Τρίτη 4 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Θέλει εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα

Αφού τους ξεζούμισαν, τώρα τους πετούν στο δρόμο. Ο λόγος για τους, περίπου, 370 εργαζόμενους που δούλευαν στην Εθνική Τράπεζα ως «ενοικιαζόμενοι» και στις 28 Φλεβάρη τους ανακοινώθηκε η απόλυσή τους, η μη ανανέωση της σύμβασής τους. Και αυτό παρόλο που οι περισσότεροι δουλεύουν χρόνια στην τράπεζα καλύπτοντας πάγιες ανάγκες της. Το γεγονός αυτό είναι χαρακτηριστικό των αντεργατικών πολιτικών που προωθεί τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση - με τις «ευλογίες» της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ - για ευέλικτες μορφές εργασίας, για εργαζόμενους ομήρους των εργοδοτών, χωρίς δικαιώματα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι ύστερα από γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν την περασμένη Κυριακή αναφέρουν ότι αρχικά επινοικιάζονταν από την εταιρία «INTERSYS AE» και στη συνέχεια από την «DATAPLAN AE», που αντικείμενό της είναι «η επινοικίαση υπαλλήλων, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στην Εθνική Τράπεζα» και στην οποία «η Εθνική Τράπεζα μετέχει στο κεφάλαιό της με ποσοστό 100%». Μάλιστα, επισημαίνουν ότι ο λόγος της μη ανανέωσης της σύμβασής τους είναι ότι αν συμβεί αυτό, η Εθνική είναι υποχρεωμένη να τους προσλάβει με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Οι «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι δηλώνουν την αντίθεσή τους σε αυτή την κατάσταση και στην αντιμετώπισή τους ως υπαλλήλων δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Απαιτούν τη συνέχιση της εργασίας όλων των υπαλλήλων των οποίων η σύμβαση έληξε, χωρίς επιλεκτικούς διαχωρισμούς. Ακόμα απαιτούν ενιαία μορφή εργασιακού καθεστώτος για όλους του υπαλλήλους με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Τέλος, ζητούν από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις όλων των βαθμίδων και τα πολιτικά κόμματα και οργανώσεις να πάρουν θέση και να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα τους.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι αντιπροσωπεία των «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων συναντήθηκε χτες με τους επικεφαλής των παρατάξεων του Συλλόγου Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΣΥΕΤΑ). Σε αυτή τη σύσκεψη ο Δ. Πολίτης, μέλος του ΔΣ του ΣΥΕΤΕ και επικεφαλής της Ενιαίας Συνδικαλιστικής Αγωνιστικής Κίνησης (ΕΣΑΚ), επισήμανε: «Κατ' αρχάς πρέπει να τονίσουμε ότι εμείς ως παράταξη είμαστε ενάντια και παλεύουμε για να καταργηθούν οι άτυπες μορφές απασχόλησης. Ειδικά για αυτούς τους εργαζόμενους που καλύπτουν πάγιες ανάγκες της τράπεζας και οι περισσότεροι εργάζονται για χρόνια θεωρούμε ότι πρέπει να μονιμοποιηθούν. Ομως, αυτό πρέπει να γίνει για τελευταία φορά. Να σταματήσει κάθε σκέψη της διοίκησης για προσωπικό ομηρίας με οποιαδήποτε μορφή. Ολες οι προσλήψεις να γίνονται με δημόσιους και μόνο διαγωνισμούς».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ