Τρίτη 26 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Απεργούν αύριο σ' όλη τη χώρα

Με καθημερινές εξορμήσεις και περιοδείες αλωνίζουν οι συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Φαρμάκου τους χώρους εργασίας του κλάδου, καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που θα γίνει αύριο Τετάρτη 27 Νοέμβρη για το Ασφαλιστικό. Στο πλαίσιο της απεργίας θα γίνει συγκέντρωση στις 10 το πρωί στο θέατρο «Γκλόρια» και μετά πορεία στο υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σε συγκεντρώσεις, συσκέψεις και συζητήσεις καλούν τους εργαζόμενους του κλάδου να απεργήσουν και να απαιτήσουν δημόσια καθολική υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση κόντρα στους αντιασφαλιστικούς νόμους της κυβέρνησης, αλλά και ειδικότερα να μην επιτρέψουν τη μετατροπή του επικουρικού ταμείου τους σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και να μην ενταχτεί στο ΤΕΑΜ όπως προωθεί η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, τα ειδικότερα αιτήματα που θέτει η Ομοσπονδία είναι:

Να ισχύσουν οι ρυθμίσεις πριν από το 1992, όπου για 40 χρόνια μέχρι τότε υπήρχε εισφορά 2% των εργοδοτών, την οποία το 1983 την κατάργησαν, την ονόμασαν κοινωνικό πόρο και τη μετακύλησαν στις τιμές των προϊόντων. Το 1998 την κατάργησαν, αφού είχαν παγώσει το ύψος της από το 1992, με αποτέλεσμα το ταμείο να χάνει κάθε χρόνο 6 δισ. δραχμές, όταν οι εισφορές των εργαζομένων συνεχώς αυξάνουν. Γι' αυτό η Ομοσπονδία απαιτεί επαναφορά της εργοδοτικής εισφοράς και απόδοσης από την κυβέρνηση των χρωστούμενων. Ακόμα διεκδικεί να ενταχτούν οι εργατοτεχνίτες και άλλες ειδικότητες στο ταμείο και να σταματήσει ο οικονομικός στραγγαλισμός και η αφαίμαξη του ταμείου προς τρίτους, κάτι που μεταφράζεται σε πολλά δισεκατομμύρια. Τέλος, αυτοδιοίκηση και αυτοδιαχείριση του ταμείου από αυτούς που συνεισφέρουν.

Είναι ενδεικτικό πάντως ότι σε κάθε χώρο που βρίσκονται οι συνδικαλιστές αντιμετωπίζουν την έντονη ανησυχία των εργαζομένων για το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης γενικότερα αλλά και ειδικότερα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι από παντού φτάνει μήνυμα για μαζική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία.

Τη συμμετοχή του στην απεργία έχει δηλώσει και ο Σύλλογος Βοηθών Φαρμακείων και Φαρμακοϋπαλλήλων με ξεχωριστή απόφαση και καλεί όλα τα μέλη του να δηλώσουν αγωνιστικό «παρών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ