Πρωταγωνιστικό ρόλο στην υλοποίηση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής για κλείσιμο των συνόρων στους οικονομικούς μετανάστες, εφόσον αυτοί δεν εξυπηρετούν τις τοπικές εθνικές οικονομίες, αναλαμβάνει η Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ). Ο ρόλος αυτός και οι δράσεις που θα αναληφθούν στην κατεύθυνση αυτή από την ελληνική κυβέρνηση, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε επίπεδο ΕΕ, επικυρώθηκαν στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο και παρουσιάστηκαν στη συνέχεια από τον υπουργό Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδη. Ο τελευταίος επιχείρησε να πείσει για τις «ανθρωπιστικές» προθέσεις της Ελληνικής Προεδρίας για την προώθηση μιας πολιτικής κοινωνικής ένταξης των μεταναστών, στο πλαίσιο όμως μιας «οχυρωμένης» Ευρώπης.
Στην κατεύθυνση αυτή επανέλαβε ότι η Ελληνική Προεδρία θα «παλέψει» για την υιοθέτηση δύο οδηγιών: Τη θέσπιση ευνοϊκότερων όρων για την οικογενειακή συνένωση των μεταναστών και την απόδοση άδειας αορίστου παραμονής στους μετανάστες που «κλείνουν» 5ετή διαμονή σε μία χώρα.
Πρόκειται για επιμέρους πολιτικές που επιχειρούν να προσδώσουν ένα δήθεν κοινωνικό προφίλ στη βασική φιλοσοφία αντιμετώπισης των μεταναστών, που δεν είναι άλλη από την εκμετάλλευσή τους. Αλλωστε είναι ξεκάθαρο και στον τελευταίο μεταναστευτικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση, ότι ο αριθμός των μεταναστών που θα νομιμοποιούνται θα προσδιορίζεται από τις ανάγκες του κεφαλαίου για φτηνά εργατικά χέρια. Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι οι αιτήσεις των αλλοδαπών για την απόκτηση άδειας παραμονής στη χώρα μας θα φτάσουν τις 650.000.
Η άδεια παραμονής έχει τη μορφή ετικέτας που φέρει υδατογράφημα και επικολλάται πάνω στο διαβατήριο. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το πλήρες φακέλωμα των μεταναστών, στο οποίο δίνει έμφαση η Ελληνική Προεδρία με τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Μετανάστευσης. Σε εθνικό επίπεδο, όπως δήλωσε ο Κ. Σκανδαλίδης, προβλέπεται η δημιουργία πληροφοριακού συστήματος καταγραφής και διαχείρισης των μεταναστών, όπου θα συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία τους. Εως το Μάρτη αναμένεται να έχουν συνδεθεί on line όλες οι υπηρεσίες αλλοδαπών μετανάστευσης που λειτουργούν στις Περιφέρειες μεταξύ τους και με την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Ακολούθως θα διασυνδεθούν και με τα αρμόδια υπουργεία Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης, Εξωτερικών και Εργασίας.
Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση εξαιτίας του γεγονότος ότι η χώρα έχει τα πιο εκτεταμένα εξωτερικά σύνορα και υποδέχεται τον κύριο μεταναστευτικό όγκο, επιδιώκει την ισομερή κατανομή της οικονομικής επιβάρυνσης.
Κατά τα άλλα, χτες ο Κ. Σκανδαλίδης ανακοίνωσε την πρόσληψη συνολικά 710 ατόμων για τη στελέχωση των υπηρεσιών που ασχολούνται με τους μετανάστες. Συγκεκριμένα, στο τέλος του Φλεβάρη θα προσληφθούν 270 μόνιμοι και 220 έκτακτοι στις Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης. Επίσης, εγκρίθηκε η πρόσληψη 220 εκτάκτων στις Νομαρχίες.
Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο ασχολήθηκε χτες με τους παλιννοστούντες και τους τσιγγάνους, αποφασίζοντας την υιοθέτηση μιας σειράς δήθεν ευνοϊκών μέτρων για αυτούς. Σύμφωνα με αυτά, θα χορηγηθούν 3.500 δάνεια, ύψους 15 εκατ. δραχμών το καθένα, για την απόκτηση στέγης. Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί 1.790 αιτήσεις. Σε ό,τι αφορά τους παλιννοστούντες, αποφασίστηκε να αυξηθεί το ύψος του στεγαστικού δανείου που μπορούν να λάβουν, από 15 σε 20 εκατ. δραχμές και ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου, από 15 σε 20 χρόνια.