Σε τρίωρη στάση εργασίας, 12 μ.-3 μ.μ., γενικές συνελεύσεις στα νοσοκομεία και συμμετοχή στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια προχωρούν σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας-Πειραιά, σύμφωνα με απόφαση της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), ενώ αύριο, Παρασκευή, πραγματοποιούν 24ωρη προειδοποιητική απεργία.
Διεκδικούν αξιοπρεπές νέο ιατρικό μισθολόγιο, ανθρώπινο ωράριο εργασίας με 35 ώρες ημερήσιο ωράριο και ανθρώπινες ώρες και συνθήκες εφημερίας, με γνώμονα τις ανάγκες των ασθενών και όχι τη λογιστική λογική της κυβέρνησης, την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Λένε «όχι» στο βρώμικο πόλεμο ενάντια στο Ιράκ, ζητούν απεμπλοκή της χώρας μας από κάθε είδους συμμετοχή σ' αυτόν και καλούν τους γιατρούς να συμμετάσχουν στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια.
Αποκαλυπτικά για την αναστάτωση που έφεραν στα νοσοκομεία οι περικοπές των εφημεριών ήταν τα στοιχεία που παρουσίασε χτες η ΕΙΝΑΠ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι της ΕΙΝΑΠ, αναφερόμενοι στις εξαγγελίες του υπουργείου Υγείας για τη λειτουργία του Αττικού Νοσοκομείου από τους πανεπιστημιακούς, τόνισαν ότι οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής έχουν ανάγκη από την άμεση λειτουργία του νοσοκομείου, ως ενός μάχιμου νοσοκομείου όλο το 24ωρο με γιατρούς του ΕΣΥ. Σήμερα, τόνισαν, στο νοσοκομείο των 750 κλινών υπηρετούν 250 άνθρωποι προσωπικό, προσφέροντας όμως υπηρεσίες που θα πρόσφερε ένα Κέντρο Υγείας (ΚΥ), αφού στα εξωτερικά ιατρεία εξετάζονται κατά μέσο όρο 400 ασθενείς.
Η ΕΙΝΑΠ ζήτησε, επίσης, άμεσες απαντήσεις απ' την κυβέρνηση για τη λειτουργία του ογκολογικού νοσοκομείου «Αγιοι Ανάργυροι» που καταστράφηκε στο σεισμό του 1999. Υπογράμμισαν ότι όχι μόνο δεν έχει ξεκινήσει η επανακατασκευή του, παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις ότι το νοσοκομείο θα λειτουργούσε τρία χρόνια μετά το σεισμό, αλλά το υπουργείο Υγείας προχώρησε ουσιαστικά στη διάλυση του οργανισμού του μετατάσσοντας τους εργαζομένους του σε προσωποπαγείς θέσεις στα νοσοκομεία που είχαν μεταφερθεί μετά το σεισμό.
Σε 48ωρη απεργία, σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή, κατεβαίνουν και οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ).
Διεκδικούν την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού και λένε ΟΧΙ στην υποβάθμιση των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ με προσλήψεις 18μηνιτών, μέσα από προγράμματα του ΟΑΕΔ. Ακόμα, υλοποίηση της σύμβασης για το 2004 και τη δημιουργία της υποδομής που υποσχέθηκε η κυβέρνηση στον ελληνικό λαό. Λένε ΟΧΙ στους μισθούς εξαθλίωσης και στην ιδιωτικοποίηση τμημάτων του ΕΚΑΒ (καθαριότητα, φύλαξη, αεροδιακομιδές).