Τρίτη 26 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βραβεία μουσικής και θεάτρου

Η Ελένη Χατζηαργύρη ως «Κυρία Κλάιν»
Η Ελένη Χατζηαργύρη ως «Κυρία Κλάιν»
Απονεμήθηκαν χθες, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τα βραβεία Θεάτρου και Μουσικής 2002 καθώς και τα τρία βραβεία Κάρολος Κουν (σκηνοθεσίας, ηθοποιίας και δραματουργίας) της Ενωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών.

Η βράβευση, που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, πραγματοποιείται για έβδομη χρονιά και εκτός από τα δύο μεγάλα βραβεία δόθηκαν και τιμητικές πλακέτες σε νέους καλλιτέχνες από το χώρο του θεάτρου και της μουσικής. Τα βραβεία, που δεν είναι χρηματικά, συνοδεύονται από επίχρυσα στεφάνια, αντίγραφα των πρωτοτύπων που βρέθηκαν σε αττικό τάφο ελληνιστικής εποχής, και αντίγραφα έργου του ζωγράφου Διαμαντή Διαμαντόπουλου.

Το βραβείο σκηνοθεσίας Κάρολος Κουν απονεμήθηκε στο Μιχαήλ Μαρμαρινό. Το βραβείο ερμηνείας στο Δημήτρη Μαύρο για την ερμηνεία του ρόλου του Στέλιου στους «Εκτελεστές» του Σκούρτη. Το βραβείο δραματουργίας για το έργο «Ο Εβρος απέναντι» στους Μ. Ρέππα - Θ. Παπαθανασίου.

Η διάκριση Θεατρικού Οργανισμού Περιφέρειας απονεμήθηκε στον θίασο «Νέες Μορφές» της Θεσσαλονίκης.

Τέλος, για το Μεγάλο Βραβείο Μουσικής, υποψήφιοι είναι ο Αντώνης Κοντογεωργίου, η μεσόφωνος Μαίρη - Ελεν Νέζη και η υψίφωνος Μάρθα Αράπη.

Το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου δόθηκε παμψηφεί στην Ελένη Χατζηαργύρη (για την ερμηνεία της στην «Κυρία Κλάιν» και τη μεγάλη συνεισφορά της στο θεατρικό μας πολιτισμό). Το Βραβείο Θεατρολογικού Συγγράμματος στη Ζωή Σαμαρά («Τα άδυτα του Σημείου»). Ενώ Διάκριση Νέου Δημιουργού δόθηκε στη Μαρία - Λουίζα Παπαδοπούλου («Το νησί των σκλάβων»).

Το Μεγάλο Βραβείο Μουσικής: Αντώνης Κοντογεωργίου. Τιμητική Διάκριση Μουσικολογικού Συγγράμματος: Νικόλαος Μαλιάρας («Το ελληνικό δημοτικό τραγούδι στη μουσική του Μανώλη Καλομοίρη»). Τιμητική Διάκριση Δισκογραφίας: Η τετράτομη έκδοση έργων Γιάννη Χρήστου («Σείριος»). Τιμητική Διάκριση Οργανισμού Περιφέρειας: Φεστιβάλ Ναυπλίου, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Γιάννη Βακαρέλλη. Τέλος, η τιμητική Διάκριση Νέου Μουσικού, δόθηκε στον Νικόλαο Σπανό (κόντρα τενόρος) για τη συμμετοχή του στην όπερα «Ξέρξης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ