Τετάρτη 7 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2004
Μπούσουλας οι εντολές της ΕΕ

Πλαφόν για αύξηση μέχρι 2% στις δαπάνες και του νέου προϋπολογισμού, ενώ ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμό 3,5%-4%

«Τσεκούρι» στις δαπάνες του - υπό κατάρτιση - προϋπολογισμού για το 2004, αλλά και των επόμενων χρόνων (μέχρι το 2006) είναι αποφασισμένη να βάλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (με οδηγίες για την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2004) που στάλθηκε στα υπουργεία και τους φορείς. Με την εγκύκλιο αυτή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου κάνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση πως η «δημοσιονομική πολιτική καθορίζεται, όπως και σε όλες τις χώρες της ΕΕ, από τις γενικές κατευθύνσεις και βασικές αρχές του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Στο «διά ταύτα» η ελέω ΟΝΕ και ΕΕ δημοσιονομική πολιτική σημαίνει ότι όλα τα υπουργεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι εποπτευόμενοι φορείς υποχρεώνονται να μην αυξήσουν τις λειτουργικές δαπάνες τους «πέραν του 2% σε σχέση με τις πιστώσεις που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2003». Παραπέρα «κάθε φορέας θα πρέπει να προσαρμόσει τις ανάγκες του στο πλαίσιο αυτό και να προγραμματίσει έγκαιρα τις δραστηριότητές του». Με δυο λόγια, η εφαρμοζόμενη δημοσιονομική πολιτική είναι «στενός κορσές», καθώς το πλαφόν που αποφασίστηκε δεν καλύπτει ούτε καν την αύξηση του τιμαρίθμου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, τα υπουργεία και οι φορείς καλούνται να υποβάλουν τις προτάσεις τους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το αργότερο μέχρι τις 15 Ιούνη του 2003, με την υπόδειξη ότι το πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής «τόσο για το 2004 όσο και για επόμενα χρόνια» θα κινηθεί στους παρακάτω άξονες:

  • Στη διατήρηση των λεγόμενων συνθηκών σταθερότητας.
  • Στην «ενδυνάμωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», προκειμένου να ενισχυθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης και η «ανταγωνιστικότητα» του μεγάλου κεφαλαίου.
  • Σαν προτεραιότητα για το 2004 αναφέρουν τον περιορισμό των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους, που οι ίδιοι δημιούργησαν με την πολιτική τους.
  • Στη δημοσιονομική «εξυγίανση».

Από την εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκύπτει επίσης και η φιλοσοφία τους για το πλαίσιο της κρατικής δραστηριότητας με βάση την αρχή «κόστους - οφέλους» έτσι ώστε να υπάρχει «μετρήσιμο αποτέλεσμα» και με γνώμονα την εξυπηρέτηση των γενικών αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου. Ετσι οι δαπάνες αξιολογούνται με περισσότερο συστηματικό τρόπο και επίσης συνδέονται «με την επίτευξη συγκεκριμένου αποτελέσματος και την αξιοποίησή τους σε παραγωγικότερες δραστηριότητες». Ολοι οι φορείς μαζί με τις προτάσεις τους για την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2004 καλούνται να υποβάλουν «αναλυτικά και κατά κατηγορία» όλα τα κονδύλια για το 2005 και 2006. Επίσης οι δαπάνες για τυχόν νέες δραστηριότητες «θα πρέπει να αντισταθμιστούν με ανάλογες περικοπές από δραστηριότητες χαμηλότερης προτεραιότητας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ