Τρίτη 4 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Αιματηρή συμπλοκή και συλλήψεις

Νεκροί ένας αστυνομικός και ένας φερόμενος σαν μέλος των «Νέων Ερυθρών Ταξιαρχιών»

ΡΩΜΗ.--

Μέλη των «Νέων Ερυθρών Ταξιαρχιών» φέρεται ότι πρωταγωνίστησαν στην αιματηρή ανταλλαγή πυροβολισμών που διεξήχθη την Κυριακή το πρωί σε τρένο από τη Ρώμη με προορισμό τη Φλωρεντία, κοντά στο σταθμό του Αρέτζο. Νεκρός από τους πυροβολισμούς έπεσε ο αστυνομικός Εμανουέλε Πέτρι, ενώ ο φερόμενος ως μέλος των «Νέων Ερυθρών Ταξιαρχιών», Μάριο Γκαλέσι, υπέκυψε στα τραύματά του το βράδυ στο νοσοκομείο που μεταφέρθηκε, στο Αρέτζο. Σοβαρά τραυματίστηκε ένας ακόμη αστυνομικός, ενώ συνελήφθη και η Νάντια Δυσδαιμόνα Λιότσε, 43 ετών, επίσης φερόμενη ως μέλος των « Νέων Ερυθρών Ταξιαρχιών».

Οι πυροβολισμοί ξέσπασαν όταν δύο αστυνομικοί ζήτησαν να δουν τις ταυτότητες των δύο επιβατών, οπότε (σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Αστυνομίας και καταθέσεις μαρτύρων) ο Γκαλέσι άνοιξε πυρ κατά των δύο αστυνομικών. Τελικά το επεισόδιο έληξε όταν τρίτος αστυνομικός τραυμάτισε σοβαρά τον Γκαλέσι και συνέλαβε τη Λιότσε. Προς το παρόν οι αστυνομικές αρχές εξετάζουν το περιεχόμενο της τσάντας που είχαν στην κατοχή τους οι δύο, ενώ η Λιότσε φέρεται να έχει δηλώσει ότι είναι μέλος των «Νέων Ερυθρών Ταξιαρχιών» και «πολιτική κρατούμενη».

Η ιταλική Αστυνομία καταζητούσε εδώ και καιρό τους Λιότσε και Γκαλέσι για να τους ανακρίνει σχετικά με τους φόνους των καθηγητών Μάρκο Μπιάτζι, το Μάρτη του 2002, και Μάσιμο Ντ' Αντόνα, το 1999, αμφοτέρων συμβούλων στο υπουργείο Εργασίας. Οι αρχές θωρούν ότι οι Λιότσε και Γκαλέσι είναι μέλη των «Νέων Ερυθρών Ταξιαρχιών», οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη και για τις δύο δολοφονίες. Μάλιστα ο υπουργός Εσωτερικών, Τζιουζέπε Πιζάνου, στις 27 του Γενάρη, σε ομιλία του στην ιταλική Βουλή περιέγραψε και τους δύο ως καταζητούμενα στελέχη των «Νέων Ερυθρών Ταξιαρχιών». Ο Γκαλέσι είχε συλληφθεί το 1997 για ληστεία, αλλά το 1998 εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια άδειάς του από τη φυλακή, οπότε και καταζητούνταν.

Πάντως ο κοινοβουλευτικός υπεύθυνος για την επιτήρηση των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών, Εντζο Μπιάνκο, έσπευσε να εκφράσει την ανησυχία του για τυχόν εξάπλωση τρομοκρατικών ενεργειών, ενόψει και του επικείμενου πολέμου στο Ιράκ...


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org