Τρίτη 26 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Πολιτική επιλογή η χωροθέτησή του

Πολιτικά και όχι επιστημονικά ήταν τα κριτήρια για τη χωροθέτηση του ΝΜΑ στου Μακρυγιάννη, εκτιμά ο επίτιμος έφορος Αρχαιοτήτων Γ. Παπαθανασόπουλος

Μία επιστολή με ιδιαίτερο «ειδικό» επιστημονικό - αλλά και πολιτικό - βάρος απευθύνει προς το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ο επίτιμος έφορος Αρχαιοτήτων Γεώργιος Παπαθανασόπουλος, με αφορμή τη χωροθέτηση του Νέου Μουσείου Ακρόπολης στον αρχαιολογικό χώρο του Μακρυγιάννη.

Σε πέντε σελίδες, ο Γ. Παπαθανασόπουλος συμπυκνώνει - με τη βοήθεια ορισμένων, αλλά σημαντικών πηγών τις οποίες αναφέρει - την τεράστια σημασία που έχει ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος για την «ανάγνωση» της ιστορίας της Αθήνας, εκφράζοντας την «κατάπληξή» του για την πολιτική επιλογή - όπως υπογραμμίζει - να κατασκευαστεί το ΝΜΑ στου Μακρυγιάννη.

Ξεκινώντας από τον Θουκυδίδη και την αναφορά του, «πρωτύτερα, αυτό που λέγεται σήμερα Ακρόπολη ήταν η ίδια η πολιτεία, μαζί με τον τόπο κάτωθέ της προς τον νοτιά» (σ.σ. προς την περιοχή που περιλαμβάνεται σήμερα και ο χώρος του Μακρυγιάννη), ο επιστολογράφος σημειώνει, ότι «η αρχαιολογική έρευνα νότια και νοτιοανατολικά της Ακρόπολης (...) επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του μεγάλου ιστορικού...». «Ο αρχαιολογικός χώρος Μακρυγιάννη, φυσική προέκταση των μνημείων της Νότιας Κλιτύος της Ακρόπολης, είναι τμήμα της αρχαίας Αθήνας με τεκμηριωμένη συνεχή χρήση, από τα νεολιθικά χρόνια ως και τον 7ο αι. μ.Χ., όπως βεβαιώθηκε από τις ανασκαφές των τελευταίων δεκαετιών». Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στον Π. Καλλιγά, προϊστάμενο της Εφορείας Ακροπόλεως (1990-'96) και ανασκαφέα του χώρου που θα κατασκευαζόταν ο σταθμός του Μετρό, ο οποίος καταγράφει τις σημαντικές αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν. Ο Γ. Παπαθανασόπουλος σημειώνει, ότι «ο αρχαιολογικός χώρος του Μακρυγιάννη (...) παραμένει μέχρι σήμερα το μοναδικό τμήμα του εντός των τειχών πολεοδομικού ιστού της αρχαίας Αθήνας...».

Ασκώντας κριτική στον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ο έφορος σημειώνει ότι «όλα συνοψίζονται στον εξωφρενικό διχασμό» που προκύπτει από τη «διάχυτη στα μέλη αναγκαιότητα εφαρμογής μιας προαποφασισμένης επιλογής» για τη χωροθέτηση του ΝΜΑ στου Μακρυγιάννη, σε σχέση με τη διαπίστωση της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων, «ότι τα αρχαία που έχουν αποκαλυφθεί στο οικόπεδο Μακρυγιάννη (...) δεν επιτρέπεται να διαλυθούν».

«Με αυτά τα δεδομένα (σ.σ. τα αρχαιολογικά)», γράφει ο έφορος, «ούτε και απλή σκέψη θα μπορούσε να γίνει για χωροθέτηση οποιασδήποτε κατασκευής και πολύ περισσότερο ενός δημόσιου κτιρίου όπως ένα μουσείο». Ο ίδιος ερμηνεύει αυτό το «παράδοξο» ως εξής: «Ας μη γελιόμαστε όμως: Το ζήτημα δεν είναι αρχαιολογικό, ούτε έχει σχέση με αυτές καθεαυτές τις μουσειακές ανάγκες της Ακρόπολης και δε σχετίζεται με τις διεθνώς ισχύουσες βασικές αρχές σεβασμού και προστασίας των αρχαίων: "Η απόφαση για το Νέο Μουσείο Ακρόπολης στου Μακρυγιάννη είναι πολιτική"». Η τελευταία φράση ανήκει στη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ευρωβουλευτές κατά της καταστροφής (2004-03-06 00:00:00.0)
«Νέα» μελέτη, ίδιοι κίνδυνοι (2003-08-07 00:00:00.0)
Επιστολή για το Νέο Μουσείο Ακρόπολης (2003-06-10 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η καταστροφή (2003-04-22 00:00:00.0)
Κατεδαφίζει και ο δήμος (2002-07-26 00:00:00.0)
Υπογραφές για τη διάσωση του Μακρυγιάννη (2002-07-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ