Κυριακή 20 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
59η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ
ΕΕ - ΗΠΑ κατά Ρωσίας

Στις 16 του Απρίλη στην 59η Σύνοδο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, που συνήλθε στη Γενεύη, σύμφωνα με το ITAR-TASS, οι χώρες της ΕΕ προώθησαν σχετική απόφαση καταδίκης της Ρωσίας για την κατάσταση στην Τσετσενία. Το σχέδιο απόφασης της ΕΕ υποστήριξαν επίσης οι υπό ένταξη χώρες της ΕΕ, καθώς και οι ΗΠΑ.

Εντονα αντέδρασε η ρωσική αντιπροσωπεία, η οποία υπεράσπισε την πολιτική της Ρωσίας σε βάρος των αποσχιστικών ένοπλων ομάδων, που η Μόσχα χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές». Η ρωσική πλευρά επέμενε ιδιαίτερα στις τελευταίες θετικές εξελίξεις με τη διοργάνωση δημοψηφίσματος στην Τσετσενία, υπέρ του νέου Συντάγματος αυτής της αυτόνομης Ρωσικής Δημοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης το λόγο για να στηρίξουν τη ρωσική αντιπροσωπεία πήραν επίσης οι αντιπροσωπείες της Κούβας, της Κίνας, της Ινδίας, της Συρίας και της Λιβύης. Τελικά, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, το σχέδιο συγκέντρωσε μόλις 15 ψήφους κι έτσι δεν έγινε αποδεκτό. Χαρακτηριστικά υπέρ του σχεδίου απόφασης ψήφισαν 15 χώρες: Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιρλανδία, Καναδάς, Κόστα Ρίκα, Κροατία, Μεξικό, Πολωνία, Σουηδία, Χιλή. Κατά του σχεδίου απόφασης ψήφισαν 21 χώρες: Αλγερία, Αρμενία, Βραζιλία, Βενεζουέλα, Βιετνάμ, Γκαμπόν, Ζιμπάμπουε, ΛΔ του Κονγκό, Ινδία, Κίνα, Κούβα, Λιβύη, Ρωσία, Σουαζιλάνδη, Σουδάν, Σρι Λάνκα, Συρία, Τόγκο, Ουγκάντα, Ουκρανία, Νοτιοαφρικανική Ενωση. Επίσης, 17 ακόμη χώρες απείχαν από την ψηφοφορία: Αργεντινή, Γουατεμάλα, Ιαπωνία, Καμερούν, Κένια, Μαλαισία, Μπαχρέιν, Μπουρκίνο Φάσο, Νότια Κορέα, Ουρουγουάη, Παραγουάη, Πακιστάν, Περού, Σαουδική Αραβία, Σενεγάλη, Σιέρα Λεόνε, Ταϊλάνδη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ