Θα πάρουμε και νέα μέτρα, διαμηνύει ο Ν. Χριστοδουλάκης προς τους εκπροσώπους του κεφαλαίου
«Η οικονομία θα αποτελέσει το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης»! Τη δήλωση αυτή έκανε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, στέλνοντας έτσι μήνυμα προς τους εκπροσώπους της οικονομικής ολιγαρχίας (λίγες μέρες πριν από την ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ και ενώ ουσιαστικά διανύουμε προεκλογική περίοδο), ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα κάνει ό,τι είναι δυνατό, για να διασφαλίσει τα άμεσα και μεσοπρόθεσμα συμφέροντά τους. Δηλαδή, την υψηλή κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων, μέσα από ένα πλέγμα αντεργατικών μέτρων, η εφαρμογή των οποίων εντείνει την καθημερινή εκμετάλλευση και την ανασφάλεια των εργαζομένων.
Ο Ν. Χριστοδουλάκης, κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ήταν αρκετά σαφής για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Αφού ανέφερε πως μετά το τέλος «της πολεμικής σύρραξης» (δηλαδή της ιμπεριαλιστικής επίθεσης των αμερικανοβρετανικών στρατευμάτων στο Ιράκ) η οικονομία έχει εισέλθει και πάλι στην αναπτυξιακή της δυναμική και ο πληθωρισμός τίθεται υπό έλεγχο, πρόσθεσε με νόημα ένα...«αλλά». Υποστήριξε πως οι αβεβαιότητες δεν έχουν αρθεί πλήρως και διατύπωσε την άποψη ότι θα χρειαστούν και νέα μέτρα οικονομικής πολιτικής, ώστε να εισέλθει η ελληνική και διεθνής οικονομία σε ανάκαμψη.
Ομολογεί, δηλαδή, ο υπουργός ότι η έξοδος από την οικονομική κρίση θα επιδιωχτεί να γίνει με μέτρα πολιτικής, που πλήττουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Ορισμένα από τα μέτρα αυτά τα ανέφερε ο ίδιος, ενώ άλλα έχουν γίνει γνωστά από διαρροές προς τον Τύπο. Τέτοια μέτρα είναι:
Ο Ν. Χριστοδουλάκης επανέλαβε τη δέσμευση ότι η άνθιση του ελληνικού κεφαλαίου μπορεί να συντελεστεί σε συνθήκες δημοσιονομικής σταθερότητας, αναπτυξιακής δυναμικής και προώθησης των λεγόμενων διαρθρωτικών αλλαγών. Πολιτικές, δηλαδή, επιλογές για τις οποίες εγγυάται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Αναφερόμενος στην απόφαση της πολυεθνικής εταιρίας ΠΑΛΚΟ, που αποφάσισε ξαφνικά να κλείσει το εργοστάσιό κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα (που καταδικάζει εκατοντάδες εργαζόμενους στο μαρτύριο της ανεργίας) και να μεταφέρει τις δραστηριότητες σε βαλκανική χώρα που (τα μεροκάματα είναι φτηνότερα) ο υπουργός Οικονομίας απλώς περιορίστηκε να χαρακτηρίσει «πολύ ατυχή» την εξέλιξη αυτή! Δικαιολογώντας - εμμέσως πλην σαφώς την κίνηση της πολυεθνικής- έκανε στη συνέχεια λόγο για απώλειες ανταγωνιστικότητας που έχει δεχτεί ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας μετά το 1989, όταν οι ελληνικές επιχειρήσεις μεταναστεύουν προς τις χαμηλού εργατικού κόστους βαλκανικές χώρες. Κίνηση την οποία ενίσχυσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη θέσπιση κινήτρων (κρατικές επιχορηγήσεις) σε επιχειρήσεις που εγκαθίστανται στις χώρες αυτές. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί πως ο Ν. Χριστοδουλάκης, εκφράζοντας τις επιθετικές βλέψεις του «ελληνικού» κεφαλαίου, χαρακτήρισε «ευπρόσδεκτη» την οικονομική επέκταση προς τις βαλκανικές χώρες, κάτι το οποίο, όπως είπε, αποδεικνύει τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Από την άλλη - σε πλήρη αντίφαση - ισχυρίστηκε ότι αυτό δεν πρέπει να γίνεται σε βάρος της απασχόλησης και της εθνικής οικονομίας, κάνοντας γενικά λόγο για αλλαγές στον αναπτυξιακό νόμο που αφορά στην ενίσχυση επενδύσεων στις χώρες της βαλκανικής.
Αντίθετα, ο υπουργός, μόνο καλά λόγια είχε να πει για την εξαγγελία εξαγοράς της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος» από τη «Φίλιπς Μόρρις», σημειώνοντας πως «όλες οι επιχειρηματικές συνεργασίες που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας είναι θετικές».