Σάββατο 23 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Ζήτρος»: Στη σειρά «Αρχαίοι Συγγραφείς»: Σοφοκλή «Οιδίπους τύραννος» σε κείμενα, μετάφραση, σχόλια, ερμηνεία του Ιωάννη Αχ. Μπάρμπα. Κυκλοφόρησαν άλλοι δυο τόμοι με έργα του Πλουτάρχου: Ο 2ος τόμος με τα «Περί του Σωκράτους δαιμονίου», «Περί του ει του Δελφοίς», «Περί του μη χράν», «Εμμετρα νυν την Πυθίαν» με εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια του Σταύρου Γκιργκένη και πρόλογο του Ι. Σ. Χριστοδούλου. Ο 3ος τόμος με τα έργα «Περί παίδων αγωγής», «Παραμυθητικός προς Απολλώνιον», «Παραμυθητικός προς την εαυτού γυναίκα», σε μετάφραση, περίληψη, σχόλια, ερμηνεία του Γεωργίου Ράπτη και πρόλογο του Ι. Σ. Χριστοδούλου. Το έργο του Λουκιανού «Σάτιρα θανάτου και κάτω κόσμου» (τόμος 1, εισαγωγή, κείμενο, μετάφραση, σχόλια Δημήτρη Χρηστίδη.

-- «Περίπλους»: Ρόζα Ιμβριώτη «Η γυναίκα στο Βυζάντιο» (μελέτη της κορυφαίας εκπαιδευτικού και αταλάντευτης κομμουνίστριας). Ματίλντε Ασένσι «Σαλόνι από κεχριμπάρι» (αστυνομικό μυθιστόρημα, μετάφραση Λήδα Παλλαντίου.

-- «Καστανιώτης»: Βασίλης Ι. Τζανακάκης «Τα παλικάρια τα καλά σύντροφοι τα σκοτώνουν» (χρονικό της ληστοκρατίας στα χρόνια 1920-1935 με πρωταγωνιστές τους τελευταίους λήσταρχους στα ελληνικά βουνά - λ.χ. Γκαντάρας, Παπαγεωργίου, Γιαγκούλας, Πάντος και Λεωνίδας Μπαμπάνης, Τσαμήτας, Τζατζάς, Ρετζαίοι, Κουμπαίοι κ.ά. - που διώχτηκαν από τη χωροφυλακή και άλλοι σκοτώθηκαν και άλλοι μαρτύρησαν στο Παλαμήδι και στο Γεντί Κουλέ), Ελένη Κάρτσακα «Οι σκιές του έρωτα σαλεύουν στη Μέλανα» (μυθιστόρημα), Ντόμπριτσα Τσότσιτς «Η εποχή της εξουσίας» (μετάφραση Ράντοβαν Μπργκόβιτς, μυθιστόρημα), Στίβεν Ντόμπινς «Το αγόρι στην πισίνα» (μετάφραση Αννα Πουλίζου, μυθιστόρημα).

-- «Παρασκήνιο» (Σόλωνος 76, τηλ. 210-3648.170): Ανδρέας Σκαμπαρδώνης «Δοκίμιο για την παλινόρθωση του καπιταλισμού και τη διεθνοποίηση» (μελέτη που τάσσεται υπέρ του σοσιαλισμού και υπογραμμίζει την ανάγκη ύπαρξης και ανασύνταξης των κομμουνιστικών κομμάτων για την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού και ιμπεριαλισμού).

-- Κατερίνα Μαγγανά «Δημιουργώντας το αύριο (16 πορτρέτα Ελλήνων που δημιουργούν το αύριο στον τομέα τους) ΙΙ» (πρόκειται για πορτρέτα-συνεντεύξεις που πήρε η δημοσιογράφος για την εκπομπή της στην ΕΤ1. Μεταξύ των παρουσιαζομένων είναι καθηγητές, επιστήμονες και καλλιτέχνες, όπως οι: Μάνος Δανέζης, Γιάννης Ιωάννου, Γιώργος Λάππας, Δημήτρης Νανόπουλος, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Νάντια Σερεμετάκη, Νίκος Χουλιαράς. Την έκδοση προλογίζει ο Κωνσταντίνος Αλαβάνος. Εκδόσεις Π. Παπαϊωάννου, Θεμιστοκλέους 23, Αιγάλεω, ΤΚ 122 43).

-- Ολγα Β. Πλέχοβα «Το πρώτο ελληνικό ραδιόφωνο (...και το πρώτο των Βαλκανίων)» (ιστορική έρευνα για το «Ράδιο Τσιγγιρίδη» με σπάνιες φωτογραφίες και αρχειακό υλικό. Εκδόσεις Μπαρμπουνάκης, Βασ. Ηρακλείου 28, ΤΚ 546 24 Θεσσαλονίκη, 2310-231.811).

-- Παπαζήση: Ιωάν. Θ. Μάζη «Γεωγραφία του ισλαμικού κινήματος στη Μέση Ανατολή» (ιστορική μελέτη του καθηγητή για τον πολιτισμικό, ιδεολογικό, πολιτικό, οικονομικό χαρακτήρα του ισλαμικού κινήματος, η επανακυκλοφορία της οποίας ζητήθηκε από την ελληνική πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς λείπει η σχετική βιβλιογραφία) και «Η γεωπολιτική: Η θεωρία και η πράξη» (1ος τόμος, το πρώτο μέρος αφορά στη θεωρία της οικονομικής γεωγραφίας και το δεύτερο στην πρακτική εφαρμογή της στην Ελλάδα, στην Κύπρο και γενικότερα στη Νοτιανατολική Μεσόγειο).

-- Πατάκης: Στη σειρά «Στοχαστές του 20ού αιώνα»: Χοζέ Γκιγιέρμ Μερκιόρ «Foucant» (μετάφραση Δημήτρης Μέλλος, μελέτη για το Γάλλο φιλόσοφο Μισέλ Φουκό). Στη σειρά «Ανθρωπολογία της αρχαίας Ελλάδας»: Πιερ Βιντάλ-Νακέ «Οι Ελληνες, οι ιστορικοί, η δημοκρατία (Η μεγάλη απόκλιση)» (μετάφραση Αναστασία Μεθενίτη - Αθανάσιος Στεφανής, μελέτη του φημισμένου πανεπιστημιακού ελληνιστή). Συνεχίζεται η έκδοση της ανεξάντλητης «Φρουτοπίας» του Ευγένιου Τριβιζά. Το 28ο τεύχος τιτλοφορείται «Το σάντουιτς του τρόμου». Το 29ο «Οι Κένταυροι του Κρόνου». Ο πάντα ευρηματικός, αγαπημένος συγγραφέας των παιδιών έβγαλε όμως και το «Φρουτομπλόκ» (το μπλοκ της Φρουτοπίας) για τα παιδιά με λεζάντες «νόστιμες» και εικόνες του Νίκου Μαρουλάκη.

-- «Πόρφυρας» (λογοτεχνικό περιοδικό της Κέρκυρας, τεύχος 104, με εκτενέστατο αφιέρωμα στον ποιητή Εκτορα Κακναβάτο και άλλη ενδιαφέρουσα ύλη.

-- «Νέα Εστία» (περιοδικό λογοτεχνίας, τεύχος 1748, τόμος 152ος, με πλούσια ύλη).

-- «Γραφή» (περιοδικό λογοτεχνίας του Δήμου Λάρισας, τεύχος 52ο).

-- «Panopticon» (ετήσια επιθεώρηση της Σχολής Βακαλό για τις καλές τέχνες, με συνεργάτες ειδικούς επιστήμονες. Το πρώτο τεύχος του 2002 αριθμείται με δύο μηδενικά).

-- «Παρουσία» (περιοδικό λόγου της Ενωσης Αιτωλοακαρνάνων λογοτεχνών, τεύχος 20ό με αφιέρωμα στο Ξηρόμερο).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ