Σάββατο 28 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΟΦΟΣ ΚΥΝΟΣΑΡΓΟΥΣ
Εκτός σχεδίου, δύο χιλιόμετρα απ' την Ακρόπολη!

Μια έκταση 95 στρεμμάτων, στο λόφο του Κυνοσάργους, εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, βρίσκεται ακόμη εκτός σχεδίου πόλης. Οι κάτοικοι αγανακτούν, ενώ το ΥΠΕΧΩΔΕ αδιαφορεί

Στενά σοκάκια, χωμάτινοι δρόμοι και «χαμόσπιτα», είναι η πραγματικότητα του Κυνοσάργους. «Αν ήταν κάποιος μεγαλοεργολάβος η περιοχή θα είχε ενταχθεί στο σχέδιο, μέσα σε μια νύχτα», μας λένε οι κάτοικοι
Στενά σοκάκια, χωμάτινοι δρόμοι και «χαμόσπιτα», είναι η πραγματικότητα του Κυνοσάργους. «Αν ήταν κάποιος μεγαλοεργολάβος η περιοχή θα είχε ενταχθεί στο σχέδιο, μέσα σε μια νύχτα», μας λένε οι κάτοικοι
Πιο γρήγορα γιατρεύτηκαν οι ...«πληγές του Φαραώ», απ' ό,τι το πρόβλημα των κατοίκων του Κυνοσάργους. Η περιοχή, εν έτει 2002, βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης Αθηνών, αν και απέχει μόλις τρία χιλιόμετρα από το Σύνταγμα και δύο από την Ακρόπολη. Οι 3.500 κάτοικοι βρίσκονται με τα χέρια δεμένα, όμηροι της κατάστασης, χωρίς κανένα δικαίωμα στην περιουσία τους. Ετσι, ενώ όλοι οι αρμόδιοι φορείς αναγνωρίζουν το δίκαιο του αιτήματος να ενταχθεί η περιοχή στο σχέδιο, εντούτοις η λύση παραμένει «κλειδωμένη» στα συρτάρια του ΥΠΕΧΩΔΕ. Και όταν βγαίνει από αυτά, μεταφέρεται είτε στο Δήμο Αθηναίων, είτε στο Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΚΣΧΟΠ). Φορείς που, τρεις φορές έκαστος στο παρελθόν, είχαν εγκρίνει την ένταξη της περιοχής. Το πρόβλημα είναι τόσο έντονο και χρονίζει σε τέτοιο βαθμό, ώστε ακόμη και ο πιο αφελής υποπτεύεται πως «κάτι κρύβεται». Αν, όμως, όντως κάτι κρύβεται, αυτό δε βγαίνει «ούτε για αέρα» από τα συρτάρια των αρμοδίων.

Ο λόφος του Κυνοσάργους βρίσκεται στα όρια των Δήμων Αθήνας και Δάφνης, ανάμεσα στους σταθμούς του Μετρό, Ν. Κόσμου και Αγ. Ιωάννη. Τα παλαιότερα σπίτια είναι χτισμένα από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, ενώ τα περισσότερα οικοδομήθηκαν πριν 40-50 χρόνια. Η συνοικία, συνολικής έκτασης 95 στρεμμάτων, είναι αυτό που ο κόσμος λέει «φτωχογειτονιά». Δε διαθέτει μεγάλα συγκροτήματα, ούτε πλατιούς δρόμους ή πεζοδρόμια. Χτισμένη στους πρόποδες του λόφου, με στενά σοκάκια και σπίτια διώροφα, τα οποία πηγαίνουν από γονιό σε παιδί.

«Θέλουν να εντάξουν μόνον το 90% των κτιρίων στο σχέδιο», λέει ο Παν. Ιωαννίδης
«Θέλουν να εντάξουν μόνον το 90% των κτιρίων στο σχέδιο», λέει ο Παν. Ιωαννίδης
Ο «Ρ» επισκέφτηκε την περιοχή και κατέγραψε το μεγαλύτερο από τα προβλήματα, όπως το βιώνουν οι βιοπαλαιστές που ζουν εκεί.

«Παλεύουμε για τα αυτονόητα»

Η συνοικία διαθέτει φως, νερό, τηλέφωνο και πλήρες αποχετευτικό σύστημα που συνδέεται με τον κεντρικό αγωγό της περιοχής. Ετσι και παρά το γεγονός ότι και ρυμοτομικά πληρεί τις προϋποθέσεις - ακολουθεί τις αντίστοιχες γραμμές της περιοχής που βρίσκεται εντός σχεδίου - δεν έχει ακόμη ενταχθεί.

Ενας στενός δρόμος, η Μπαρμπάνου, χωρίζει τα εντός σχεδίου πόλης ακίνητα από τα εκτός. Από αυτό το δρόμο και μέχρι το τελευταίο σπίτι του λόφου, όλα τα κτίσματα δεν ανήκουν στο σχέδιο. Οι κάτοικοι είναι πλέον απελπισμένοι από την ασυδοσία. «Αν ήταν κάποιο μεγάλο ακίνητο, ή είχε κάποιος μεγαλοεργολάβος ένα συμφέρον η περιοχή θα βρισκόταν εντός σχεδίου μέσα σε μια νύχτα. Εδώ, όμως, είμαστε όλοι μεροκαματιάρηδες και έτσι παλεύουμε για τα αυτονόητα εδώ και 40 χρόνια», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τ. Γριβοκωστόπουλος, πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου «Αγ. Ιωάννης Κυνοσάργους».

«Το σπίτι στο οποίο μένω», παίρνει το λόγο η Γιάννα Καμακάρη, κάτοικος της περιοχής, «είναι αγορασμένο, με τίτλους ιδιοκτησίας από το 1925, και όμως δεν μπορώ να βάλω ούτε ένα καρφί, γιατί η Πολεοδομία έχει τη δυνατότητα να επέμβει, μια και είμαστε εκτός σχεδίου πόλης». Ο Αντώνης Μότος, επίσης κάτοικος, μας πληροφορεί πως από τότε που γεννήθηκε, το 1943, μένει σε ένα παράνομο σπίτι. «Σε όποιον λέω πως μένω σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από την Ακρόπολη και πως είμαι εκτός σχεδίου πόλης, γελάει».

Κρύβονται μεγάλα συμφέροντα;

Οι κάτοικοι επισήμαναν, σε όλους τους τόνους, την αδιαφορία που μέχρι στιγμής έχει επιδείξει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Ετσι, μέχρι πρόσφατα, όπως μας κατήγγειλε ο Κώστας Παππάς, γραμματέας του Συλλόγου, οι υπεύθυνοι του υπουργείου αρνούνταν να συναντήσουν αντιπροσωπεία των κατοίκων για το θέμα.

Τόσο το ΣΧΟΠ, όσο και ο Δήμος Αθηναίων έχουν εγκρίνει από τρεις φορές την ένταξη της περιοχής εντός του σχεδίου πόλης. Και όμως, το θέμα επιστρέφεται, όπως μας λένε οι κάτοικοι, από το ΥΠΕΧΩΔΕ, εκ νέου στο δήμο. Για ποιο λόγο, όμως, ενώ το αρμόδιο συμβούλιο του υπουργείου και ο ίδιος ο δήμος έχουν πολλάκις γνωμοδοτήσει την είσοδο της περιοχής στο σχέδιο, η πολιτική ηγεσία κλωθογυρίζει ένα ζήτημα που θα μπορούσε να είχε λυθεί εδώ και καιρό;

Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα επιχείρησε να μας δώσει ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Αγ. Ιωάννης Βουλιαγμένης - Ν. Κόσμος», του άλλου συλλόγου της περιοχής, Παν. Ιωαννίδης: «Το ΣΧΟΠ έχει προτείνει τη μερική ένταξη, δηλαδή του 90% των σπιτιών, αποκλείοντας εκείνα που βρίσκονται κοντά στην κορυφή του λόφου (σ.σ.: περίπου 40 σπίτια), με το αιτιολογικό ότι η κορυφογραμμή πρέπει να μείνει ακάλυπτη. Εμείς, αλλά και οι προτάσεις του δήμου, επιδιώκουμε την πλήρη ένταξη των σπιτιών εντός του σχεδίου πόλης».

Ο λόφος του Κυνοσάργους βρίσκεται σε τέτοιο σημείο που έχει πανοραμική θέα σε όλη την Αθήνα. Να σημειώσουμε πως παρόμοιους λόφους περιμετρικά του κέντρου της Αθήνας διεκδικούν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Ετσι, το Λυκαβηττό, για παράδειγμα, ήδη εκμεταλλεύεται η εταιρία «ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΑΕ», ενώ η Εκκλησία επιθυμεί να χτίσει στην περιοχή ξενοδοχείο αντίστοιχο του «Χίλτον».


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ