Κυριακή 8 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Μικρές σελίδες
Θέλει τη γέμισή της!

Η ώρα της γαλοπούλας ήρθε. Προσωπικά, προτιμώ μια απλή σαλάτα ή μια μακαρονάδα αλλά αυτό δε σημαίνει ότι αδιαφορώ για τις προτιμήσεις των άλλων. Και οι άλλοι, οι περισσότεροι, είναι εκείνοι που όλες αυτές τις μέρες θα σπάνε το κεφάλι τους με τι να γεμίσουν τη γαλοπούλα. Γιορτές είναι άλλωστε και αυτή η καημένη, η βρασμένη ή ψημένη γαλοπούλα θέλει τη γέμισή της... Υπάρχει φυσικά ο παραδοσιακός τρόπος, ίσως μιλήσουμε γι' αυτόν, αργότερα όμως. Τώρα: Γέμιση με ξερά φρούτα και ξηρούς καρπούς.Για μια γαλοπούλα 3-5 κιλά, φρούτα ένα κιλό κιμά, δυο κρεμμύδια ξερά τριμμένα στον τρίφτη, ένα φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο, 20 κάστανα καθαρισμένα, ένα φλιτζάνι του καφέ μαύρες σταφίδες, ένα φλιτζάνι του καφέ ξανθιές σταφίδες, δέκα δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι, κομμένα στα τρία, 10 βερίκοκα ξερά κομμένα στα τρία, 4 κουταλάκια καρυδόψιχα χοντροκομμένη, 4 κουταλιές αμύγδαλα ξασπρισμένα, δυο κουταλιές της σούπας κουκουνάρι, ένα φλιτζάνι του τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο, ένα φλιτζάνι του καφέ σόγια σος, ένα νεροπότηρο λευκό κρασί, ζωμό κότας όσο μας χρειαστεί, αλάτι, πιπέρι, μια πρέζα κανέλα και 4 σπυριά γαρίφαλο.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο, το κρεμμυδάκι και θα το τσιγαρίσετε ελαφρά. Προσθέτετε το ρύζι και ανακατεύετε καλά. Επειτα θα το σβήσετε με κρασί. Μόλις πάρει βράση θα ρίξετε όλα τα ξερά φρούτα και τους ξηρούς καρπούς. Ανακατεύετε καλά το μείγμα, προσθέτετε λίγο ζωμό κότας και το βράζετε για πέντε λεπτά. Ρίχνετε τη σάλτσα της σόγιας, βάζετε αλάτι, πιπέρι και την κανέλα και το αφήνετε να βράσει λίγο ακόμη ώστε να απορροφηθεί το υγρό. Επειτα το κατεβάζετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει ενώ ρίχνετε τον άνηθο. Μ' αυτό το μείγμα θα γεμίσετε τη γαλοπούλα και μετά θα τη «σφραγίσετε» με ένα πορτοκάλι ή μανταρίνι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ