Σάββατο 26 Απρίλη 2003 - Κυριακή 27 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Εν μέσω Κουρή - Αθανασούλη

Οι συσκέψεις που είχε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την επιστροφή του από τις σκανδιναβικές χώρες, με υψηλόβαθμα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, επιβεβαίωσαν ότι η κρίση στην οποία έχει περιέλθει το ΠΑΣΟΚ είναι τέτοιας υφής, ώστε αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να καταλήξουν σε κάποια «γραμμή» αντίδρασης εκ μέρους του Κ. Σημίτη. Τα περιθώρια κινήσεων του πρωθυπουργού, άλλωστε, είναι στενά και γι' αυτό επιλέγεται η τακτική τού «να κερδίσουμε χρόνο».

Και μόνο το γεγονός, δε, ότι μια «περιφερειακή» επιχειρηματική σύγκρουση μεταξύ Κουρή - Αθανασούλη, αντανακλάται με τέτοια οξύτητα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, καθιστά αντιληπτό τι κρύβεται κάτω από την κορυφή του παγόβουνου, ή για να το πούμε όπως το περιέγραφε την Πέμπτη κυβερνητικό στέλεχος, «φανταστείτε τι έχει να γίνει όταν τσακωθούν τα "βουβάλια"»....

Πώς εκτυλίχτηκε η υπόθεση

Ας τα πάρουμε, όμως, με τη σειρά, για να δούμε πώς εξελίχτηκε αυτή η υπόθεση, που κάποιοι την περιγράφουν ως τα προεόρτια μιας πολιτικής θύελλας και πρελούδιο μιας μακράς προεκλογικής περιόδου, όπου θα επικρατήσει κλίμα σκανδαλολογίας.

Ηδη από τον περασμένο Φλεβάρη, η «Αυριανή» επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον του πρώην συνεταίρου του Γ.Κουρή και ιδιοκτήτη της «Αλτέκ», Θ.Αθανασούλη. Ο εκδότης της «Αυριανής», που διεκδικεί πίσω το κανάλι «Αλτερ», στο οποίο ήταν συνέταιρος με τον Αθανασούλη από το 1998, κατηγόρησε τον Αθανασούλη για «απάτες» στο Χρηματιστήριο, ενώ ο δεύτερος - μέσα στο κλίμα της συζήτησης περί «εκβιασμών» (Μιχαλόπουλος κλπ.) - ανταπάντησε με μηνύσεις, κατηγορώντας σαν εκβιαστή τον Κουρή. Από εκεί και πέρα η «Αυριανή» άρχισε να στέλνει τα πρώτα μηνύματα προς την κυβέρνηση, καθώς στελέχη της τελευταίας «φωτογραφίζονταν» να έχουν στενές σχέσεις με τον Αθανασούλη (σ.σ.: έχει διατελέσει μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ), να τον «βοηθούν» στις δοσοληψίες του με το Δημόσιο, και εκείνος να τους «ανταποδίδει»...

Ο Μαλέσιος

Πρώτος στόχος της «Αυριανής» ήταν ο τέως υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Ε. Μαλέσιος. Ο τελευταίος θεωρήθηκε ως «αδύναμος κρίκος». Αφ' ενός διότι είναι κουμπάρος με τον Αθανασούλη, αφ' ετέρου διότι η «Αλτέκ» συμμετείχε στο διαγωνισμό για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, θέμα στο οποίο εμπλεκόταν ο Μαλέσιος, ως υφυπουργός Δημοσίας Τάξης. Τελικά, και αφού ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε στο κονσόρτσιουμ που συμμετείχε και η «Αλτέκ», ο Κουρής αποφάσισε να «τελειώσει» τον Μαλέσιο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Αυριανής» που ακολούθησε, ο Μαλέσιος κατηγορούνταν ότι είχε εσωτερική πληροφόρηση από τον Αθανασούλη για παιχνίδια στο Χρηματιστήριο με τη μετοχή της «Αλτέκ», αλλά και ότι διέμενε σε σπίτι που του είχε παραχωρήσει ο επιχειρηματίας...

Αυθημερόν, ο υφυπουργός, που παραδέχτηκε ότι του είχε παραχωρηθεί σπίτι δωρεάν από τον Αθανασούλη, αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση, για να αρχίσει έτσι να ξετυλίγεται το κουβάρι που ακολούθησε.

Μανίκας - Νεονάκης

Ο επόμενος στόχος στη λίστα ήταν ο υπουργός Επικρατείας Στ. Μανίκας. Η «Αυριανή» κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο «Αρπαξε 170 εκατομμύρια ο Μανίκας με μετοχές της Αλτέκ», ενώ τα δημοσιεύματα έθεσαν στο στόχαστρο και το μέλος του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ Μ. Νεονάκη, επίσης για στενές σχέσεις με τον Αθανασούλη και «παιχνίδια» στο Χρηματιστήριο με μετοχές της «Αλτέκ».

Από εκεί πέρα το κλίμα στην κυβέρνηση άρχισε να βαραίνει επικίνδυνα. Ο πρωθυπουργός με δηλώσεις του, πριν αναχωρήσει για τη Φινλανδία, επέλεξε να κινηθεί στη «γραμμή» περί «ανεξάρτητης Δικαιοσύνης», είπε ότι δε θα υπάρξει καμία συγκάλυψη, ενώ έκανε λόγο και για προσπάθεια πρόκλησης «εντυπώσεων». Ταυτόχρονα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος απέστειλε επιστολή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ζητώντας από τη Δικαιοσύνη τη διερεύνηση των θεμάτων που ανέκυψαν από τα δημοσιεύματα. Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε αντίθεση με τον Μαλέσιο, κάλυψε τα δυο στελέχη, λέγοντας ότι δεν προέβησαν σε κάποια παράνομη πράξη. Από την πλευρά τους οι Νεονάκης και Μανίκας ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη κατά του Κουρή, ενώ ο δεύτερος παρουσίασε τις κινήσεις των μετοχών του στο Χρηματιστήριο, λέγοντας ότι δεν είχε κέρδη, αλλά έχασε από το Χρηματιστήριο.

Πάγκαλος - Λαλιώτης

Στο σημείο αυτό, η κρίση εκδηλώθηκε στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ με δυο τρόπους. Από τη μια μεριά, ο Θ.Πάγκαλος επιτέθηκε κατά εκείνων των στελεχών που έχουν σχέση με τον Αθανασούλη, κατηγόρησε τον Νεονάκη ότι «έστησε» την ψηφοφορία στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ για να τον πετάξει έξω από το ΕΓ και υπενθύμισε πως κάθε φορά που μιλούσε για διαφθορά στα όργανα του κόμματος, ο πρωθυπουργός τον αντιμετώπιζε υπεροπτικά. Η στάση Πάγκαλου ερμηνεύτηκε από τους «συντρόφους» του ως προσπάθεια να ηγηθεί εσωκομματικής αντιπολίτευσης και άρχισαν να συζητείται η «λήψη μέτρων εναντίον του.

Από την άλλη, στην υπόθεση ενεπλάκη και το όνομα του Κ.Λαλιώτη, ο οποίος με δήλωσή του περιορίστηκε να δηλώσει αλληλέγγυος προς τον πρωθυπουργό, αλλά χωρίς να κάνει καμία αναφορά στήριξης σε Μανίκα - Νεονάκη και ζητώντας «διαφάνεια παντού». Οι κακές σχέσεις μεταξύ Λαλιώτη - Νεονάκη είναι γνωστές και ορισμένοι άρχισαν να διακινούν τη φημολογία ότι η επίθεση κατά Νεονάκη δεν ήταν άσχετη με τις επιθυμίες Λαλιώτη. Ο τελευταίος που διαψεύδει τη σχετική φημολογία είναι δεδομένο ότι, σε αντίθεση με τον Μανίκα, τον οποίο κάλυψε προχτές, δήλωση υπέρ του Νεονάκη δεν έχει κάνει ακόμα...

Ο Πρωτόπαππας

Από εκεί και πέρα, η «Αυριανή» και ο Κουρής αποφάσισαν να χτυπήσουν την κυβέρνηση στον πυρήνα της. Τα δημοσιεύματα για τον Χρ. Πρωτόπαππα έκαναν λόγο, αφ' ενός ότι ο Αθανασούλης και η «Αλτέκ» πρόσφεραν 200 εκατομμύρια στον υπουργό για τον προεκλογικό του αγώνα, αφ' ετέρου ότι ο Πρωτόπαππας διατηρεί «ανάκτορο» στα Βριλήσσια, σε οικόπεδο που αγόρασε «μόνο 7 εκατομμύρια δραχμές» και καλούσαν τον πρωθυπουργό να ρωτήσει τον υπουργό του «πού βρήκε τα λεφτά».

Ο υπουργός Τύπου αντέδρασε, καταθέτοντας μηνύσεις κατά του Κουρή, ενώ διαφάνηκε ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι πλέον να μιλήσει για επίθεση με «πολιτικούς στόχους» και για «κέντρα» που ενδεχομένως επιθυμούν διασάλευση της «εύρυθμης λειτουργίας του πολιτεύματος», φράση την οποία χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός στις δικές του δηλώσεις. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι οι κυβερνώντες θυμήθηκαν να επιτεθούν και κατά του ...«αυριανισμού», τον οποίο εκτρέφουν για πάνω από μια 20ετία!

Επεται συνέχεια;

Οσο για τον Κουρή, διαμήνυσε πως «ό,τι ξέρω και ό,τι έχω θα θα βγάλω στη φόρα», ενώ στην κυβέρνηση παρακολουθούν και τις κινήσεις επιχειρηματιών όπως οι Αλαφούζος - Βαρδινογιάννης, καθώς τα ΜΜΕ που ελέγχουν οι τελευταίοι κρίθηκε ότι «σιγοντάρουν» τον Κουρή. Οσο για το πού θα καταλήξει η υπόθεση παραμένει ερωτηματικό, καθώς κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν πως «όσες πιθανότητες υπάρχουν να προκληθεί χιονοστιβάδα, άλλες τόσες υπάρχουν να επέλθει..."συμβιβασμός"».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ