Πέμπτη 15 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

«Σαουδαραβικός φονταμενταλισμός»: «"Η τρομοκρατία χτυπάει παντού και οιονδήποτε", τόνισε ο Κόλιν Πάουελ. Ο πρίγκιπας Σαούντ, υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, μίλησε στο ίδιο μήκος κύματος, λέγοντας ότι "αυτά συμβαίνουν οπουδήποτε στον κόσμο". Είναι αλήθεια, αλλά αλήθεια είναι και το γεγονός ότι η συμμετοχή των Σαουδαράβων στις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ και εναντίον αμερικανικών συμφερόντων, ιδιαίτερα ο ρόλος της χώρας αυτής ως φυτωρίου τρομοκρατών της Αλ Κάιντα, έχει καταστήσει αυτή την αλήθεια τόσο μεγάλη, ώστε ουδείς μπορεί να την αγνοήσει. Οι προχθεσινές επιθέσεις στο Ριάντ, στο κάτω κάτω, δεν έγιναν "παντού". Συνέβησαν στην καρδιά του τόπου εκείνου που υπήρξε αφετηρία για 15 από τους 19 αεροπειρατές και τρομοκράτες της 11ης Σεπτεμβρίου. Στον τόπο εκείνο που, σύμφωνα με το Συμβούλιο Ασφαλείας, περίπου 500 εκατ. δολάρια μεταβιβάστηκαν στην Αλ Κάιντα την τελευταία δεκαετία. Ο σαουδαραβικός φονταμενταλισμός δημιουργεί απειλή για τη Δύση αλλά και την ίδια τη Σαουδική Αραβία» («ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ ΤΖΟΥΡΝΑΛ» - «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»).

«Ταυτόσημη υπογραφή»... «Το Κρεμλίνο θεωρεί τις τρομοκρατικές επιθέσεις προχθές στην Τσετσενία και χθες στη Σ. Αραβία "κρίκους της ίδιας αλυσίδας και έργο της τρομοκρατικής Διεθνούς", γεγονός που επιβάλλει την περαιτέρω συσπείρωση όλων των χωρών "για την αντιμετώπιση αυτού του κακού"... Σχολιάζοντας τις δύο επιθέσεις, ο πρόεδρος Πούτιν έκανε λόγο για "υπογραφή απολύτως ταυτόσημη και συνέπειες απολύτως συγκρίσιμες"» («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Πραγματικοί ανασφάλιστοι: «Περίπου 60 εκατομμύρια Αμερικανοί, το 25% του ικανού προς εργασία πληθυσμού, παρέμεναν ανασφάλιστοι σε κάποια στιγμή της χρονιάς το 1998 παρά το γεγονός ότι η οικονομία της υπερδύναμης "έτρεχε" τότε με ρυθμό 5%. Τα αποκαλυπτικά στοιχεία, τα οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, ανατρέπουν τη μέχρι σήμερα ευρέως αποδεκτή εκτίμηση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου ότι ο ετήσιος αριθμός των ανασφάλιστων ήταν τα τελευταία χρόνια περίπου 41 εκατομμύρια» (Μπ. Μιχάλης - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ