Σάββατο 18 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Κορυφώνονται οι πιέσεις για συμφωνία

Προσανατολίζεται να επισκεφθεί και πάλι την Κύπρο ο Κόφι Ανάν

Η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης» έγραψε χτες ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, προσανατολίζεται να έρθει στην Κύπρο πριν από τις 28 του Φλεβάρη, σε μια τελευταία προσπάθεια επίτευξης λύσης του Κυπριακού μέχρι την ημερομηνία αυτή.

Σύμφωνα με ανταπόκριση της εφημερίδας από τη Νέα Υόρκη, ο Κόφι Ανάν κρίνει ότι θα απαιτηθεί ακόμα μια επίσκεψή του στην Κύπρο για να δοθεί ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία.

Επίσης, αναφέρει ότι ο Κόφι Ανάν έχει αποφασίσει να διακόψει τη διαδικασία για ακαθόριστο χρονικό διάστημα αν δεν επιτευχθεί λύση μέχρι τις 28 του Φλεβάρη. Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος του ΓΓ δήλωσε πρόσφατα ότι θα ήταν τραγική εξέλιξη αν δεν υπογραφεί συμφωνία μέχρι τότε και ότι αυτή θα είναι η τελευταία καλή ευκαιρία για λύση μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εξάλλου, η εφημερίδα αναδημοσιεύει από την «Turkish Daily News» της Αγκυρας ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει αποδεχτεί το χάρτη του «σχεδίου Ανάν» και ότι η μόνη διαφορά που μένει είναι ο αριθμός των προσφύγων που θα επιστρέψουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Οι Τούρκοι στηρίζουν Ντενκτάς

«Σήμερα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για πολιτικές συζητήσεις, πρέπει όλοι να στηρίξουμε τον Ραούφ Ντενκτάς», τόνισε ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μπουλέντ Αρίντς.

Μιλώντας χτες σε συμπόσιο που οργάνωσε στην Αγκυρα η Ενωση Τούρκων Βουλευτών, ο Αρίντς είπε ότι «το ζήτημα της Κύπρου έχει μεγάλη ιστορία. Ολοι πρέπει να γνωρίζουν πως χάθηκε ένα νησί που ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από το 16ο αιώνα».

Στο ίδιο συμπόσιο, ο «πρωθυπουργός» της τουρκοκυπριακής διοίκησης, Ντερβίς Ερογλου, ζήτησε συγγνώμη από την Τουρκία για τα συνθήματα που ακούστηκαν κατά τη μεγάλη διαδήλωση υπέρ της λύσης στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Ο Ερογλου υποστήριξε ότι οι προτάσεις Ανάν δεν αποσκοπούν σε μια δίκαιη και σταθερή λύση, αλλά στην εγκατάσταση της ΕΕ στην Κύπρο, στον εξοστρακισμό της Τουρκίας από το νησί και στην εν καιρώ εξαφάνιση των Τουρκοκυπρίων. Αναφερόμενος στις μεγάλες διαδηλώσεις στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, ο Ερογλου είπε ότι «δεν είμαστε κατά των διαδηλώσεων αλλά με τέτοιες κινήσεις θα εξασθενίσει η θέση μας ενώ θα ενισχυθεί η θέση της άλλης πλευράς».

Συναντήσεις...

Τη δεύτερη συνάντησή τους είχαν χτες το απόγευμα ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η επεξεργασία προγράμματος εντατικών διαπραγματεύσεων για τις επόμενες βδομάδες στη βάση του αναθεωρημένου σχεδίου του Κόφι Ανάν. Στη συνάντηση παρίστατο και ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αλβαρο Ντε Σότο, ο οποίος επέστρεψε χτες από την Αθήνα.

Επίσης, ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, Τόμας Γουέστον, είχε, χτες το πρωί, συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, την οποία χαρακτήρισε παραγωγική. Σε ερώτηση αν η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί τον Πρόεδρο Κληρίδη τον καταλληλότερο για να συνεργαστεί μαζί του για επίλυση του Κυπριακού, ο Τόμας Γουέστον αρνήθηκε οποιοδήποτε σχόλιο.

Στην Κύπρο αντιπροσωπεία του Δήμου Αθήνας

Διαδοχικές συναντήσεις με τον Γλ. Κληρίδη, πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, και τον Δημ. Χριστόφια, πρόεδρο της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ, είχε χτες αντιπροσωπεία του Δήμου Αθηναίων με επικεφαλής τη δήμαρχο Ντ. Μπακογιάννη και τους Χρ. Παπουτσή και Σπ. Χαλβατζή. Στόχος των επισκέψεων ήταν να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις, αναφορικά με τη λύση του κυπριακού προβλήματος, ενώ η δήμαρχος συνεχάρη τον Πρόεδρο Κληρίδη για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης, ο Σπ. Χαλβατζής, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», δήλωσε: «Ο κ. Πρόεδρος είχε την καλοσύνη να μας ενημερώσει για τη σημερινή κατάσταση, τα προβλήματα και τις δυσκολίες που υπάρχουν στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Εκφράσαμε την άποψή μας, τη γνώμη μας, όπως έκανε και η δήμαρχος και οι εκπρόσωποι των άλλων παρατάξεων, και φυσικά φαίνεται ότι το πρόβλημα ακολουθεί το δρόμο της λύσης του. Δυσκολίες υπάρχουν, αλλά υπάρχει μία ορισμένη αισιοδοξία».

Από την πλευρά της, η Ντ. Μπακογιάννη είπε ότι «βρισκόμαστε στην Κύπρο σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή» και ευχήθηκε η πολιτική λύση της Κύπρου «να βρεθεί το συντομότερο δυνατό». Ο Χρ. Παπουτσής δήλωσε την υποστήριξή του στον κυπριακό λαό και στον Πρόεδρο Κληρίδη στις προσπάθειες που κάνουν, όπως ισχυρίστηκε, προκειμένου «παράλληλα με την ένταξη στην ΕΕ να υπάρξει και μια πολιτική λύση για το πρόβλημά τους».

Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία του δήμου συναντήθηκε με τον Δημ. Χριστόφια, ο οποίος ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο της διοίκησης του δήμου, ενώ η δήμαρχος διατύπωσε την ευχή η Λευκωσία να είναι και πάλι μια ενωμένη πόλη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ