Κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφτηκε χτες την περιοχή. Οχι μόνο λείπουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, αλλά δεν υπάρχει ρέμα στην περιοχή που να μην έχει μπαζωθεί, ενώ μόνο τα δύο από τα επτά έχουν δυνατότητα εκβολής στη θάλασσα
Το κλιμάκιο του ΚΚΕ με το δήμαρχο του Ωρωπού, Σπ. Μέξη, στην παραλιακή λεωφόρο. Η υπερυψωμένη λεωφόρος λειτούργησε ως φράγμα. Οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να σπάσουν την άσφαλτο για να φύγουν τα νερά από τα σπίτια τους. Ο αγωγός που φαίνεται τοποθετήθηκε χτες! |
Από τα όσα είπε ο δήμαρχος, αλλά και από τα όσα είδε το κλιμάκιο και αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός του «Ρ», αιτία των καταστροφών στάθηκαν τα μπαζωμένα ρέματα (ακόμη και με κτίσματα μέσα στις κοίτες τους) και η έλλειψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αποψιλωμένων από τις πυρκαγιές βουνών της περιοχής.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ρέματος Σαραντάρη, του δεύτερου μεγάλου αγωγού υδάτων της περιοχής μετά τον Ασωπό ποταμό, το οποίο έχει σφραγιστεί από ασφαλτοστρωμένο δρόμο και είναι αδύνατη η φυσική εκβολή του στη θάλασσα. Η υπερχείλιση αυτού του ρέματος προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές σε σπίτια και αγροτικές καλλιέργειες.
Το ρέμα της «Αναπαύσεως» με το... φυσικό εμπόδιο |
Ο Τ. Τσιόγκας, αφού υπογράμμισε τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, διαβεβαίωσε μέσω του δημάρχου, τους κατοίκους της περιοχής ότι το ΚΚΕ θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις, μέσα και έξω από τη Βουλή, για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν, αλλά και για τη δημιουργία πραγματικών έργων υποδομής στην περιοχή, που θα αποτρέψουν την επανάληψη ανάλογων καταστροφών. Ταυτόχρονα όμως επισήμανε και την υποχρέωση που έχει η δημοτική αρχή απέναντι στους δημότες της να ασκήσει δυναμική πίεση στην κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση.
Το ρέμα «Σαραντάρης» καταλήγει να εγκλωβίζεται σε αυτόν τον αγωγό. Πώς να μην πνίξει καλλιέργειες, θερμοκήπια και κατοικίες; |
Ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι στην Ανατ. Αττική δεν έχουν καν ξεκινήσει βασικά έργα όπως το ρέμα της Ραφήνας και το ρέμα Βρανιά στο Μαραθώνα, ενώ στο Μενίδι στη Δυτ. Αττική δεν υπάρχει καν σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας. Υπογράμμισε δε ότι για τη χρηματοδότηση των αντιπλημμυρικών έργων στην Αττική και την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του συστήματος απαιτούνται 300 δισ. δραχμές.
Απαντώντας ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Τσακλίδης ισχυρίστηκε ότι στην περιοχή εκτελούνται «πάρα πολλά αντιπλημμυρικά έργα». Εκτός αυτών, είπε ότι γίνονται μελέτες για πολλά νέα έργα, προϋπολογισμού περίπου 200 δισ. δρχ. και ότι «με τις παρεμβάσεις μας στην πενταετία 2003 - 2008 σκοπεύουμε να λύσουμε το πρόβλημα της αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλη την Αττική».
«Αν είναι έτσι, τότε γιατί στον προϋπολογισμό έχουμε λιγότερα χρήματα για αντιπλημμυρικά έργα συνολικά για τη χώρα, από ό,τι είχαμε την περασμένη χρονιά;» απάντησε στον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ ο βουλευτής του ΚΚΕ και αναφέρθηκε στις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για το «πλημμυρόσημο» με το οποίο η κυβέρνηση σκοπεύει να επιβαρύνει τους πολίτες.
Ο Γ. Τσακλίδης ανέφερε ότι «η κυβέρνηση δεν προσανατολίζεται σε καμία περίπτωση να επιβάλλει "πλημμυρόσημο" για τα έργα».
Χάρτης της περιοχής του Ωρωπού. Με μπλε χρώμα φαίνονται τα ρέματα της περιοχής. Από τα επτά μόνο τα δύο φτάνουν μέχρι τη θάλασσα |