Τετάρτη 15 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Παρέλαση απεσταλμένων

Ειδικοί διαμεσολαβητές και αποσταλμένοι τριγυρίζουν τις τελευταίες μέρες στο «τρίγωνο» Αθήνα - Λευκωσία - Αγκυρα, σε μια προσπάθεια να συντηρήσουν στη «ζωή» τη διαδικασία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών μεταξύ του Γλ. Κληρίδη και του Ρ. Ντενκτάς, οι οποίες ξεκίνησαν τον περασμένο Δεκέμβρη.

Χτες βρέθηκε στην Αθήνα, προερχόμενος από την Αγκυρα και τη Λευκωσία, ο Αλβάρο Ντε Σότο, ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ, Κ. Ανάν, για το Κυπριακό. Στην Κύπρο, βρέθηκε ο εντεταλμένος για την κυπριακή υπόθεση της Βρετανίας, Σερ Ντ. Χάνι, ενώ τις προσεχείς βδομάδες αναμένεται στην περιοχή και ο εκπρόσωπος του προέδρου Κλίντον.

Ο διπλωμάτης του ΟΗΕ, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, παραδέχτηκε πως δεν υπάρχουν προοπτικές για την εξέλιξη ενός απ' ευθείας διαλόγου μεταξύ των Γλ. Κληρίδη και Ρ. Ντενκτάς. Ομως, σύμφωνα με την άποψη του Ντε Σότο, αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόοδος στο Κυπριακό.

Ο Ντενκτάς

«Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου είναι ένα κράτος και ο (Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας) κ. Γλαύκος Κληρίδης πρέπει να το καταλάβει», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς. Για να επιλυθεί το πρόβλημα που έχουν δημιουργήσει οι Ελληνοκύπριοι στην Κύπρο, ο κ. Κληρίδης πρέπει να αποδεχτεί ορισμένες πραγματικότητες και να τις επιβάλλει στον λαό του, είπε ο κ. Ντενκτάς σε αποκλειστική του συνέντευξη στην εφημερίδα «Turkish Daily News». «Η προτεραιότητά μας είναι η επίλυση του Κυπριακού, αλλά η ελληνική πλευρά θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ πριν λυθεί το πρόβλημα και πριν ενταχθεί και η Τουρκία στην ΕΕ», υποστήριξε ο Ρ. Ντενκτάς, αναφερόμενος στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. «Αν οι Ελληνοκύπριοι, με την ένταξη στην ΕΕ, επιδιώκουν να απαλλαγούν από το σύστημα της εγγύησης, θα πρέπει να περιμένουν διότι για να καταστεί δυνατό αυτό, πρέπει και η Τουρκία να ενταχθεί στην ΕΕ», κατέληξε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ