Πέμπτη 6 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΝΑΕ
Νέα ηγεσία, ίδια ρότα

Αποτέλεσμα, που δεν αλλάζει σε τίποτα τις κεντρικές επιλογές της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) για το θεσμό της Αυτοδιοίκησης, είναι αυτό που προέκυψε από τις χτεσινές εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της Ενωσης. Οι παρατάξεις που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ έλαβαν από δέκα έδρες, η παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΝ από μία και αναδεικνύεται σε ρυθμιστή για τη θέση του προέδρου, οι εκλογές για την ανάδειξη του οποίου θα διεξαχθούν σε επόμενη συνεδρίαση.

Η παράταξη της ΝΔ, παρά το γεγονός ότι είχε περισσότερους εκλέκτορες δεν κατάφερε να πάρει την πλειοψηφία, καθώς εκτιμάται ότι είχε διαρροές, ενώ, όπως όλα δείχνουν, υπήρξε πριμοδότηση του ψηφοδελτίου του ΣΥΝ από το ΠΑΣΟΚ, ώστε να «επιτευχθεί» το παραπάνω αποτέλεσμα...

Ανοίγοντας τις εργασίες της χτεσινής γενικής συνέλευσης ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Θ. Κατριβάνος, κάλεσε τους νομάρχες να αντισταθούν στους σχεδιασμούς του υπουργείου Εσωτερικών που αμφισβητούν την ύπαρξη της ΝΑ. Η νέα υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιά, Φ. Γεννηματά, κατέθεσε τα διαπιστευτήριά της στις αλλαγές του υπουργείου στο χάρτη της Αυτοδιοίκησης που στόχο έχουν την πλήρη μετατροπή του θεσμού σε μέσο εφαρμογής της κυρίαρχης πολιτικής. Μάλιστα, έσπευσε να διεκδικήσει και αρμοδιότητες για λογαριασμό της διευρυμένης ΝΑ Αθηνών - Πειραιά, η οποία - όπως είπε - «πρέπει να αναλάβει τις "μητροπολιτικές λειτουργίες" της περιοχής Αττικής». Η Φ. Γεννηματά πρότεινε έκτακτο συνέδριο τον Μάιο, με ερωτήματα... αιχμής «πώς θα εκλέγεται ο νομάρχης» και «αν θα υπάρχουν νομαρχιακά συμβούλια».

Ο Ν. Σαλαγιάννης, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε νέα αντίληψη στο ζήτημα της άντλησης πόρων, δηλαδή φορολόγηση των δημοτών. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Β. Μεϊμαράκης, μοίρασε υποσχέσεις ότι το κόμμα του ως κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει ισότιμα τους αιρετούς. Ενώ ο Σπ. Λυκούδης, από τον ΣΥΝ, επανέλαβε τη συμφωνία του κόμματός του στις «μεταρρυθμίσεις» του ΠΑΣΟΚ, χαιρετίζοντας το διάλογο για το νέο αυτοδιοικητικό συμβόλαιο.

Δυσμενείς εξελίξεις

Από την πλευρά του ο Σπ. Χαλβατζής, μιλώντας εκ μέρους του ΚΚΕ, επέστησε την προσοχή στους αιρετούς πως οι εκλογές τους διεξάγονται «σε μια χρονιά κατά την οποία δεν προοιωνίζονται ευχάριστα για τη ΝΑ και το αύριο». Και εξήγησε: «Δρομολογήθηκαν αλλαγές στο διοικητικό μηχανισμό του κράτους, που προσδιορίζουν το περιεχόμενο της Αυτοδιοίκησης, η οποία καθώς απογυμνώνεται από κάθε κοινωνικό χαρακτηριστικό, μετατρέπεται σε διοικητικό μηχανισμό. Η ΝΑ από τη δημιουργία της αποδείχτηκε ότι δεν πρόκειται για αυτοδιοίκηση, αλλά για όργανο επικύρωσης ειλημμένων αποφάσεων. Ουσιαστικά, λειτουργεί σαν εντολοδόχος της εκάστοτε κυβέρνησης με ελάχιστους πόρους και προσωπικό. Ενα όργανο αδύναμο ακόμη και σαν διοικητική υπηρεσία, με ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας, μακριά από τα λαϊκά στρώματα και τις ανάγκες τους, χρήσιμο άλλοθι για την κάλυψη της αντιλαϊκής πολιτικής». Κλείνοντας ο Σπ. Χαλβατζής κάλεσε τους αιρετούς να δράσουν στην κατεύθυνση της ενίσχυσης ενός άλλου διεκδικητικού ρόλου της ΝΑ, στην υπηρεσία του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ