Τρίτη 11 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο

Τεράστια αντιπολεμική διαδήλωση στην Ινδονησία

Associated Press

Τεράστια αντιπολεμική διαδήλωση στην Ινδονησία
ΜΟΝΑΧΟ-ΓΚΡΑΤΣ-ΤΖΑΚΑΡΤΑ-ΜΑΝΙΛΑ-ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Διήμερο κινητοποιήσεων ήταν το Σαββατοκύριακο που πέρασε αφού σε πολλές πόλεις του κόσμου διοργανώθηκαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στον σχεδιαζόμενο πόλεμο κατά του Ιράκ.

Την παράσταση στην Ευρώπη έκλεψε βέβαια η μαζική αντιπολεμική και αντιΝΑΤΟική πορεία που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Μόναχο, με την ευκαιρία της διεξαγωγής της Διεθνούς Διάσκεψης για την ασφάλεια, στην οποία παραβρέθηκε και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ. Περίπου 25.000 διαδηλωτές αψήφησαν το χιόνι και συγκεντρώθηκαν στους δρόμους του Μονάχου φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Στοπ στον πόλεμο στο Ιράκ» και «Στοπ στο ΝΑΤΟ».

Διαδηλώσεις, ωστόσο, ενόψει και των μεγάλων συγκεντρώσεων που αναμένονται στις 15 του Φλεβάρη, υπήρξαν και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Χαρακτηριστικά, στην Αυστρία, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Γκρατς, μερικές χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν το Σάββατο σε αντιπολεμική διαδήλωση με κύριο σύνθημα «Οχι αίμα για πετρέλαιο». Αλλά και στη Βουλγαρία, την Κυριακή, μερικές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους της Σόφιας αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τη στρατιωτική βάση στο Σαράφοβο και να στείλει περίπου 150 Βούλγαρους «εθελοντές» στον Κόλπο σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης. Τέλος, και εκατοντάδες Ρώσοι ένωσαν τις φωνές τους ενάντια στον πόλεμο σε διαδήλωση που διοργανώθηκε το Σάββατο στη Μόσχα.

Την ίδια στιγμή το αντιπολεμικό κίνημα φουντώνει σε κάθε πλευρά της Γης. Στην Τζακάρτα, πρωτεύουσα της πολυπληθέστερης μουσουλμανικής χώρας του κόσμου, Ινδονησίας, το Σάββατο πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής αντιπολεμική διαδήλωση της χώρας. Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της Τζακάρτας και ειρηνικά καταδίκασαν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο για το πετρέλαιο που ετοιμάζουν οι Αμερικανοί και οι σύμμαχες κυβερνήσεις. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στο Νέο Δελχί στην Ινδία αλλά και στη Μανίλα στις Φιλιππίνες, όπου την Κυριακή αλλά και τη Δευτέρα εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία και καταδίκασαν την υποκρισία της αμερικανικής κυβέρνησης, αφού διατηρεί τα περισσότερα όπλα μαζικής καταστροφής στον κόσμο. Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο και στην Αυστραλία.

Λίγες μέρες πριν από την παγκόσμια μέρα κατά του πολέμου στις 15 του Φλεβάρη, το μήνυμα που στέλνουν πλέον καθαρά όλοι οι λαοί είναι ότι δε θα ανεχτούν ένα ακόμα αιματοκύλισμα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ