Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ψηφίστηκε η τροπολογία για τη νομιμοποίηση των καταπατήσεων

Με τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του Κων. Μητσοτάκη, ψηφίστηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο, που, όπως κατήγγειλε το ΚΚΕ, χαρίζει δασικές εκτάσεις στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Σύμφωνα με το νόμο, νομιμοποιούνται όλα τα δασικά ακίνητα κάτω των δυο στρεμμάτων καθώς και τα μεγαλύτερα δασικά ακίνητα εφόσον υπάρχει μέσα κτίσμα που καλύπτει το 30% του συντελεστή δόμησης που ισχύει!

Για ...προσκλητήριο καταπατητών, μίλησε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής, τονίζοντας πως «ενώ με τα προηγούμενα νομοσχέδια εδίδετο η δυνατότητα στο δημόσιο να διεκδικήσει περιουσία, όταν αντιλαμβανόταν ότι γίνεται μια καταπάτηση, σήμερα φτάνει στο σημείο να αλλοτριώσει και αυτό το δικαίωμα και να αφήσει τελικά τη δημόσια περιουσία σε αυτό που λέει ο λαός "μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δίνετε"». Εκανε λόγο για «νομοσχέδιο που χαρίζει ουσιαστικά τις δημόσιες εκτάσεις στους ιδιώτες», αφού «το δημόσιο δεν επιτρέπεται να προβάλλει το δικαίωμα κυριότητας ούτε ακόμα και αν πάρει είδηση ένας δασάρχης ότι μια οικοπεδική έκταση αδόμητη χαρίζεται», αναρωτώμενος «μέχρι πότε η Βουλή θα γίνεται η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα μεγάλα συμφέροντα»!

Αναφερόμενος στις διατάξεις σχετικά με τη χρησικτησία, ο Νίκος Γκατζής σημείωσε ότι «δεν ισχύει η χρησικτησία μέχρι σήμερα για το δημόσιο, τώρα θα ισχύσει» σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση με τον τρόπο αυτό προσκαλεί ουσιαστικά όλους τους οικοπεδοφάγους να προχωρήσουν σε καταπάτηση και των εκτάσεων εκτός σχεδίου». Επίσης για το θέμα του αιγιαλού, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι δεν κατοχυρώνεται η οριοθέτησή του στις προβλέψεις του νομού για τις διαδικασίες του κτηματολογικού υψομετρικού διατάγματος.

Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου μίλησε για νόμο - προϋπόθεση ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί στην κατεύθυνση της διακομματικής συναίνεσης όσον αφορά τις περιοχές εκτός σχεδίου. Παράλληλα κινδυνολόγησε αναφερόμενη σε τεράστιες καθυστερήσεις του Εθνικού Κτηματολογίου, επιρρίπτοντας ευθύνες και στις υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας. Κριτική στον προγραμματισμό του ΥΠΕΧΩΔΕ άσκησε ο εισηγητής της ΝΔ Δ. Λέγκας, μιλώντας για κόστος 1 τρισ. δραχμών στο Κτηματολόγιο από 600 δισ. που είχαν αρχικά προϋπολογιστεί. Διαφορετική ήταν όμως η θέση του Κ. Μητσοτάκη, που τάχθηκε υπέρ της επίμαχης διάταξης του νομοσχεδίου, λέγοντας ότι «το τεκμήριο της ιδιοκτησίας καλύπτει στην ουσία το 75% της ελληνικής γης». Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο Συνασπισμός.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ