Κυριακή 26 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003»
Αντιπαράθεση εφ' όλης της ύλης

Η πρεμιέρα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, που θα εξελίσσονται, παράλληλα, με την Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ, δόθηκε στην Αθήνα την Πέμπτη με την εργατική αντισύνοδο που οργάνωσε το ΠΑΜΕ και τη μεγάλη διαδήλωση την Παρασκευή στο Ναύπλιο. Χιλιάδες και χιλιάδες οι διαδηλωτές, έκαναν καθαρή την αντίθεσή τους στα αντεργατικά μέτρα που αποφασίζονταν την ίδια ώρα στη Σύνοδο των υπουργών Εργασίας εκεί.

Πρωταγωνιστές στην εξελισσόμενη αντιπαράθεση, από τη μια, οι ευρωιμπεριαλιστές και οι σύμμαχοί τους, και, από την άλλη, οι εργαζόμενοι, οι νεολαίοι, οι αγρότες, οι μετανάστες, οι ΕΒΕ και όλοι όσοι δεν ανέχονται τη Νέα Τάξη, όσοι αγωνίζονται για μια Ελλάδα και έναν κόσμο χωρίς καταπίεση, εκμετάλλευση, για να μπορούν οι ίδιοι οι λαοί να καθορίζουν τις τύχες τους.

Σε αυτή την κατεύθυνση συνδικάτα, αγωνιστικές και ταξικές συσπειρώσεις στο λαϊκό και το εργατικό κίνημα, αντιιμπεριαλιστικές κινήσεις συγκρότησαν τη «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», με σκοπό να συμβάλουν στη δημιουργία ενός μόνιμου σταθερού πόλου, όπου θα στεριώσει η κοινή δράση σε κάθε μεριά της Ελλάδας. Περιεχόμενο της δράσης είναι η αντίσταση και ο αγώνας ενάντια στα δρομολογούμενα αντεργατικά και λαϊκά μέτρα που θα αποφασιστούν ή θα προταθούν κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι και ο λαός προβάλλουν τα δικά τους αιτήματα πάλης για υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους. Δικαιώματα που θα μπορούν να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής και λαϊκής οικογένειας.

Βασικοί άξονες της Ελληνικής Προεδρίας

Σύμφωνα με τα όσα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, τα κύρια θέματα που θα απασχολήσουν την Ελληνική Προεδρία είναι η προώθηση των αποφάσεων της Λισαβόνας, η αντιμετώπιση των λαθρομεταναστών, ζητήματα εκπαίδευσης, η Κοινή Αγροτική Πολιτική, η διεύρυνση της ΕΕ, ο τρόπος λήψης των αποφάσεων στην ΕΕ. Επιπλέον, εκ των πραγμάτων η Ελληνική Προεδρία καλείται να έρθει αντιμέτωπη με τις εντεινόμενες πολεμικές προετοιμασίες των ιμπεριαλιστών κατά του λαού του Ιράκ.

Η προώθηση των αποφάσεων της Λισαβόνας αφορά στα ζητήματα της απασχόλησης και του ανταγωνισμού. Αυτό πρακτικά σημαίνει τη λήψη μέτρων για την προώθηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και περαιτέρω παρεμβάσεις για την πλήρη κατεδάφιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών κοινωνικών συστημάτων, παραπέρα εμπορευματοποίηση της υγεία, της πρόνοιας. Στόχος αυτών των μέτρων είναι η αύξηση των κερδών του κεφαλαίου, μέσω της παραπέρα μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης.

Για τους λαθρομετανάστες θα προωθεί η πολιτική που σχεδιάστηκε στη Σύνοδο του Τάμπερε το 1989 και που ουσιαστικά σημαίνει τη δημιουργία μιας Ευρώπης φρούριου. Μιας Ευρώπης όπου θα μπαίνουν μόνο όσοι μετανάστες έχει ανάγκη το μεγάλο κεφάλαιο. Ενώ, ταυτόχρονα, η ιθύνουσα τάξη της ΕΕ, εμφανίζοντας τους μετανάστες ως κύριους αίτιους της αύξησης της ανεργίας και της εγκληματικότητας, θα τους χρησιμοποιεί για τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων και των λαών από τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Ακόμα, την Ελληνική Προεδρία θα απασχολήσει η προώθηση της διά βίου εκπαίδευσης, η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και η προσαρμογή των εκπαιδευτικών συστημάτων στις ανάγκες της αγοράς.

Σχετικά με την Κοινή Αγροτική Πολιτική θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για την αναθεώρησή της, καθώς ενόψει 2012 τερματίζεται η περίοδος των επιδοτήσεων.

Η Ελληνική Προεδρία θα κληθεί να προχωρήσει στη δημιουργία νέων συνθηκών προσχώρησης στην ΕΕ των δέκα χωρών της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, όπως αυτό αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της δανέζικης Προεδρίας. Με άλλα λόγια θα επισημοποιηθεί η εισβολή των πολυεθνικών και της ΕΕ σε χώρες που, από τη μια, αποτελούν πηγή φθηνού εργατικού δυναμικού και, από την άλλη, νέες αγορές. Παράλληλα, θα εδραιωθούν και θα διασφαλιστούν τα πολιτικά και στρατιωτικά συμφέροντα της ΕΕ σε αυτές τις χώρες. Στα πλαίσια της διεύρυνσης εντάσσεται και το Κυπριακό, όπου με τη μια ή την άλλη μορφή θα προχωρήσουν στη διχοτόμηση της Κύπρου.

Τέλος, θα οριστικοποιηθούν οι προτάσεις (οι αποφάσεις θα ληφθούν κατά τη διάρκεια της Ιταλικής Προεδρίας), που αφορούν στον τρόπο λήψης των αποφάσεων της ΕΕ. Ουσιαστικά, πρόκειται για τη διαμόρφωση ενός σκληρού πυρήνα των 4-5 μεγαλύτερων χωρών - μελών της ΕΕ, που θα διαμορφώνει τις αποφάσεις ακόμα και ερήμην των υπόλοιπων χωρών.

ΣΤΟΠ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ

Απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και το μεγάλο κεφάλαιο στέκονται μια σειρά δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας που συγκροτούν τη «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». Ξεκινώντας από τη μεγάλη διαδήλωση του Ναυπλίου στέλνουν μήνυμα σε όλους τους εργαζόμενους και το λαό της χώρας. «Η δύναμή μας βρίσκεται στην αγωνιστική ενότητα και αλληλεγγύη διαφορετικών κοινωνικών λαϊκών δυνάμεων, ταξικών συνδικάτων και ριζοσπαστικών συσπειρώσεων». Στη βάση αυτής της λογικής έχουν χαράξει ένα αγωνιστικών πρόγραμμα ποικιλόμορφων δραστηριοτήτων σε κάθε μεριά της Ελλάδας.

Στο Ναύπλιο δε διαδηλώθηκε μόνο η αντίθεση στα αντεργατικά μέτρα, αλλά τέθηκε το πλαίσιο διεκδίκησης για πλήρη σταθερή απασχόληση, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, αύξηση των αποδοχών και των συντάξεων, δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, ίσα δικαιώματα για τους μετανάστες.

Μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του 2003 θα οργανωθούν μια σειρά αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Στα μέσα Φεβρουαρίου αλλά και το Μάρτη θα πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις ενάντια στις πολεμικές προετοιμασίες των ιμπεριαλιστών κατά του λαού του Ιράκ, αλλά και στους γενικότερους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ κατά των λαών, των κινημάτων και των χωρών που υψώνουν φωνή αντίστασης και πάλης. Ενάντια στους ευρωστρατούς, τα ευρωεντάλματα, τους τρομονόμους, τις δυνάμεις ταχείας επέμβασης.

Ακόμα, το μήνα Μάρτη θα γίνουν κινητοποιήσεις σε κάθε πόλη της Ελλάδας για μόρφωση και δουλιά για όλους και ενάντια στην Παιδεία της αγοράς. Τον ίδιο μήνα θα γίνουν εκδηλώσεις ενάντια στο ρατσισμό και την εκμετάλλευση των μεταναστών. Ενάντια στις πολιτικές που θέλουν τους μετανάστες να δουλεύουν σε συνθήκες «μαύρης εργασίας», προσφέροντας φτηνή εργατική δύναμη στο μεγάλο κεφάλαιο.

Στους μήνες Απρίλη και Μάη θα πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις ενάντια στα ευρωενωσιακά δεσμά που ετοιμάζουν ενόψει της διεύρυνσης σε βάρος των λαών, στην οικονομική πολιτική λιτότητας, περαιτέρω φορολόγησης και αύξησης της φτώχειας. Ενώ θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις για τη στήριξη της φτωχής αγροτιάς, των μικρών επιχειρήσεων και της βιοτεχνίας καθώς και εκδηλώσεις για τον πολιτισμό και το περιβάλλον.

Οι διαδηλώσεις θα κορυφωθούν στη Θεσσαλονίκη, όπου θα δοθεί μια μάχη εφ' όλης της ύλης. Οπου οι εργαζόμενοι και ο λαός θα αντιπαρατεθούν στη συνολική πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του μεγάλου κεφαλαίου. Υπερασπιζόμενοι όλες τις οικονομικές, κοινωνικές και δημοκρατικές κατακτήσεις και δικαιώματα. Παλεύοντας για έναν άλλο κόσμο χωρίς καταπίεση και εκμετάλλευση, φτώχεια, πολέμους και αντιδημοκρατικούς νόμους.


Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ