Σε περίπου τετρακόσες πενήντα (450) σελίδες ανέρχεται το αναθεωρημένο «σχέδιο Ανάν», για το Κυπριακό, που παραδόθηκε πρόσφατα στα ενδιαφερόμενα μέρη. Και μαζί μ' αυτό, παραδόθηκε και το νέο, ακόμη περισσότερο εκβιαστικό τελεσίγραφο του γγ του ΟΗΕ. Ζητά από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά, να πουν ένα «ναι» ή ένα «όχι» μέσα σε 10 μέρες. Επίσης, και ανεξάρτητα από την απάντηση στο «σχέδιο», ζητά να δεσμευτούν στην πραγματοποίηση δυο ταυτόχρονων δημοψηφισμάτων στις αντίστοιχες κοινότητες, στις 30 Μάρτη.
Προφανώς, οι εμπνευστές της νέας τακτικής, έχοντας πάντα στόχο την επιβολή της ίδιας στην ουσία εκτρωματικής λύσης -επιμέρους μόνο διαφορές παρουσιάζει το αναθεωρημένο «σχέδιο» από το αρχικό- στοχεύουν στην εκμετάλλευση των αυξανόμενων συνεχώς αρνητικών διαθέσεων των Τουρκοκυπρίων, έναντι του Ντενκτάς. Ενα ενδεχόμενο θετικό δημοψήφισμα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, θα διαμόρφωνε συνθήκες υποχρεωτικής αποχώρησης του τελευταίου από την πολιτική σκηνή. Γεγονός, που φαίνεται να βολεύει και τη νέα πολιτική ηγεσία της Αγκυρας. Κυρίως, όμως, θα διαμόρφωνε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης στην ελληνοκυπριακή ηγεσία, ενώ, ήδη, κυκλοφορούν και σενάρια «παράκαμψης» του νέου Προέδρου της Κύπρου, Τ. Παπαδόπουλου.
Περιττό, να σημειώσουμε, ότι οι προαναφερόμενες μεθοδεύσεις, όχι μόνον προβλήματα, σαν το Κυπριακό, δεν μπορούν να λύσουν, αλλά, συνήθως, αποτελούν τη «συνταγή» για τη χειροτέρευση και διαιώνισή τους.