«Οι χώρες της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Διάσκεψης, με τη συμμετοχή της Ρωσίας, συνήλθαν σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στις 17 Απριλίου 2003 στην Αθήνα.
Οι συμμετέχοντες αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναγνώρισαν ότι οι χώρες και οι λαοί της Ευρώπης έχουν κάνει σημαντικά βήματα για τη δημιουργία μιας κοινότητας αξιών βασιζόμενης στη δημοκρατία, στο κράτος δικαίου και στο σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Η προσήλωσή μας σε κοινές αξίες επέτρεψε τη δημιουργία δεσμών εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών και των λαών μας και τη σταδιακή εδραίωση και επέκταση της ευημερίας και της ασφάλειας. Η τρέχουσα διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτελεί απόδειξη του πνεύματος που επικρατεί σήμερα στην ήπειρό μας και προβάλλει την πραγματικότητα της πολιτικής και οικονομικής αλληλεξάρτησης μεταξύ της Ενωσης και των γειτόνων της στα ανατολικά και στο νότο.
Σε αυτήν τη στιγμή ιστορικής σημασίας, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συναντήθηκαν προκειμένου να επαναβεβαιώσουν τη σταθερή τους απόφαση να μην ανεχθούν νέες διαχωριστικές γραμμές, να συμφωνήσουν να προωθήσουν πολιτικές πολιτικής προσέγγισης και σταδιακής ολοκλήρωσης σε κοινωνικές και οικονομικές δομές μεταξύ της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ενωσης και των γειτόνων της και να επιταχύνουν τον πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό δυναμισμό στην ευρωπαϊκή ήπειρο και πέραν αυτής.
Οι συμμετέχουσες χώρες, βάσει των ιστορικών δεσμών τους, της γεωγραφικής εγγύτητάς τους και των κοινών πολιτικών και οικονομικών αξιών τους, αντάλλαξαν απόψεις όσον αφορά σε ένα σφαιρικό όραμα για τα επόμενα έτη και συμφώνησαν να συνεργαστούν προκειμένου να επιτευχθεί συγκεκριμένη πρόοδος σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Τόνισαν ότι οι σχέσεις γειτονίας τους θα πρέπει να επωφεληθούν από την πολιτική της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία παραμένει διακριτή διαδικασία.
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων επιβεβαίωσαν ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη δημιουργία ενός χώρου ειρήνης, σταθερότητας, ευημερίας και κοινωνικής προόδου καθώς και στην ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα που έχουν άμεσες επιπτώσεις στη ζωή όλων των πολιτών.
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισαν τη σημασία που έχουν:
- Η προαγωγή κοινών αξιών, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου
- Η πρόληψη και η καταπολέμηση κοινών απειλών κατά της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων του οργανωμένου και διεθνικού εγκλήματος, της εμπορίας ανθρώπων, της τρομοκρατίας και των μεταδοτικών νόσων
- Η αμοιβαία προώθηση του εμπορίου και των επενδύσεων, του ανοίγματος των αγορών και της σταδιακής ενσωμάτωσης σε οικονομικές δομές τόσο μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης όσο και γενικότερα
- Η υποστήριξη της ενσωμάτωσης στο διεθνές σύστημα εμπορίου
- Η προώθηση βιώσιμης ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης και της καταπολέμησης των κινδύνων για το περιβάλλον
- Η εξασφάλιση διασυνδεδεμένων δικτύων μεταφορών, ενέργειας και τηλεπικοινωνιών
- Η αύξηση της συνεργασίας σε πολιτιστικά θέματα, η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και οι επαφές μεταξύ των ανθρώπων
- Η προώθηση της διεθνικής και της διασυνοριακής συνεργασίας και η περαιτέρω βελτίωση και ορθολογικοποίηση των διαφόρων διασυνοριακών μέσων
- Η κινητοποίηση των σχετικών διεθνών οργανισμών, εφόσον χρειάζεται.
Για την υλοποίηση των ανωτέρω απαιτούνται ευέλικτα μέσα και δράσεις προσαρμοσμένες στις ειδικές ανάγκες που θα ακολουθούν διαφοροποιημένη προσέγγιση και θα εξαρτώνται, ως προς τη συνέχισή τους, από την επίτευξη των συμφωνημένων στόχων.
Οι χώρες της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Διάσκεψης και η Ρωσία χαιρέτισαν τον εσωτερικό διάλογο που έχει ξεκινήσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση σχετικά με τη νέα πολιτική γειτονίας καθώς και την ιδέα της περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων με τους νέους γείτονες στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς και των σχέσεων που η ΕΕ έχει εγκαθιδρύσει με τους μεσογειακούς εταίρους της στα πλαίσια της διαδικασίας της Βαρκελώνης».