Κυριακή 12 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καθαρές ερωτήσεις καθαρές απαντήσεις

Καταιγισμός, κατά παραγγελίαν, δημοσκοπήσεων αυτόν το καιρό, που άλλοι αμφισβητούν, άλλοι δυσπιστούν, ως προς την ακρίβειά τους - όταν δεν τους συμφέρει - ενώ άλλοι κρίνουν ανεπαρκή την επιστημονική βάση της έρευνας, την πληθυσμιακή έκταση και σύνθεση, τα μαθηματικά πρότυπα αναγωγής στο σύνολο και την ανταπόκρισή τους προς τις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες και τους αστάθμητους παράγοντες.

Αυτή είναι, ίσως, και η κυριότερη αδυναμία τους, και, ανεξάρτητα από την επιβεβαίωση, ή, τη διάψευση των προβλέψεών τους στην κάλπη, εκείνο που έχει σημασία είναι ότι ποσοστιαία συν και πλην - που, άλλωστε, μεταβάλλονται κατά την πορεία προς τις εκλογές - δεν καταγράφουν μόνο τις τάσεις του εκλογικού σώματος, αλλά ασκούν και σοβαρή επίδραση στη διαμόρφωση ψυχολογίας υπέρ της μιας, ή της άλλης πλευράς. Τελείως βέβαια διαφορετική είναι η δημοσκόπηση, αμέσως μετά την ψηφοφορία (έξιτ Πολ).

Οι εταιρίες δημοσκοπήσεων - και χωρίς καμιά αμφισβήτηση του έργου τους - διατηρούν πάντοτε επιφυλάξεις - με βάση, ένα προβλεπόμενο συν - πλην, στατιστικής προσέγγισης, όπως και τις συγκυριακές μεταβολές στη στάση των αναποφάσιστων, των λευκών και των άκυρων, που, όμως, πολλές φορές μπορούν να καθορίσουν αποφασιστικά το εκλογικό αποτέλεσμα.

Στη χειραγωγούμενη και ντοπαρισμένη εκλογική αρένα, εκτός από σοβαρούς παράγοντες, όπως η αύξηση της τιμής του πετρελαίου και οι διακυμάνσεις της χρηματιστηριακής αγοράς, ακόμα και τα ευτράπελα του «μπάρμαν» προέδρου, είτε η γραβάτα και οι φακίδες του αντιπάλου του, μπορεί να επιδράσουν στο παραζαλισμένο κοινό και να αποτελέσουν αντικείμενο ...μέτρησης. Διαφορετικά, όμως, θα ήταν τα αποτελέσματα, αν, για παράδειγμα, υπήρχαν καθαρά και ξάστερα ερωτήματα, όπως: Σας ρώτησαν ποτέ, αν είσαστε σύμφωνοι με το Μάαστριχτ, Αμστερνταμ, ΟΝΕ πορεία; Είσαστε ευχαριστημένοι από την οικονομική πολιτική; Εχετε ανέργους και «απασχολήσιμους» στην οικογένεια; Βλέπετε προοπτική με τη «διατηρησιμότητα» της ίδιας πολιτικής; ψηφίζετε αυτήν την πολιτική για να γίνει σκληρότερη; Ψηφίζετε τα ΝΑΤΟικά δόγματα αγριότητας; Ψηφίζετε το θεσμοθετούμενο περιορισμό των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων; Κλπ., κλπ. Αν η απάντησή σας είναι ΝΑΙ, τότε χαλκεύετε τα δεσμά σας.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ