«Αν θέλετε κι εσείς παιδιά, προστατέψτε τη μητρότητα κοινωνικά», είναι το σύνθημα που θ' ακουστεί στο μεθαυριανό εορτασμό. Το σχετικό εμπεριστατωμένο κείμενο της ΟΓΕ, που ήδη κυκλοφορεί, καταγγέλλει την υποκρισία των κρατούντων, που επιχειρούν να ενοχοποιήσουν τα νέα ζευγάρια και τις γυναίκες ειδικότερα για τη σημερινή υπογεννητικότητα: «Το υπαρκτό δημογραφικό πρόβλημα, τονίζεται, θα τους χρησιμεύσει για την πλήρη κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος και την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης».
Η ΟΓΕ επισημαίνει τα πραγματικά αίτια του προβλήματος και καταλήγει: «Οι γυναίκες μέσα από την προστασία της μητρότητας μπορούν να δημιουργήσουν πραγματικό μέτωπο ενάντια στις πολιτικές που τους στερούν αυτό το βιολογικό δικαίωμα, δικαίωμα που συνδέεται άμεσα με την ύπαρξη και την ανάπτυξη αυτού του τόπου...».
«Τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, όπως η ανεργία και η απειλή της, οι "ευέλικτες" μορφές εργασίας, η λιτότητα, η υποβαθμισμένη δημόσια υγεία και παιδεία και η ολοένα μεγαλύτερη συρρίκνωση της κοινωνικής πολιτικής, η διαφθορά, η χρήση ναρκωτικών ουσιών και τόσα άλλα, κάνουν τους νέους ανθρώπους και τις γυναίκες να είναι διστακτικοί να γεννήσουν και να μεγαλώσουν έστω και ένα παιδί», υπογραμμίζει η ΟΓΕ.
Σήμερα πλέον, που η βαρβαρότητα και η ασυδοσία κυριαρχούν στις σχέσεις εργοδότη και εργαζόμενου, μπορούμε να πούμε ότι η εγκυμοσύνη διώκεται. Απροκάλυπτα πλέον δεν προσλαμβάνονται νέες γυναίκες, αν δεν εγγυηθούν την αποφυγή μιας εγκυμοσύνης, έγκυες απολύονται, ενώ με το "εκσυγχρονισμένο" εργασιακό καθεστώς των άτυπων μορφών εργασίας τα κατακτημένα επιδόματα, άδειες, μειωμένα ωράρια κλπ. αποτελούν "αναχρονιστικό" παρελθόν. Κάθε κονδύλι για κοινωνικές παροχές εμποδίζει την ανταγωνιστικότητα στην ελεύθερη αγορά εργασίας.
Υποκρισία επικρατεί για την όξυνση του δημογραφικού προβλήματος και γίνεται προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού μας για τα αίτια του προβλήματος. Κι όμως, όλες οι έρευνες (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών) καταλήγουν στη σχέση τεκνοποίησης από τα νέα ζευγάρια με την οικονομική και κοινωνική πολιτική που εφαρμόζεται: Τα ζευγάρια αποκτούν λιγότερα παιδιά από όσα θα επιθυμούσαν και απ' όσα θεωρούν ως ιδανικό αριθμό».
«Οι υπεύθυνοι προσπαθούν να υποβαθμίσουν μέχρι και να εξαφανίσουν τους οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες, που σχετίζονται με το πρόβλημα. Επιχειρούν να μιλήσουν μόνο για "σύγχρονη νοοτροπία" και "καλοπερασακισμό" των νεαρών ζευγαριών, παραλληλίζουν τη σημερινή με άλλες εποχές και, άρα, εντελώς διαφορετικές κοινωνικοοικονομικές ανάγκες. Προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν και να μεταθέσουν αλλού τις ευθύνες και κύρια στις γυναίκες, διότι δημογραφικό και μητρότητα είναι αλληλένδετα.
Στην πραγματικότητα, η μητρότητα δεν είναι μόνο οικογενειακή και ατομική υπόθεση της γυναίκας, που θέλει να αποκτήσει παιδί. Η προστασία της μητρότητας χρεώνεται ολοκληρωτικά στην πολιτεία και έχει να κάνει με όλο το χρονικό διάστημα της παραγωγικής ηλικίας της γυναίκας. Αλλά και κάθε παιδί που γεννιέται έχει συγκεκριμένα δικαιώματα, που χρεώνονται στην πολιτεία. Η μόρφωση του παιδιού, η επαγγελματική του αποκατάσταση, η κοινωνική ευαισθησία, η αναπτυγμένη κοινωνική του συνείδηση και η θωράκισή του από κοινωνικές παρεκκλίσεις αποτελούν τους καθοριστικούς παράγοντες για την ομαλή του ένταξη στην κοινωνία και την προσφορά του στην προκοπή και στην ανάπτυξη μιας χώρας».
Σήμερα, η Ομοσπονδία θυμίζει την κατακραυγή, που προκάλεσε πριν μερικά χρόνια το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής, το οποίο, κάτω από την πίεση του ενωμένου γι' αυτό το θέμα γυναικείου κινήματος, δεν προχώρησε (παρόλο που συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το 1993 και έτυχε καθολικής αποδοχής).
Η νομική προστασία της μητρότητας, για την οποία επαίρεται η κυβέρνηση στους διεθνείς οργανισμούς, έχει εξελιχθεί σε μια ουσιαστική έλλειψη προστασίας. Αυτό αποδεικνύει το σχετικό άρθρο της Κατίνας Καραμάνου στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού της ΟΓΕ: Αξίζει να διαβάσουμε όλες τις λεπτομέρειες, αλλά εμείς θα σημειώσουμε μόνο τις ακόλουθες: