Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Μαραθώνιος εκβιασμών και πιέσεων

Κορυφώνονται στη Λευκωσία οι διαβουλεύσεις, οι πιέσεις και οι εκβιασμοί, δύο μόλις εικοσιτετράωρα πριν από την επίσημη έναρξη των εργασιών της Συνόδου της Κοπεγχάγης. Στο μεταξύ αναμενόταν, για αργά χτες το βράδυ ή το αργότερο μέχρι σήμερα το πρωί, να επιδώσει στις δύο πλευρές, ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Αλβάρο Ντε Σότο, το τελικό κείμενο του Κόφι Ανάν, υπό τη μορφή αναθεωρημένου εγγράφου, μετά τις απαντήσεις και τις παρατηρήσεις που έδωσαν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι επί του αρχικού «σχεδίου Ανάν».

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον ΓΓ του ΟΗΕ θα ασκηθούν πιέσεις, προκειμένου ο Γλ. Κληρίδης και ο Ρ. Ντενκτάς να υπογράψουν το συγκεκριμένο κείμενο, πριν από τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης. Ωστόσο, καμία από τις δύο πλευρές δεν εμφανίζεται να επιθυμεί κάτι τέτοιο. Χτες ο Πρόεδρος Γλ. Κληρίδης είχε συνάντηση με τον Αλβάρο ντε Σότο, στα πλαίσια των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, που ξεκίνησαν από το Σάββατο μεταξύ του Γλ. Κληρίδη και του Ρ. Ντενκτάς. Στη Λευκωσία βρέθηκε και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον, ο οποίος φέρεται να προωθεί εναλλακτικό σχέδιο της Ουάσινγκτον, το οποίο προβλέπει την υπογραφή Συμφωνίας Κορυφής -όπως το 1977 και το 1979-, που θα αφορά στη δέσμευση των δύο πλευρών να ακολουθήσουν μια συγκεκριμένη διαδικασία διαπραγματεύσεων, για την οποία θα ορίζεται χρονοδιάγραμμα.

Το νέο έγγραφο Ανάν, σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στην κυπριακή πρωτεύουσα, θα προβλέπει τη μείωση του αριθμού των εποίκων κατά 35 χιλιάδες, τη μείωση της μεταβατικής περιόδου από τρία χρόνια σε έξι έως εννέα μήνες και μείωση του χρονοδιαγράμματος και των ποσοτικών περιορισμών για επιστροφή των προσφύγων. Επίσης, θα δίνεται έμφαση στο δικαίωμα ιδιοκτησίας αντί στο δικαίωμα αποζημίωσης. Σήμερα, ο Πρόεδρος Γλ. Κληρίδης προβλέπεται να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς, για να τους ενημερώσει σχετικά με την πορεία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών και σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Ν. Αναστασιάδη εναπόκειται στον πρόεδρο, μετά τη συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων, εάν θα ζητήσει από το Εθνικό Συμβούλιο να τον συνοδεύσει στην Κοπεγχάγη.

Χτες, επίσης, ο Πρόεδρος Κληρίδης συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι οι πρόνοιες του Ελσίνκι δεν έχουν αλλάξει και εξέφρασε την ελπίδα ότι η τελετή για την προσχώρηση της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα γίνει με διευθετημένο το Κυπριακό. Στο μεταξύ στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκαν και επίσημα οι ενταξιακές συνομιλίες της Κύπρου, η οποία έγινε πλέον η πρώτη από τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες που ολοκλήρωσε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ