Τρίτη 11 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Κορυφώνονται οι αντιδράσεις για τη δημιουργία ΝΑΤΟικού λιμανιού

Αποφασισμένοι να εμποδίσουν τη δημιουργία ΝΑΤΟικού λιμανιού στον τόπο τους (Νέα Πέραμο) είναι οι κάτοικοι του Δήμου Ελευθερών Καβάλας και ήδη προχώρησαν στη συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα. Στο πλευρό των κατοίκων τάσσεται το ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και με υπόμνημά του προς το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ζητά την αναβολή της δημοπράτησης του έργου. Από την πρώτη ώρα εναντιώθηκαν στην απόφαση της κυβέρνησης να κατασκευάσει ΝΑΤΟικό λιμάνι στη Ν. Πέραμο, οι Νομαρχιακές Επιτροπές Καβάλας του ΚΚΕ, του ΔΗΚΚΙ, η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας και η Κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003».

Την Πέμπτη θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ελευθερών, προκειμένου να πάρει θέση για το ζήτημα. Στο μεταξύ, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος της ΔΑΣΥ Δ. Ζαχαριάδης, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΝΣ καλεί το Σώμα να σταθεί στο πλευρό των κατοίκων και να πάρει θέση ενάντια στην κατασκευή του ΝΑΤΟικού Λιμανιού.

Με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα ήδη ξεκίνησε η συγκέντρωση υπογραφών από τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής, προκειμένου να εκφραστεί η αντίθεσή τους. Στο κείμενο της Επιτροπής Αγώνα αναφέρονται, μεταξύ άλλων, οι λόγοι που οι κάτοικοι λένε Οχι στο ΝΑΤΟικό λιμάνι. Οπως εξηγούν, η κατασκευή του «θα καταστρέψει το περιβάλλον της περιοχής στη φυσική ομορφιά του οποίου στηρίζεται το παρόν και το μέλλον του τόπου.

Θα αποβεί μοιραίο για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, με όποιες συνέπειες για την οικονομία. Θα υποβαθμίσει την ποιότητα της ζωής μας και θα προδιαγράψει το μέλλον των παιδιών μας. Θα εγκυμονεί κινδύνους για ατυχήματα που μπορούν να αποβούν ολέθρια. Θα μεταβληθεί σε στρατιωτική ζώνη μια ειρηνική κατοικημένη περιοχή, εξυπηρετώντας ξένα προς τον τόπο μας συμφέροντα. Γι' αυτούς τους λόγους και για να μην αφήσουμε μαύρη υποθήκη στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές διαμαρτυρόμαστε και ζητούμε την αμέριστη συμπαράσταση όλων των φορέων».

Στο μεταξύ, το ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, αποκαλύπτει με το κείμενό του ότι το ΝΑΤΟικό λιμάνι που σχεδιάζει να κατασκευάσει η κυβέρνηση με τις υπηρεσίες της, προβλέπεται να γίνει σε περιοχή που με τις μέχρι τώρα εγκεκριμένες μελέτες, προβλέπεται η δημιουργία ήπιων λιμενικών έργων, ενταγμένων στο χαρακτήρα, τις συνθήκες και τις ανάγκες της περιοχής. Και σημειώνει: «Ο όρμος των Ελευθερών είναι μια περιοχή ευαίσθητη στη μεταβολή των φυσικών και ανθρωπογενών χαρακτηριστικών της. Ανησυχούμε για τις επιπτώσεις που θα έχει ο νέος αυτός σχεδιασμός στις φυσικές συνθήκες, αλλά και στο χαρακτήρα της περιοχής».

Μάλιστα, αποκαλύπτοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης να κρύψει τα σχέδιά της από τους φορείς της περιοχής, ζητά: «Δεδομένου ότι δε γνωρίζουμε, όπως και οι λοιποί φορείς και αρχές, τα στοιχεία της μελέτης της προβλεπόμενης νέας επέμβασης, παρακαλούμε να μας σταλεί η σχετική μελέτη και να αναβληθεί η δημοπράτηση του έργου, ώστε στο μεταξύ διάστημα να ενημερωθούν και να γνωματεύσουν οι φορείς, οι αρχές και οι υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την ανάπτυξη και το μέλλον της περιοχής».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ