Πέμπτη 16 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΚΑ
Αυτοϊκανοποίηση επιδεικνύει η ηγεσία, αλλά οι ασφαλισμένοι αναστενάζουν...

«Εξαιρετικά ικανοποιημένος» για την πορεία του ΙΚΑ, δήλωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου, ο διοικητής του Μ. Νεκτάριος, προσπαθώντας ανεπιτυχώς να υποβαθμίσει την άσχημη κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες, και όχι μόνο αυτές, στα υποκαταστήματα του Ιδρύματος. Ομως οι «ουρές» της ντροπής, η ταλαιπωρία χιλιάδων ασφαλισμένων, οι εξαντλητικές καθυστερήσεις στις συντάξεις, με όσους τόνους προπαγανδιστικού χαρτιού και αν επικαλυφθούν, δεν μπορούν να αποκρυβούν.

Ισως γι' αυτό ο διοικητής του ΙΚΑ αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι «δεν μπορεί να λυθούν όλα τα προβλήματα», που όμως είναι «παροδικά και περιορισμένης έκτασης». Ισχυρίστηκε, βέβαια, ότι οι «ουρές» περιορίζονται σε τρία υποκαταστήματα (Μαρούσι, Πατήσια, Καλλιθέα), επειδή εκεί συνωστίζονται οι μετανάστες που δεν έχουν σταθερή κατοικία, για να τους αποσταλούν τα αυτοκόλλητα που ανανεώνουν τα βιβλιάρια υγείας. Υποσχέθηκε μάλιστα ότι στο τέλος της άνοιξης, με την αξιοποίηση του νέου πληροφοριακού συστήματος, το ΙΚΑ θα αποδίδει τις συντάξεις μέσα σε δύο μήνες. Μόνο που οι εργαζόμενοι, οι οποίοι αναμένουν πέραν του έτους για να λάβουν σύνταξη, έχουν ακούσει τις διαβεβαιώσεις αυτές για πολλοστή φορά και από τον ίδιο τον διοικητή, από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Μάλιστα, δεν απέφυγε τον πειρασμό να αναλάβει και καθήκοντα κυβερνητικού παράγοντα - αν και δημόσιος λειτουργός - και να σχολιάσει ειρωνικά την επίσκεψη πολιτικών αρχηγών στις υπηρεσίες του ΙΚΑ, λέγοντας ότι τώρα σε ορισμένα υποκαταστήματα «κάνουν ουρές όχι οι πολίτες, αλλά οι πολιτικοί»..!

Ολα αυτά, βέβαια, στο μόνο που αποσκοπούν είναι να συσκοτίσουν τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων του Ιδρύματος, που όπως καταγγέλλουν και οι ενώσεις των εργαζομένων είναι κατ' αρχήν η έλλειψη προσωπικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διοικητικό προσωπικό μένουν κενές 3.575 θέσεις, ενώ στο υγειονομικό προσωπικό το 49%, περίπου 2.800 θέσεις. Μάλιστα στο περιφερειακό κατάστημα Αθήνας (Νικηφόρου), εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και απουσίας μηχανοργάνωσης, στοιβάζονται 19.000 αιτήσεις για κύρια και επικουρική σύνταξη, εκ των οποίων οι 5.700 αφορούν αιτήσεις του 2001.

«Εναν άλλο κόσμο» παρουσίασε ο Μ. Νεκτάριος και στο χώρο της υγείας, αναφερόμενος σε μια σειρά προγράμματα που άλλα έγιναν και άλλα θα υλοποιηθούν μέσα στο 2003. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην επέκταση των τηλεφωνικών ραντεβού με την επέκταση του 184, την έναρξη διαχείρισης του υγειονομικού εξοπλισμού, την ηλεκτρονική επεξεργασία των συνταγών, ενώ ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα μεταστεγαστεί το 1ο Νοσοκομείο σε ιδιόκτητο κτίριο στα Α. Λιόσια κ.λ.π. Αυτό όμως που δεν είπε είναι το γεγονός ότι με τα τηλεφωνικά ραντεβού πολλές φορές οι «ουρές» μεταφέρθηκαν στο σπίτι και πως η μεταφορά του 1ου Νοσοκομείου θα σημάνει την περικοπή κατά 50% των κλινών του.

Εν ολίγοις, παρά τα μεγάλα λόγια για εκσυγχρονισμό, παρά τη συνεπή εργασία χιλιάδων εργαζομένων, τα μεγάλα προβλήματα του ΙΚΑ παραμένουν, σε πολλούς τομείς χειροτερεύουν, ενώ η λαίλαπα της ιδιωτικοποίησης που έχει εξαπολυθεί σε πολλές υπηρεσίες του, η γενικότερη κυβερνητική πολιτική προδιαγράφει ακόμα χειρότερες ημέρες για τα πέντε εκατομμύρια των ασφαλισμένων του.

Και, βέβαια, καμία βάση δεν έχει η αισιοδοξία που δείχνει η διοίκηση του Οργανισμού για την πορεία των οικονομικών του. Τα πρόσθετα έσοδα κατά 100 δισ. δραχμές που ανέφερε ο διοικητής του, δεν αναιρούν το γεγονός ότι η εισφοροδιαφυγή «ζει και βασιλεύει». Σήμερα - σύμφωνα με στοιχεία των συνδικάτων - η εισφοροδιαφυγή αγγίζει τα 400 δισ. δραχμές ετησίως, ενώ από τα 13 ελεγκτικά κέντρα για την εισφοροδιαφυγή λειτουργούν μόνο 4 και με μειωμένο προσωπικό. Σύμφωνα δε με στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2002, 1 στις 6 επιχειρήσεις είναι αναπόγραφη. Τέλος, ο διοικητής υποστήριξε ότι οι ισολογισμοί των δύο τελευταίων ετών είναι πλεονασματικοί και πλεονασματικός θα είναι και το 2003. Ομως μέχρι σήμερα - ακόμα και στο ΔΣ του Οργανισμού - δεν έχουν παρουσιαστεί οι ισολογισμοί. Αν, τελικά, αυτοί έχουν κλείσει. Εκτός και για τρία χρόνια υπόκεινται στη γνωστή δημιουργική λογιστική των κυβερνώντων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οργιάζουν εισφοροδιαφυγή και ανασφάλιστη εργασία(2009-08-21 00:00:00.0)
Ενας στους πέντε εργαζόμενος ανασφάλιστος(2002-12-13 00:00:00.0)
Εκσυγχρονιστικά θέσφατα(2002-02-22 00:00:00.0)
Να γίνουν προσλήψεις στο ΙΚΑ(2002-01-30 00:00:00.0)
Αντί για λεφτά δίνουν υποσχέσεις(2001-11-08 00:00:00.0)
Επιμένουν αγωνιστικά(2000-12-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ