Τρίτη 11 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τα δύο σχέδια

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο Μπους και ο Μπλερ θέλουν τον πόλεμο, τη βίαιη αλλαγή του ιρακινού καθεστώτος και την επιβολή μιας αμερικανόφιλης κυβέρνησης στη χώρα. Ο Σρέντερ και ο Σιράκ φέρονται, από σειρά δημοσιευμάτων, να θέλουν την εγκατάσταση μερικών χιλιάδων κυανοκράνων του ΟΗΕ στο Ιράκ και την «ειρηνική» μετατροπή του τελευταίου σε προτεκτοράτο. Με την πρόταση αυτή φαίνεται να συμφωνεί και ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν.

Αυτές είναι οι τελευταίες ειδήσεις, γύρω από το θέμα του επαπειλούμενου πολέμου και των σχετικών με αυτόν ιμπεριαλιστικών παζαριών. Κι όπως μπορεί να καταλάβει ο καθένας, όποια απ' τις δυο «ιδέες» κι αν εφαρμοστεί τελικά, τα ιρακινά πετρέλαια, όπως και η χώρα συνολικά, περνούν στον απόλυτο έλεγχο των ιμπεριαλιστών. Αλλη μοιρασιά γίνεται, όμως, μ' έναν πόλεμο, όπου το πάνω χέρι έχει η τεράστια και ήδη πανέτοιμη πολεμική μηχανή των ΗΠΑ και άλλη όταν όλα θα κανονίζονται γύρω από το τραπέζι του Συμβουλίου Ασφαλείας και με τις ΗΠΑ - Μ. Βρετανία να έχουν υποχρεωθεί στην εγκατάλειψη των πολεμικών τους σχεδίων.

Και ο ιρακινός λαός; Τους ρώτησε κανείς, αν θέλουν τη μετατροπή της χώρας τους είτε σε πεδίο μάχης, είτε σε προτεκτοράτο; Οχι, βέβαια, αλλά αυτά είναι μικρολεπτομέρειες, για τους ηγέτες της «πολιτισμένης» Δύσης...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ