Κυριακή 5 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
Τον θέλουν εργαλείο επιβολής του εργασιακού μεσαίωνα

Σύντομα θα επιλεγεί η εταιρία - σύμβουλος, που θα καταρτίσει το «επιχειρησιακό σχέδιο εκσυγχρονισμού» του ΟΑΕΔ. Η μετατροπή του κρίνεται αναγκαία για να υπηρετήσει την αντεργατική κυβερνητική πολιτική

Πρώην δικαιούχοι, νυν «πελάτες» του ΟΑΕΔ
Πρώην δικαιούχοι, νυν «πελάτες» του ΟΑΕΔ
Η πρόθεση της κυβέρνησης να υποβαθμίσει και να καταργήσει, ουσιαστικά, την επιδότηση ανεργίας, προκύπτει και από σημεία της μελέτης, που παρήγγειλε στο Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας, αλλά και από δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με τις οποίες: Το επίδομα ανεργίας λειτουργεί σαν κίνητρο για να μην ψάξει για δουλιά ο άνεργος και δε συμβάλλει και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Την ώρα, όμως, που η κυβέρνηση εξαπολύει τα «βέλη» της στην επιδότηση ανεργίας, προωθεί με «χαμηλούς τόνους» τη συνολική αλλαγή του ΟΑΕΔ, σε τέτοια έκταση και κατεύθυνση, που θα συμπαρασύρει, όχι μόνο τα επιδόματα ανεργίας, αλλά και τις άλλες παροχές του Οργανισμού, αλλοιώνοντας βάναυσα το ρόλο του.

Οι αλλαγές αυτές θα γίνουν πράξη με το λεγόμενο «επιχειρησιακό σχέδιο εκσυγχρονισμού του ΟΑΕΔ». Ηδη, βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνής διαγωνισμός, που στόχο έχει να βρεθεί η εταιρία - σύμβουλος, που θα καταρτίσει αυτό το σχέδιο, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέτει ο Οργανισμός. Οι προδιαγραφές αυτές είναι αποκαλυπτικές και χαρακτηριστικές για το πώς οραματίζεται η κυβέρνηση τον οργανισμό. Αρκεί μόνο να σημειωθεί ότι οι δικαιούχοι άνεργοι και εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ θεωρούνται πλέον ως ... «πελάτες», για να αντιληφθεί και ο πιο καλοπροαίρετος την πορεία των πραγμάτων. Οι κατευθύνσεις αυτές, όμως, πάνε πιο πέρα από χαρακτηρισμούς.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να μετατρέψει μεθοδικά, σίγουρα και σύντομα, τον ΟΑΕΔ, από έναν οργανισμό στήριξης των ανέργων, σε μια «δομή στήριξης» της πολιτικής της για την απασχόληση, που στοιχεία της είναι η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων προς το χειρότερο, σύμφωνα με τη «Λευκή Βίβλο» και τις συμπληρώσεις που έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Η λειτουργία του Οργανισμού εξυπηρετεί και σήμερα αυτήν την πολιτική, ωστόσο, το κάνει με δυσκολία, καθώς οι αποφάσεις πρέπει να εκτελεστούν από υπηρεσίες που δημιουργήθηκαν για άλλους σκοπούς, οι οποίοι είχαν καθοριστεί αρκετά χρόνια πριν. Νέες υπηρεσίες, που δημιουργούνται, εντάσσονται στη δομή του ΟΑΕΔ, με τρόπο παράταιρο και μη «λειτουργικό» για τις κυβερνητικές επιδιώξεις, ενώ άλλες αποτελούν «εμπόδιο». Ενδεικτικό είναι ότι η ιδιωτικοποίηση τμημάτων του είναι μια από τις σαφείς εντολές, για την κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου!

Ο «νέος» ΟΑΕΔ, που οραματίζεται η κυβέρνηση, θα είναι «ελεύθερος» από τμήματα, που σήμερα καθυστερούν το έργο που του έχει αναθέσει, θα βασίζεται στις «νέες» αντιλήψεις για «ελαστικοποίηση» των εργασιακών σχέσεων, εφαρμογής της «απασχολησιμότητας» και παροχής «διά βίου μάθησης» σε εργάτες, ώστε να παραμένουν «διά βίου» αμόρφωτοι, μισοειδικευμένοι, ανάλογα με τις περιστασιακές και κερδοσκοπικές ανάγκες του κεφαλαίου.

Στα πλαίσια των αλλαγών του ΟΑΕΔ, η εφαρμογή «ενεργητικών μέτρων», για την ενίσχυση της απασχόλησης δήθεν, θα είναι η κυρίαρχη δραστηριότητά του. Η βάση είναι η «απασχολησιμότητα». Κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να αλλάξει, σύμφωνα και με τον υπουργό Εργασίας, δυο και τρία επαγγέλματα, κατεύθυνση που ακυρώνει οποιοδήποτε στόχο για εξειδίκευση με αξιώσεις. Ταυτόχρονα, η μερική απασχόληση και η «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, όχι μόνο χτυπούν το 8ωρο και διαγράφουν την πλήρη και σταθερή απασχόληση, αλλά και «μοιράζουν» μια θέση εργασίας ανάμεσα σε δυο και τρεις εργαζόμενους.

Αυτούς τους στόχους θέλει να υπηρετήσει η κυβέρνηση, με τη μετατροπή του ΟΑΕΔ ταυτόχρονα με τη μεγαλύτερη διοχέτευση πόρων του στους εργοδότες. Ηδη, διοχετεύονται σ' αυτούς εκατοντάδες δισ. δραχμές, με το πρόσχημα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Τα αποτελέσματα των προγραμμάτων δεν είναι βεβαίως ακόμη μετρήσιμα, γι' αυτό και τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας αναφέρονται σε «ευκαιρίες» που δίνονται στους άνεργους. Γίνεται, όμως, μια προσπάθεια, να χρεωθούν στην κυβερνητική πολιτική οι θέσεις εργασίας, που έτσι κι αλλιώς δημιουργούνται στη χώρα από την όποια παραγωγική δραστηριότητα. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια, πολύ σύντομα, η κυβέρνηση να ανακοινώνει τη «δημιουργία» δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, λόγω της ...πολιτικής της. Στην πραγματικότητα, το περισσότερο που μπορεί να κάνει είναι να πληρώσει τους εργοδότες για προσλήψεις, που έτσι κι αλλιώς θα έκαναν!!! Το ποσό των 2 τρισ. δραχμών που θα διατεθεί, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυβέρνησης, τα επόμενα χρόνια γι' αυτό το σκοπό, είναι τέτοιου μεγέθους που δεν πρόκειται να το αφήσουν εύκολα να ξεφύγει από τα χέρια τους οι κεφαλαιοκράτες.

Στην εισήγηση του ΟΑΕΔ για την προκήρυξη του διαγωνισμού για το επιχειρησιακό σχέδιο, σημειώνεται ότι ο στόχος του σχεδίου αυτού, θα είναι: Ο σαφής προσδιορισμός των δομών, λειτουργιών, συστημάτων και εν γένει εσωτερικών ικανοτήτων του Οργανισμού και η διαμόρφωση εφικτού και λειτουργικού σχεδίου μετασχηματισμού του, ώστε, ενεργών ως όργανο της πολιτείας, ο Οργανισμός να εκπληρώσει την οικονομικο-κοινωνική αποστολή του». Ποια είναι, κατά τη διοίκηση του ΟΑΕΔ, η αποστολή του; Η προσαρμογή του στα νέα δεδομένα, ώστε «να συμβάλει αποτελεσματικά στη διαμόρφωση και υλοποίηση των εθνικών και κοινοτικών πολιτικών απασχόλησης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ