Κυριακή 20 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Ηνωμένες Πολυεθνικές Ανοικοδόμησης

Σε βιομηχανία υπογραφής συμβολαίων με αμερικανικές πολυεθνικές εταιρίες για την «ανοικοδόμηση» του Ιράκ έχουν μετατραπεί ο Λευκός Οίκος και όλα τα υπουργεία των ΗΠΑ. Σχεδόν καθημερινά, ανακοινώνονται νέα ονόματα επιχειρήσεων, που παίρνουν έργα στη χώρα που ισοπέδωσαν προηγουμένως οι ίδιοι οι Αμερικανοί.

Ωστόσο, οι δυνάμεις κατοχής για να μειώσουν τις αντιδράσεις των Ιρακινών προχώρησαν σε μια αθλιότητα. Αφού αποφάσισαν την καθιέρωση του δολαρίου ως επισήμου νομίσματος του Ιράκ, ανακοίνωσαν όταν θα δώσουν ένα «δώρο» 20 δολαρίων σε κάθε δημόσιο υπάλληλο. Προσδοκώντας ότι έτσι θα εξαγοράσουν τους εργαζόμενους!!

Βεβαίως, η καθιέρωση του δολαρίου έχει και μια άλλη πτυχή, που αφορά στον ανταγωνισμό με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού, όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση του Ιράκ είχε καθιερώσει το ευρώ ως νόμισμα πληρωμής για το εξαγόμενο πετρέλαιο.

Μετά το πρώτο «κύμα» συμβολαίων, το οποίο υπολογίζεται σε περίπου 1,7 δισ. δολάρια και αφορά στην αποκατάσταση της βασικής υποδομής του Ιράκ, στην ανοικοδόμηση νοσοκομείων και σχολείων, στη διαχείριση λιμένων και διεθνών αεροδρομίων και στη διοικητική μέριμνα στον τομέα του εφοδιασμού, αναμένεται το δεύτερο «κύμα» για την ανασυγκρότηση του κατεστραμμένου συστήματος τηλεφωνίας και την αποκατάσταση της λειτουργίας του χρηματοοικονομικού συστήματος της χώρας.

Οι σχετικές εκτιμήσεις αναβιβάζουν τις ανάγκες «ανοικοδόμησης» του Ιράκ σε περίπου 20 δισ. δολάρια ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια.

Οπως γράφει η εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», στο διαγωνισμό για την αποκατάσταση των ζημιών σε λιμάνια, αεροδρόμια, στο σύστημα ηλεκτροδότησης, στις μεταφορές και το σύστημα υγείας, ύψους 600 εκατομμυρίων δολαρίων, έχουν κληθεί να υποβάλουν προσφορές ορισμένες εταιρίες, που διαδραμάτισαν μείζονα ρόλο στην «ανασυγκρότηση» των Βαλκανίων, του Κουβέιτ και Αφγανιστάν («Bechtel Group», «Parsons», «Fluor», «Louis Berger»).

Για την κατασκευή συστήματος κινητής τηλεφωνίας στο Ιράκ, με κόστος 200 εκατ. δολαρίων, γίνονται, ήδη, διαπραγματεύσεις μεταξύ της «Motorola» και του αμερικανικού υπουργείου Αμύνης. Την περασμένη Τετάρτη, ανακοινώθηκε από την Ουάσιγκτον ότι δύο ακόμη αμερικανικές εταιρίες, η «Research Triangle» και η «Creative Associates International», εξασφάλισαν συμβόλαια, ύψους δέκα εκατ. δολαρίων, αναλαμβάνοντας την ανασυγκρότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και του εκπαιδευτικού συστήματος στο Ιράκ.

Ενα άλλο θέμα που φαίνεται να ρίχνει βαριά σκιά στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, είναι η τύχη του μεγάλου εξωτερικού χρέους του Ιράκ.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρότεινε την παραγραφή του χρέους, το οποίο υπολογίζεται ότι κυμαίνεται μεταξύ 60 και 130 δισ. δολαρίων. Στην περίπτωση αυτή, η Ρωσία, στην οποία χρωστάει τα περισσότερα το Ιράκ, θα υφίστατο μια τεράστια ζημιά. «Κανείς δεν παρέγραψε το ρωσικό χρέος, ανεξαρτήτως από το είδος του καθεστώτος που υπήρχε», ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κούντριν, ενώ ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Ερνστ Βέλτεκε, πρόσθεσε ότι το Ιράκ είναι μία πλούσια χώρα, χάρη στα πετρελαϊκά αποθέματά της και η παραγραφή χρέους είναι μόνο για τις φτωχές χώρες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ