Κυριακή 19 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Κόκκινο Δίκτυο
Το μεγαλείο του «Ερμιτάζ»

Αυτοί που ξέρουν το περίφημο μουσείο «Ερμιτάζ» στο Λένινγκραντ είναι πολύ περισσότεροι από όσους είχαν την αγαθή τύχη να το επισκεφτούν. Η φήμη του έχει ξεπεράσει εδώ και δεκαετίες τα σύνορα της πρώην ΕΣΣΔ και όσα και να πει κανείς είναι δύσκολο να παραθέσει όλους τους λόγους που - δικαίως - τη δημιούργησαν. Το μόνο, και γνωστό, που μπορούμε να πούμε εδώ είναι ότι το «Ερμιτάζ» συγκαταλέγεται στα κορυφαία μουσεία όλου του κόσμου.

Σχετικά πρόσφατα, το μουσείο, ανταποκρινόμενο στα κελεύσματα της εποχής, απέκτησε τη δική του ηλεκτρονική «σελίδα» στο διαδίκτυο. Ετσι δίνεται η ευκαιρία σε εκατομμύρια ανθρώπους από όλο τον κόσμο να πάρουν μια μικρή «γεύση» από το μεγαλείο του. «Γεύση» που όμως, όχι απλά δε «χορταίνει» τον «ηλεκτρονικό» επισκέπτη, αλλά αντίθετα, του ανοίγει περισσότερο την όρεξη και τη λαχτάρα να το επισκεφθεί «ζωντανά».

Ο επισκέπτης της ιστοσελίδας έχει τη δυνατότητα να πληροφορηθεί ό,τι τον ενδιαφέρει γύρω από το μουσείο, να μάθει την ιστορία του, τις συλλογές και τις εκθέσεις του, αλλά και να λύσει τις τυχόν απορίες του. Επίσης, μπορεί να πληροφορηθεί τα τελευταία νέα που αφορούν το μουσείο και να «ξεναγηθεί» εικονικά σε επιλεγμένα εκθέματα. Μπορεί επίσης να απολαύσει πανοραμικές εικόνες του μουσείου, αλλά και φωτογραφίες από το εσωτερικό του, καθώς και εικόνες της πόλης.

Ομως, η ιστοσελίδα δίνει τη δυνατότητα και για πιο στενές επαφές με το μουσείο, το οποίο φαίνεται ότι περνάει τραγικές οικονομικές στιγμές, θύμα κι αυτό της καπιταλιστικής παλινόρθωσης στην πρώην ΕΣΣΔ. Ετσι, δημιουργήθηκε ένας Σύλλογος Φίλων του «Ερμιτάζ», στον οποίο μπορεί να γίνει μέλος ο καθένας με διαφορετικές παροχές, ανάλογα με τα χρήματα που θα δώσει. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι του μουσείου προσδοκούν με αυτόν τον τρόπο να περισώσουν ό,τι μπορεί να περισωθεί, προσπαθώντας να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους και το μεγαλείο του μουσείου. Αναγκάζονται, λοιπόν, να βγάλουν «ταρίφες» 100, 200 και 500 δολαρίων συνοδευόμενες από μερικές παραχωρήσεις και εκπτώσεις προς τους επισκέπτες - «μέλη» του «συλλόγου». Ηδη, όπως προκύπτει από την ιστοσελίδα, το «Ερμιτάζ» φαίνεται πως διατηρείται χάρη σε μια ατέλειωτη λίστα «χορηγών», που την αποτελούν μεγάλες πολυεθνικές και ρώσικες εταιρίες. Γεγονός που μάλλον τρομάζει παρά καθησυχάζει για το μέλλον του. Η ηλεκτρονική διεύθυνση είναι http://www.hermitagemuseum.org.


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ