Τρίτη 26 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΕΝΤΡΟ ΒΡΕΦΩΝ «Η ΜΗΤΕΡΑ»
«Κλείνει» από τις ελλείψεις

Εχουν να γίνουν προσλήψεις από το 1995, ενώ αποχωρεί καθημερινά προσωπικό που δεν αντικαθίσταται

Με τους πλέον δραματικούς τρόπους έρχονται καθημερινά στην επιφάνεια οι συνέπειες της αποδιάρθρωσης της Πρόνοιας που προωθεί το υπουργείο Υγείας, δημιουργώντας εκρηκτικές καταστάσεις στους ευαίσθητους τομείς της προστασίας βρεφών, της υιοθεσίας και αναδοχής.

Ο κύριος κρατικός φορέας πανελλαδικά, το Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα», έχει οδηγηθεί σε οριακό σημείο, αφού οι ελλείψεις προσωπικού που αντιμετωπίζει δεν του επιτρέπουν να παίξει τον σοβαρό κοινωνικό του ρόλο. Οι διαδικασίες υιοθεσίας καθυστερούν δραματικά, τμήματα φροντίδας βρεφών του Κέντρου παραμένουν κλειστά, ενώ το «Μητέρα» αδυνατεί να ανταποκριθεί ακόμη και στα αιτήματα των μαιευτηρίων για τη φροντίδα εγκαταλειμμένων βρεφών που βρίσκονται εκεί.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν αιτήματα προς το «Μητέρα» από νοσοκομεία της χώρας για την προστασία 12 βρεφών που παραμένουν για μήνες και μεγαλώνουν στους διαδρόμους από τους νοσηλευτές και το προσωπικό των νοσοκομείων, αφού δεν υπάρχει θέση σε κάποιο ίδρυμα γι' αυτά. Τα περισσότερα παιδιά είναι ηλικίας 2-3 μηνών, ενώ υπάρχει και ένα παιδάκι δυο χρόνων. Εφτά βρέφη βρίσκονται στο «Αλεξάνδρα», δυο βρίσκονται στο «Ελενα Βενιζέλου», ένα στο «Αγία Σοφία», ένα στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας και ένα στο νοσοκομείο των Ιωαννίνων.

Στο «Μητέρα», επισήμανε στο «Ρ» η πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων Μ. Πολίτη, έχουν να γίνουν προσλήψεις προσωπικού από το 1995, καθημερινά αποχωρεί προσωπικό και δεν αντικαθίσταται. Οι ελλείψεις προσωπικού στο βρεφοκομικό προσωπικό ξεπερνούν το 40%, με αποτέλεσμα σε κάθε ένα από τα εφτά λειτουργούντα τμήματα του Κέντρου δυο βρεφοκόμοι να έχουν τη φροντίδα 13-14 παιδιών και δυο τμήματα, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν περισσότερα από 25 παιδάκια, να παραμένουν κλειστά. Στο Κέντρο έχουν απομείνει δέκα κοινωνικοί λειτουργοί, από 24 που προβλέπονται, ενώ για το τμήμα αναδοχής υπάρχουν μόνο δυο κοινωνικοί λειτουργοί για την επίβλεψη 120 παιδιών. Ελάχιστο προσωπικό έχει παραμείνει και στην υπηρεσία καθαριότητας και συζητιέται η παράδοσή τους ιδιώτες, ενώ στα πλυντήρια από 13 εργαζόμενους έχουν μείνει πέντε.

«Είναι απαράδεκτο τα βρέφη να μένουν στους διαδρόμους των μαιευτηρίων, αλλά τα ιδρύματα αδυνατούμε να φιλοξενήσουμε περισσότερα παιδιά, λόγω έλλειψης προσωπικού», επισήμανε η Μ. Πολίτη, τονίζοντας ότι η πρόσληψη 15 εργαζομένων που υποσχέθηκε η διοίκηση του «Μητέρα» είναι άγνωστο αν και πότε θα έρθουν και αποτελούν ούτως ή άλλως σταγόνα στον ωκεανό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ