Σάββατο 6 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ
Ευρωβουλευτές κατά της καταστροφής

Εδώ κάποτε υπήρχε ανασκαφή...
Εδώ κάποτε υπήρχε ανασκαφή...
Ανοιχτή επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση, με τίτλο «Προστασία της Ακρόπολης - ένα μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς» και με την οποία απαιτούν την αλλαγή της χωροθέτησης του Νέου Μουσείου Ακρόπολης και τη διάσωση των σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων στου Μακρυγιάννη απέστειλαν 61 ευρωβουλευτές, εκτός φυσικά των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Οι ευρωβουλευτές σημειώνουν, μεταξύ άλλων, ότι «ο περί την Ακρόπολη χώρος είναι αρχαιολογικός χώρος υψίστης αρχαιολογικής σημασίας, καθόσον αποτελεί ζώνη παγκόσμιας πολιτιστικής σημασίας» και εκφράζουν την ανησυχία τους «για την παράνομη απόφαση του ΚΑΣ (σ.σ. Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) για τη διάλυση όχι μόνο των αρχαιολογικών λειψάνων της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου, αλλά και αδιακρίτως και αυτών που αναμένεται να εμφανιστούν, όπου επεκτείνεται η ανασκαφή».

Στην επιστολή γίνεται αναφορά στις αποφάσεις του Ελληνικού Τμήματος του ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών), το οποίο έχει αποδείξει και επιστημονικά την ακαταλληλότητα του Μακρυγιάννη για τη χωροθέτηση του ΝΜΑ και την καταστροφή που θα επιφέρει η καταστροφή του μουσείου. «Η επιλογή μιας άλλης περιοχής είναι επιτακτική», συνεχίζουν οι ευρωβουλευτές, «όχι μόνο για πολεοδομικούς λόγους αλλά, κυρίως, λόγω της ανάγκης να προστατευτεί η Ακρόπολη - ένα μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς - και τα αρχαιολογικά ευρήματα που κινδυνεύουν λόγω του προγραμματισμένου νέου μουσείου».

Οι ευρωβουλευτές προσθέτουν πως παίρνουν σοβαρά υπόψη την εκτίμηση ότι στην περιοχή του Μακρυγιάννη, «κάτω από την ακολουθία στρωμάτων από τις μετα - ρωμαϊκές και βυζαντινές αρχαιότητες υπάρχουν ίχνη ενός μη ανασκαμμένου στρώματος μιας παλαιότερης περιόδου που είναι υποδειγμένη από ένα πάτωμα και τοίχους, που επεκτείνονται σε ένα χαμηλότερο επίπεδο σημείο της αρχαιολογικής περιοχής». Εκφράζουν τη λύπη τους «για το ότι η ακολουθία στρωμάτων της μετα - ρωμαϊκής και βυζαντινής περιόδου έχει καταστραφεί εντελώς στη νότια άκρη της αρχαιολογικής περιοχής σε μια ζώνη μήκους 60 μ. και πλάτους 15 μ.» και θεωρούν ότι «η μακριά χρήση της Αθήνας κατά τη διάρκεια των αιώνων είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο του πολιτισμού για την προώθηση της ιστορικής συνείδησης».

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι χαμένες και μη ανασκαμμένες αρχαιότητες αποτελούν την απόδειξη της ιστορικής ταυτότητας και τη συγκεκριμένη διαφορά της Αθήνας από τις πρωτεύουσες άλλων ευρωπαϊκών χωρών», οι ευρωβουλευτές καλούν την ελληνική κυβέρνηση να αποτρέψει «οποιαδήποτε αμετάκλητη ζημιά στην ιστορική περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ