Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλλους έξι μήνες η ΝΑΤΟική αποστολή στην ΠΓΔΜ

Απόφαση του Συμβουλίου των μονίμων αντιπροσώπων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Το ΝΑΤΟικό Συμβούλιο (ΝΑC), σε επίπεδο πρέσβεων-μονίμων αντιπροσώπων, αποφάσισε χτες στις Βρυξέλλες την παράταση της παραμονής της ΝΑΤΟικής αποστολής στην ΠΓΔΜ για όλο το πρώτο εξάμηνο του 2003, παρά τις αντιρρήσεις της Γαλλίας, που πιέζει για αντικατάσταση από τον ευρωστρατό, και με το αιτιολογικό ότι οι σχετικές συμφωνίες για τις σχέσεις ΝΑΤΟ-ΕΕ συναντούν τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, ακόμη και μετά τη «συμφωνία των Βρυξελλών» και την άρση των ελληνικών επιφυλάξεων εντός της ΕΕ.

Η ΝΑΤΟική απόφαση καταδείχνει ότι οι διακηρύξεις περί της πρώτης «ευρωπαϊκής» επιχείρησης στα Σκόπια, από τον περασμένο Οκτώβρη, όταν έληξε η εντολή της ΝΑΤΟικής αποστολής «Amber Fox», όχι μόνο δεν πρόκειται να υλοποιηθούν «μέχρι τα τέλη του 2002», όπως αρχικά είχε υποστηριχτεί, όχι μόνο δεν «προβλέπονται» για τέλη Γενάρη 2003, όπως ζητούσε η Γαλλία, αλλά παρατάθηκαν επίσημα για ένα εξάμηνο. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο στρατοκράτης της ΕΕ, Χ. Σολάνα, «ενδέχεται να μη χρειαστεί καν να πάμε στην ΠΓΔΜ, και να κάνουμε την πρώτη ευρωπαϊκή επιχείρηση κάπου αλλού στα Βαλκάνια». Ολα αυτά είναι αποτέλεσμα αφ' ενός μεν της πολύμηνης εμβόλιμης ελληνοτουρκικής διαμάχης περί του λεγόμενου ευρωστρατού, αφ' ετέρου δε των αφανών αντιθέσεων και μεμψιμοιριών μεταξύ του «ευρωπαϊκού πυλώνα» του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Οπως και να 'ναι, αρχίζει σήμερα η ΝΑΤΟική Σύνοδος Κορυφής στην Πράγα χωρίς να προβλέπεται η περιβόητη «επιχειρησιακή έναρξη» της «ευρωπαϊκής» Δύναμης Ταχείας Επέμβασης (ΔΤΕ), που, υποτίθεται, στη βάση σωρείας ομόφωνων αποφάσεων των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, θα έπρεπε να γίνει την «1η Γενάρη του 2003». Η τελική απόφαση θα ληφθεί, βέβαια, στην Πράγα, και οι «τεχνικές λεπτομέρειες» θα καθοριστούν τις αμέσως επόμενες μέρες. Η Γαλλία πίεζε για «παράταση» της ΝΑΤΟικής αποστολής αλλά το πολύ μέχρι 31 του Γενάρη 2003, και όχι για μια νέα εξάμηνη παράταση.

Ο συμβιβασμός μεταξύ της Γαλλίας και των άλλων 18 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κάνει αναφορά σε «εξάμηνη επιχείρηση», που βέβαια θα απαιτήσει νέα εντολή, και σε μείωση κατά το ήμισυ των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην ΠΓΔΜ. Η αποστολή θα ξεκινήσει στις 16/12/2002 για ένα εξάμηνο, και προβλέπεται ένα ενδιάμεσο «ραντεβού» το Φλεβάρη 2003 για «επισκόπηση» της κατάστασης. Οριστική απόφαση περί του χρονοδιαγράμματος και των «λεπτομερειών» θα ανακοινωθεί στην Πράγα. Η όλη υπόθεση δεν αφορά στις πραγματικές δυνατότητες της «ευρωπαϊκής» ΔΤΕ, η οποία θα μπορούσε ήδη από τώρα να αντικαταστήσει τη ΝΑΤΟική δύναμη στα Σκόπια, αφού δεν πρόκειται για αμιγώς «στρατιωτική» επιχείρηση, αλλά περισσότερο για «αστυνόμευση» και αναδιοργάνωση των ντόπιων στρατιωτικών δυνάμεων. Το όλο ζήτημα αφορά στη μη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ, μια πτυχή του οποίου ήταν και το ζήτημα του λεγόμενου ευρωστρατού.

Μετά την αποδοχή, τον περασμένο Οκτώβρη, των τουρκικών απαιτήσεων περί «συμφερόντων ασφαλείας» σ' όλη τη ζώνη επιρροής της Τουρκίας («συμφωνία των Βρυξελλών») και την άρση των ελληνικών επιφυλάξεων στην κατά γράμμα αποδοχή της τριμερούς (ΗΠΑ-Βρετανία-Τουρκία) «συμφωνίας της Αγκυρας», υποτίθεται ότι ο στρατοκράτης της ΕΕ, Χ. Σολάνα, ανέλαβε να διευθετήσει τα σχετικά με το ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Χ. Σολάνα, παρόλο που έκανε ένα σχετικό ταξίδι στην Αγκυρα, δεν εμφανίστηκε στο ΝΑΤΟ και το θέμα έχει «παγώσει». Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί και στην Πράγα και υποτίθεται ότι θα 'πρεπε να βρεθεί μια λύση μέχρι την Κοπεγχάγη ώστε να «διευκολυνθούν» και τα συνδεόμενα από τον ίδιο Χ. Σολάνα ζητήματα της επίλυσης του Κυπριακού, των σχέσεων ΕΕ/ΝΑΤΟ και, βέβαια, των τουρκικών επιδιώξεων. Ο «συμβιβασμός» για την ΠΓΔΜ δίνει παράταση αλλά όχι λύση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ