Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΑΓΑ
Στο σφυγμό των αντιιμπεριαλιστικών διαδηλώσεων

Του απεσταλμένου μαςΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

Αλλη μια πόλη προστέθηκε στις πολλές άλλες, που έχουν γίνει σταθμοί του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος, σε όλο τον κόσμο. Η Πράγα η πρωτεύουσα της Τσεχίας -που εδώ και μερικές μέρες στρατοκρατείται, αφού εκεί πραγματοποιείται η τριήμερη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ- σήκωσε το ανάστημά της με τη χτεσινή μαχητική μαζική διαδήλωση που διοργάνωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Τσεχίας - Μοραβίας, μαζί με άλλες φιλειρηνικές αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις που συγκροτούν την «Εναλλακτική Λύση για τον 21αιώνα», στην πλατεία της παλαιάς πόλης.

Χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών -παρά τη μεγάλη αστυνομοκρατία και τον ασφυκτικό και εξονυχιστικό έλεγχο, από τον οποίο όλοι περνούσαν- διατράνωσαν την αντίθεσή τους στη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης και του κόσμου, στην οποία οδηγεί η βορειοατλαντική συμμαχία, που ετοιμάζει τη στρατιωτική της δομή, για να αιματοκυλάει τους λαούς που αντιστέκονται στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα και την επιβολή της νέας τάξης πραγμάτων. Ηταν η άμεση απάντηση όχι μόνο των Τσέχων οργανωτών, αλλά και πολλών ξένων αντιπροσωπειών που παραβρέθηκαν στη διαδήλωση. Ηταν εκεί και διαδήλωσαν δυναμικά αγωνιστές από Γερμανία, Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία, Ιταλία, Ρωσία, και πολλές άλλες χώρες.

Η Ηλίας Λέγγερης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, χαιρετίζει την αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση
Η Ηλίας Λέγγερης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, χαιρετίζει την αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση
Το ελληνικό μπλοκ, που αποτελούνταν από πολλούς νέους της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη, μέλη και φίλους της ΚΝΕ, της ΕΕΔΥΕ και του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου έδωσε ξεχωριστό χρώμα στη διαδήλωση, φωνάζοντας όλη την ώρα συνθήματα και τραγουδώντας τραγούδια του αγώνα, μαζί με άλλους συντρόφους. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η ειδική έκδοση του «Ριζοσπάστη», στα Αγγλικά, με περιεχόμενο τα υλικά από την τελευταία διεθνή συνάντηση των Κομμουνιστικών Κομμάτων στην Αθήνα για την κοινή δράση και το συντονισμό της αντιιμπεριαλιστικής πάλης ενάντια στη λεγόμενη αντιτρομοκρατική εκστρατεία, που έγινε πραγματικά ανάρπαστη.

Στην εκδήλωση που ξεκίνησε στις 2.30 ώρα Ελλάδας, ξεχωριστή ήταν και η παρουσία του γνωστού στους κομμουνιστές της Τσεχίας, και όχι μόνο, Στάθη Προύσαλη, του Ελληνα καλλιτέχνη που ζει και δημιουργεί στη χώρα και είναι από τα παιδιά της πολιτικής προσφυγιάς, που περιέθαλψε η σοσιαλιστική Τσεχοσλοβακία. Με τα τραγούδια του στα ελληνικά και στα Τσέχικα έδωσε μια ευχάριστη νότα και ανέβασε, όπως κάνει συνήθως, την αγωνιστική διάθεση των ανθρώπων.

Ο πρόεδρος του ΚΚ Τσεχίας - Μοραβίας, που πήρε πρώτος το λόγο στη συγκέντρωση, καταδίκασε την εγκληματική πολιτική του ΝΑΤΟ, καθώς και την πραγματοποίηση της συνόδου των ηγετών του στην Πράγα. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι αντί να ξοδεύονται δισεκατομμύρια κορονών για αυτή θα μπορούσαν να διατεθούν για τις ανάγκες των πληγέντων και την αποκατάσταση των πολλών καταστροφών από τις πλημμύρες που χτύπησαν τη χώρα και την πόλη τον περασμένο Σεπτέμβρη. Αναφέρθηκε και αναλυτικά στον προετοιμαζόμενο πόλεμο κατά του Ιράκ, που γίνεται για τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή. Και υπογράμμισε ότι το κόμμα θα συνεχίσει να παλεύει για τα λαϊκά προβλήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων και κάλεσε το λαό να συσπειρωθεί στο αντιπολεμικό κίνημα και να απαιτήσει μαζί με τους άλλους λαούς τη διάλυση του ΝΑΤΟ.


Εκ μέρους του ΚΚΕ, συμμετείχε στη συγκέντρωση και μίλησε ο Ηλίας Λέγγερης, μέλος της ΚΕ, που μετέφερε τον αγωνιστικό παλμό των αγώνων του ελληνικού λαού και της νεολαίας. Θύμισε το τι σημαίνει ΝΑΤΟική επιβολή, αναφερόμενος στην αμερικανοκίνητη δικτατορία αλλά και την επέμβαση και κατοχή της Κύπρου. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι χρειάζεται οι λαοί να αντιτεθούν όχι μόνο στο ΝΑΤΟ, αλλά και στον ευρωστρατό. Τόνισε ότι οι λαοί δεν έχουν ανάγκη από στρατιωτικούς εξοπλισμούς, αλλά απαιτούν ειρήνη, φιλία και συνεργασία και τέτοια μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα από την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό για μια σοσιαλιστική Ευρώπη.

Στην εκδήλωση χαιρέτισαν, επίσης, εκπρόσωπος από το ΚΚ Ρώσικης Ομοσπονδίας, από την Κομμουνιστική Επανίδρυση Ιταλίας, ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας, που βρέθηκε στην Πράγα.

Η συγκέντρωση έκλεισε με τη διακήρυξη της αντι- Συνόδου, που διοργάνωσε την Τρίτη το ΚΚ Τσεχίας - Μοραβίας, με τη συμμετοχή δεκάδων κομμουνιστικών κομμάτων και άλλων φιλειρηνικών δυνάμεων, με την οποία καταγγέλλεται η εγκληματική φύση του ΝΑΤΟ που έχει καταπατήσει κάθε έννοια διεθνούς δικαίου. Θέλει με ακόμα μεγαλύτερη ευκολία να επιβάλλει την κυριαρχία του σε όλο τον κόσμο.

Στην εκδήλωση και διαδήλωση παραβρέθηκε και ο Θανάσης Παφίλης, γγ του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, που, μιλώντας στο «Ρ», σημείωσε: «Για το ΠΣΕ είναι άμεσο πρόβλημα προτεραιότητας η πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ και στις επεμβάσεις που πραγματοποιεί ανά τον κόσμο. Είναι σημαντικό ότι οι λαοί ξεσηκώνονται παντού και δυναμώνει ο αντιιμπεριαλιστικός προσανατολισμός. Η σημερινή εκδήλωση εδώ στην Πράγα με τη μαχητικότητα και τη μαζικότητά της δείχνει ότι παντού το κίνημα ανεβαίνει».


Η μαχητική πορεία που ακολούθησε μέχρι την έδρα της τσέχικης κυβέρνησης ήταν ένα δείγμα αγωνιστικού διεθνισμού με συνθήματα και τραγούδια σε πολλές γλώσσες. Η «Διεθνής», η «Παντιέρα Ρόσα» ο ύμνος της Τσεχοσλοβακίας, ένωναν τον πόθο των διαδηλωτών για ειρήνη και φιλία με την αγανάκτηση και την καταδίκη των ιμπεριαλιστών στρατοκρατών, που από χτες έχουν την Πράγα όμηρό τους και την υποτακτική κυβέρνηση της Τσεχίας στα γόνατα. Μόνο που η φλόγα της αντίστασης είναι εκεί, παρούσα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εβαλαν» τον Χάβελ στη θέση του(2011-12-23 00:00:00.0)
Στην Τσεχία η Αλέκα Παπαρήγα(2003-10-22 00:00:00.0)
Στην Πολεμική Αεροπορία των Αμερικανών η... ασφάλεια της Συνόδου(2002-11-08 00:00:00.0)
Ζητούν λίστα «υπόπτων» από τις ελληνικές αρχές!(2002-11-01 00:00:00.0)
Θεωρητικό συμπόσιο στην Πράγα(2002-10-20 00:00:00.0)
Μήνυμα αλληλεγγύης από το ΚΚ Τσεχίας - Μοραβίας(2000-01-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ