχρέωση. Με την ελπίδα ότι και εσείς θα αναγνωρίσετε τις προσπάθειές μας και θα μας στηρίξετε να ξανακερδίσουμε τις εκλογές, δεσμευόμαστε να ικανοποιήσουμε και τις νεότερες «επιθυμίες» - αξιώσεις σας! Κάπως έτσι ήταν η ουσία - σε ελεύθερη μετάφραση - του μηνύματος που έστειλε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτης στους Ελληνες βιομηχάνους, το οποίο διαβάστηκε στη χτεσινή ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ.

Και πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν έχει άδικο ο Κ. Σημίτης. Ετσι έχουν τα πράγματα. Ας το πάρουν υπόψη τους οι εργαζόμενοι κι ας κανονίσουν ανάλογα την ψήφο τους. Γιατί, μπορεί ο Κ. Σημίτης να χρησιμοποιούσε συνεχώς στο μήνυμά του τις λέξεις «όλοι μαζί», «εργαζόμενοι και επιχειρήσεις», κλπ., κλπ., αλλά οι εργάτες και υπάλληλοι γνωρίζουν πολύ καλά, πως τα συμφέροντά τους δε βρίσκονται στην ίδια όχθη μ' αυτά των βιομηχάνων.

ΥΓ: Οχι, ούτε κουβέντα δεν περιείχε το μήνυμα του Κ. Σημίτη, για την περίπτωση της «ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΚΟ». Ούτε καν έμμεση...

Με τον ίδιο τρόπο

Λήγει, μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες, η διαμάχη Κουρή - Αθανασούλη, σχετικά με το τηλεοπτικό κανάλι «Αλτερ» - λένε οι σχετικές πληροφορίες - με τον πρώτο να αναλαμβάνει την πλειοψηφία των μετοχών και τη διοίκηση του καναλιού. Κι ενώ στελέχη του κυβερνώντος κόμματος δεν κρύβουν τη χαρά τους, σημειώνοντας ότι «εξαλείφονται οι πραγματικοί λόγοι της επίθεσης της "Αυριανής" ενάντια στην κυβέρνηση», η εφημερίδα του Γ. Κουρή, χθες, δεν έγραφε τίποτε σχετικό και προανάγγελλε, από την πρώτη της σελίδα, «μια νέα μεγάλη αποκάλυψη», για «5ώροφη πολυκατοικία στα βόρεια προάστια;».

Εκτός και αν η απάντηση σε όλα τα προηγούμενα περιλαμβανόταν στην τελευταία σελίδα, όπου, με αφορμή τα όσα είπε προχτές στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ, Μ. Κεφαλογιάννης, γράφονται και τα παρακάτω σε σχετικό σημείωμα, με τίτλο «Μανωλιό λες βλακείες!»: «Πληροφορούμε λοιπόν αυτόν τον κύριο ότι το "ALTER" μπήκε (σ.σ. στο Χρηματιστήριο) ΑΚΡΙΒΩΣ με την ίδια ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ που μπήκαν, ΕΚΤΟΣ ΣΕΙΡΑΣ το ΜΕGΑ, ο ANTENNA, ο Λαμπράκης, ο Τεγόπουλος, η Ναυτεμπορική, ο Πέτρος Κωστόπουλος και όλες οι άλλες εταιρίες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης». Πάντως, έχει κι ένα δίκιο ο Γ. Κουρής. Ολοι με τον ίδιο ουσιαστικά τρόπο τα «μάζεψαν» του κοσμάκη από το Χρηματιστήριο...

Τα... αναπτυξιακά

Παπαγεωργίου Βασίλης

«ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΟΥΝ δημιουργικά στην ανάπτυξη της Ελλάδας», κάλεσε τις επιχειρήσεις ο πρωθυπουργός χτες από το βήμα του ΣΕΒ. Φυσικά, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι και η κυβέρνηση θα συμβάλει δημιουργικά στην ανάπτυξη των κερδών τους.

Το τελευταίο, βέβαια, δεν το είπε έτσι ακριβώς, αλλά οι παριστάμενοι, εκλεκτά μέλη της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» τον κατάλαβαν πολύ καλά.

Μάλιστα, χαρακτήρισε «επιχειρήσεις του μέλλοντος» όσες θα βασίζονται στην «ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών». Πάντως, για την ώρα βασίζονται στις φοροαπαλλαγές, τις κοινοτικές ενισχύσεις και την απελευθέρωση των απολύσεων και των εργασιακών σχέσεων. Ετσι, για να καταλαβαινόμαστε.

Οσο για κάτι δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών περί δήθεν κόντρας του προέδρου του ΣΕΒ Οδυσσέα Κυριακόπουλου με τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση μόνο μειδιάματα μπορούν να προκαλέσουν. Αλλωστε, στην πράξη φαίνεται ποιος «κοντράρει» ποιον.

Αλλωστε, εκτός από τον πρωθυπουργό στη συνέλευση του ΣΕΒ βρέθηκε και ο υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης, υποσχόμενος βελτίωση των κινήτρων για επενδύσεις σε εσωτερικό και εξωτερικό, βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους!

Λέτε να στεναχωρήθηκαν οι βιομήχανοι της χώρας από την παρουσία της κυβέρνησης; Μάλλον απίθανο και μπορούν από τώρα να τρίβουν τα χέρια τους, την ίδια ώρα που οι 500 πεταγμένοι στο δρόμο εργάτες της ΠΑΛΚΟ αποδεικνύουν έμπρακτα την προσφορά τους στην ανάπτυξη του τόπου.

ΞΕΣΑΛΩΣΕ χτες εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου ο Θεόδωρος Πάγκαλος, κατακεραυνώνοντας την πολιτική του υπουργείου Εξωτερικών στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ζήτησε μέχρι και ματαίωση των λεγόμενων συμφωνιών χαμηλής πολιτικής! Συνηθισμένα πράγματα δηλαδή.

Αν θυμόμαστε καλά, η τελευταία φορά που εξέφρασε έντονες διαφωνίες ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ήταν στην ίδια επιτροπή για το θέμα της ετεροδικίας και της συμφωνίας παραμονής των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Μόνο που όταν τελικά αργότερα έγινε η σχετική ψηφοφορία φρόντισε να λείπει!


Γρηγοριάδης Κώστας

Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Τύμβος Μαραθώνα, Σύνταγμα... Μια διαδρομή γνωστή, μια απόσταση μεγάλη, με τη δική της ξεχωριστή ιστορία. Κάθε μέτρο, κάθε χιλιόμετρο αυτής της διαδρομής, έχει συνδεθεί με τους αγώνες του ελληνικού λαού για την ειρήνη. Η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, αποτελεί ένα κορυφαίο, κάθε χρόνο, σταθμό για το αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα της πατρίδας μας. Την Κυριακή το πρωί από τον Τύμβο, το φιλειρηνικό «ποτάμι» θα ξεχυθεί για να διαδηλώσει για την ειρήνη, να διατρανώσει την αντίθεσή του στους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς της Νέας Ιμπεριαλιστικής Τάξης Πραγμάτων, που για ακόμα χρονιά, έπνιξε στο αίμα έναν ολόκληρο λαό...

Η φετινή μαραθώνια πορεία, πραγματοποιείται σε μια περίοδο που το Ιράκ, βρίσκεται υπό την κατοχή των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Λαμβάνει χώρα, πριν ακόμα «σβήσουν» - εάν ποτέ θα μπορούσαν - οι εικόνες με τα σακατεμένα παιδιά του ιρακινού λαού να αφήνουν την τελευταία τους πνοή στα ερείπια, στα νοσοκομεία της Βαγδάτης και της Βασόρας... Οι φρικαλεότητες που διέπραξαν οι ιμπεριαλιστές, η χρήση όπλων μαζικής καταστροφής, οι δολοφονίες, αφύπνισαν τους λαούς όλου του κόσμου και τους έβγαλαν στους δρόμους. Αυτές οι πρωτόγνωρες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις που συγκλόνισαν και τη χώρα μας, δεν πρέπει να σταματήσουν τώρα. Στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών, της βρώμικης προπαγάνδας τους έχουν μπει η Κούβα, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, ο λαός της Παλαιστίνης, η Συρία, το Ιράν. Η λίστα λοιπόν διογκώνεται. Νέοι πόλεμοι βρίσκονται προ των πυλών.

Δε χρειάζεται να δούμε τα νέα «μανιτάρια» που προκαλούν οι βόμβες τους από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες για να οργιστούμε και να βγούμε στους δρόμους. Δε χρειάζεται να γίνουμε και πάλι μάρτυρες της ενεργής συμμετοχής της ελληνικής κυβέρνησης, στα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών. Δεν είναι αναγκαίο, να δούμε τη Σούδα, τον Αραξο, τα λιμάνια και τους δρόμους της πατρίδας μας να ξαναπαραχωρούνται και την Ελλάδα να «φιγουράρει» πολύ ψηλά στο θλιβερό κατάλογο των ΗΠΑ, των χωρών που βοήθησαν στη σφαγή ενός ακόμα λαού. Επειδή αυτά είναι δεδομένα με την παρούσα κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα, την Κυριακή το πρωί, στο τύμβο του Μαραθώνα, όλοι οι πρωταγωνιστές των μεγάλων αντιπολεμικών διαδηλώσεων, οφείλουμε να δώσουμε το «παρών». Να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας, να βροντοφωνάξουμε ξανά: «Ορκος στο Λαμπράκη. Χρέος στη ζωή. Να φύγουν οι βάσεις και οι Αμερικανοί». Είναι μια σημαντική κινητοποίηση μέσα στο μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό αγώνα με στόχο την κατάργηση των αιτιών του πολέμου.

Φέτος, αυτός ο παντοτινός όρκος, έχει και μια ξεχωριστή σημασία, αφού συμπληρώνονται 40 χρόνια από τη δολοφονία του Γρήγορη Λαμπράκη. Του μάρτυρα και αγωνιστή της ειρήνης, ο οποίος στις 21 Απριλίου του 1963 ξεκινούσε την πρώτη πορεία, δηλώνοντας με μοναδικό θάρρος στους χωροφύλακες, που επιχειρούσαν να του το απαγορεύσουν: «Θέλω να περπατήσω για την ειρήνη»... Λίγες μέρες αργότερα, ο ίδιος έφυγε από τη ζωή, δολοφονημένος από το χέρι του παρακράτους. Η ιστορική αυτή φράση του, σήμερα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Την Κυριακή, ας πορευτούμε όλοι στα βήματά του...


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ψεύτες ολκής

Γρηγοριάδης Κώστας

Αφού έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους, για να ευνουχίσουν και υπονομεύσουν το συνδικαλιστικό κίνημα και να το μπολιάσουν με τις αντιλήψεις της «κοινωνικής συναίνεσης» και του συμβιβασμού. Αφού, πρωτοπόρησαν στους «κοινωνικούς διαλόγους» και τα «κοινωνικά συμβόλαια» και έβαλαν πλάτη στο πέρασμα της αντεργατικής πολιτικής και των αντίστοιχων μέτρων της κυβέρνησης (συλλογικές συμβάσεις, ασφαλιστικό, αντιδραστικές αλλαγές εργασιακών σχέσεων, μερική απασχόληση, ΤΣΑ, κλπ., κλπ.). Αφού αρνήθηκαν τις επανειλημμένες προτάσεις και παρεμβάσεις των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, για αλλαγή πορείας, αγωνιστική συσπείρωση των εργαζομένων και προγραμματισμό αγώνων, τώρα δηλώνουν: «Θα αντιδράσουμε σθεναρά σε αυτή την προοπτική, δεν πρόκειται να αφήσουμε να περάσουν οι σκληρές απόψεις των βιομηχάνων» (Χρ. Πολυζωγόπουλος, πρόεδρος ΓΣΕΕ) και «δεν υπάρχουν περιθώρια μείωσης του εργατικού κόστους» (Γ. Μανώλης, της ΔΑΚΕ και Αλ. Καλύβης της «Αυτόνομης Παρέμβασης», μέλη του προεδρείου της ΓΣΕΕ).

Οχι, για τα όσα έκαναν μέχρι σήμερα, δε λένε τίποτε. Εκτός της παρακάτω δικαιολογίας, που ψέλλισε ο Αλ. Καλύβης: «Ο τρόπος που επιτεύχθηκε η ΟΝΕ ήταν διαφορετικός απ' αυτόν που ήθελε το συνδικαλιστικό κίνημα». Υπάρχει, δηλαδή, και φιλεργατική ΟΝΕ; 'Η, μήπως, περίμενε, οι πολυεθνικές και οι κάθε λογής «μπλε», «πράσινοι» και «ροζ» πολιτικοί τους εκπρόσωποι, τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στις πρωτεύουσες των χωρών - μελών της ΕΕ να βάλουν χέρι στους οικονομικά ισχυρούς και να ενισχύσουν τους εργάτες;

Οι πραγματικές τους επιδιώξεις

Βέβαια, ίσως σκεφθεί κάποιος ότι δίνουμε υπερβολική σημασία στην κριτική της μέχρι σήμερα πορείας, ενώ την ίδια στιγμή είναι υπαρκτή η μεγάλη και επιτακτική ανάγκη της ενωμένης και αγωνιστικής απάντησης της εργατικής τάξης στην ολοένα εντεινόμενη επίθεση των βιομηχάνων και της κυβέρνησης. Οχι, δεν υπερβάλλουμε. Ούτε θεωρούμε την κριτική αυτή ως αναντικατάστατη προϋπόθεση μιας από δω και πέρα άλλης πορείας. Αλλωστε, η αυτοκριτική είναι περισσότερο κι από σπάνιο φαινόμενο στην εποχή μας.

Ποιος, όμως, μπορεί να ισχυριστεί ότι η ηγεσία της ΓΣΕΕ έχει πάρει διαζύγιο από τις μέχρι σήμερα απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές της; Ποιος πιστεύει ότι οι μεγάλες κουβέντες περί «σθεναρών αντιδράσεων» περιέχουν και την ελάχιστη ειλικρίνεια και δεν κρύβουν την επιδίωξη τόσο να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, όσο και να εντάξουν την αυξανόμενη συνεχώς αγανάκτηση στα κυοφορούμενα, ήδη, νέα «μεταρρυθμιστικά» και αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης, όπως έγινε πάμπολλες φορές στο παρελθόν;

Εμείς, πάντως, δεν έχουμε την παραμικρή ψευδαίσθηση. Αλλωστε, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δεν κρύβει τις σκέψεις του: «Θέλουμε να υποστηρίζεται η επιχειρηματικότητα, αλλά όχι με μείωση του εργατικού κόστους», υποστήριξε προχτές και δήλωσε έτοιμος να πάρει μέρος σε νέο «κοινωνικό διάλογο», μέσα από τη διαβόητη Επιτροπή Απασχόλησης.

Θρασύτητα και υποκρισία

«Ο Κάστρο είναι τύραννος, ο Μάρκες προδότης και η Κούβα δικτατορική. H θρασύτητα και η υποκρισία τους δεν έχουν τελειωμό. Οι υποστηρικτές του πλιάτσικου, οι απολογητές του μακελειού, οι συνήγοροι της χούντας του Πενταγώνου και τα παπαγαλάκια του Μπλερ στρώνουν το τραπέζι και ακονίζουν τα μαχαιροπίρουνα του Ράμσφελντ. Το πρόσχημα είναι η εκτέλεση τριών Κουβανών αντικαθεστωτικών. Εφόρμησαν να καταλάβουν πορθμείο και πυροβολήθηκαν από τους φαντάρους του Φιντέλ. Να τους θυμίσω τι συνέβη με ένα Ελληνόπουλο; Μονάχα με την υποψία της τρομοκρατίας και με μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο κάποιο βιβλίο του Μπακούνιν, συνελήφθη, ανακρίθηκε και φυλακίστηκε από τις δημοκρατικές αγγλικές αρχές! Να θυμίσω τους Αφγανούς φυλακισμένους στα κάτεργα του Γκουαντάναμο; Αν το ίδιο είχε συμβεί σε κάποιο λιμάνι της Ινγκλατέρας ή των HΠA, θα τους είχαν κάνει κιμά. Και την άλλη μέρα οι δημοσιογράφοι των έγκυρων "Times" θα έγραφαν την εξής λεζάντα κάτω από τα πτώματά τους: Εγκλημα και Τιμωρία!»

Του Δημήτρη Δανίκα, από τη «στήλη άλατος» των χθεσινών «Νέων».

Η κρουαζιέρα

Η κρουαζιέρα θα είναι τετραήμερη και περιλαμβάνει κοσμοπολίτικα νησιά του Αιγαίου, αλλά και άλλα μέρη της επικράτειας, διάφορες εκδηλώσεις, ακόμη και «χάπενινγκ». Ξεκινά από σήμερα και πραγματοποιείται με την εντυπωσιακή και, ταυτόχρονα, πολυτελή ναυαρχίδα της «ΑΝΕΚ» «Ελευθέριος Βενιζέλος». Στο τετραήμερο παίρνουν μέρος περισσότεροι από 600 άνθρωποι και το πλέον εντυπωσιακό, χωρίς να πληρώσουν τίποτε, αφού όλα τα έξοδα είναι πληρωμένα από το ελληνικό δημόσιο. Το ίδιο, επίσης, θα πληρώσει και τα περιπολικά σκάφη του Λιμενικού, τα ελικόπτερα, τα σκάφη συνοδείας, τους βατραχανθρώπους, κλπ,, κλπ,, για την ασφάλεια της κρουαζιέρας από τους κάθε λογής «τρομοκράτες» του Αιγαίου, ακόμη και από τα... ενοχλητικά ψάρια.

Για ποια κρουαζιέρα μιλάμε; Για την άτυπη σύνοδο των Υπουργών Μεταφορών και Ναυτιλίας της ΕΕ, η οποία θα κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο - με άλλα λόγια στα γνωστά σε όλους «υποζύγια» της εφορίας - γύρω στο 1.500.000 ευρώ ή περίπου 500 εκατομμύρια δραχμές.

Σχόλιο ουδέν.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ποιον ωφελεί η «ανταγωνιστικότητα»;

«

Ανταγωνιστικότητα». Αυτός είναι ο νέος «εθνικός στόχος», που διακηρύσσουν τώρα οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου (βιομήχανοι, μεγαλέμποροι, στελέχη πολυεθνικών κλπ.), υποστηρίζοντας πως η «ανταγωνιστικότητα» είναι ο μονόδρομος για το ...καλό της ελληνικής οικονομίας και των εργαζομένων γενικότερα! Την καραμέλα της «ανταγωνιστικότητας» πιπιλούσαν όλοι εκείνοι που παρέλασαν χτες και μίλησαν από το βήμα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των βιομηχάνων (ΣΕΒ) στο Μέγαρο Μουσικής. Από τα ηγετικά στελέχη του ΣΕΒ (πρόεδρος και λοιποί που μίλησαν) μέχρι τον πρωθυπουργό (έστειλε μήνυμα από τη Μάλτα), τον πρόεδρο της ΝΔ (μίλησε στην πρωινή κλειστή συνεδρίαση), τον υπουργό Οικονομίας και άλλους «εκλεκτούς» προσκεκλημένους.

Η ηγεσία του ΣΕΒ ακολούθησε τη γνωστή τακτική. Παράλληλα με τα «μπράβο» στην κυβέρνηση για τις προσπάθειες που κατέβαλε ώστε να ικανοποιήσει τις «επιθυμίες- αιτήματά τους» αλλά και την κριτική για καθυστερήσεις και αποτυχίες στην εφαρμογή συγκεκριμένων επιμέρους μέτρων (καθυστέρηση στις ιδιωτικοποιήσεις), διατύπωσε και τις νέες αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου. Στα πλαίσια αυτά, η ηγεσία του ΣΕΒ απαίτησε τη λήψη νέων μέτρων (που θα υπονομεύουν παραπέρα το συνταξιοδοτικό και κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα, τις εργασιακές σχέσεις, την αγοραστική δύναμη των μισθών και συντάξεων, το λεγόμενο κράτος πρόνοιας, την Ανώτατη Εκπαίδευση κλπ.), με το επιχείρημα ότι αυτά τα μέτρα θα οδηγήσουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και θα κάνουν ισχυρότερη την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία.

Οι αξιώσεις των βιομηχάνων προκάλεσαν έριδες ανάμεσα στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στην αξιωματική αντιπολίτευση, που - αξιοποιώντας το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ - έσπευσαν να υπερθεματίσουν για την ανάγκη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας. Στα πλαίσια αυτά, είδαμε ή ακούσαμε από τη μια τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομίας και από την άλλη τον πρόεδρο της ΝΔ και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να συναγωνίζονται προκειμένου να αποδείξουν ότι το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ - καθένας για το κόμμα του - τα καταφέρνει καλύτερα στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Στα πλαίσια αυτά, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε 4 άξονες μέτρων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, τα οποία κινούνται στον αστερισμό των αξιώσεων της ηγεσίας του ΣΕΒ, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ διατύπωσε την άποψη πως «χρειάζεται γόνιμο έδαφος για την τόνωση των επενδύσεων, της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητος», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό δεν υπάρχει σήμερα αλλά θα δημιουργηθεί όταν η ΝΔ έρθει στην κυβέρνηση...

Ολοι όσοι παρέλασαν και μίλησαν χτες από τη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ (βιομήχανοι, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση) άφησαν να εννοηθεί ότι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας συμφέρει και τους εκμεταλλευτές και τους εκμεταλλευόμενους. Και τις πολυεθνικές (σαν την ΠΑΛΚΟ που πέταξε ξαφνικά στο δρόμο 500 εργάτριες θεωρώντας ότι τα μεροκάματα είναι μεγάλα) και τους άνεργους ή τους συνταξιούχους. Σε όλους αυτούς που προσπαθούν να αποκρύψουν το γεγονός ότι η «ανταγωνιστικότητα» σημαίνει διεύρυνση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, παραπέρα υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, η απάντηση των εργαζομένων μπορεί και πρέπει να είναι μία. Κοινωνικοπολιτικός αγώνας, μέτωπο πάλης, για τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία.

Ο στόχος τους

Οσο τον τόπο κυβερνούν

αγάδες και σουλτάνοι

η ανεργία, φουκαρά,

μονίμως θα αυξάνει,

δουλιά σε λίγο θα ζητάς

με το κερί εργάτη,

σε λίγο χίλιοι οι νηστικοί

και δύο οι χορτάτοι!

* * *

Οσο το σύστημα αυτό

ανέπαφο θα μένει

είσαι από χέρι εργατιά,

βάλτο στο νου, χαμένη,

μονίμως θα μειώνονται

οι θέσεις εργασίας

μέχρι να φτάσεις, να δεχτείς

κι εδώ μισθούς Ασίας!


Ο οίστρος



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ