Πέμπτη 6 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενσταση για τη σύνθεση του δικαστηρίου

Για φαλκίδευση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων και για φωτογραφική ρύθμιση έκαναν λόγο οι συνήγοροι υπεράσπισης στην ένσταση που υπέβαλαν για μη νόμιμη σύνθεση του δικαστηρίου.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης ισχυρίστηκαν ότι με το νόμο 3090/02 που δημοσιεύτηκε έξι ημέρες πριν την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος των κατηγορούμενων για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη», παραβιάζονται βασικές αρχές του Συντάγματος.

Ειδικότερα, οι συνήγοροι υπεράσπισης υποστήριξαν ότι:

  • Η σύνθεση του δικαστηρίου δεν είναι νόμιμη. Παραβιάζεται το δικαίωμα του κατηγορούμενου να έχει τον φυσικό του δικαστή. Μέχρι τώρα η κλήρωση στο Εφετείο Αθηνών γίνονταν μεταξύ 230-240 δικαστών, ενώ στη δίκη των κατηγορούμενων για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη» έγινε μεταξύ 30 δικαστών, αφού προηγούμενα ακολουθήθηκε η διαδικασία της προεπιλογής.
  • Δεν έχουν καθοριστεί κριτήρια για την προεπιλογή των δικαστών. Χαρακτηριστικά, ο Αρ. Οικονομίδης είπε ότι προτιμώ ένα μέτριο δικαστή από κλήρωση παρά ένα πολύ καλό δικαστή με το σύστημα της προεπιλογής.
  • Ο νόμος για την προεπιλογή των δικαστών είναι φωτογραφικός, πρόκειται για ad hoc και ψηφίστηκε για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες καταστάσεις.
  • Είναι υποτιμητικό να προεπιλέγονται κάποιοι δικαστές και να εμφανίζεται το φαινόμενο της δημιουργίας δύο κατηγοριών δικαστών. Εκείνοι που μπορούν να φέρουν σε πέρας μια δίκη, όπως της «17 Νοέμβρη» και δικαστές που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα.
  • Η κλήρωση των δικαστών ήταν μια κατάκτηση του δικαιικού μας συστήματος.
  • Στην περίπτωση της προεπιλογής των δικαστών παραβιάζεται το άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας των πολιτών.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ