Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Ανατροπές στην περίθαλψη

Μια σημαντική ανατροπή στα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων επιφύλαξε η χθεσινή, δεύτερη συνάντηση αντιπροσωπείας της ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκη. Η «καρτοπερίθαλψη» ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης, από την οποία παρ' όλα αυτά, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ βγήκε ικανοποιημένη, σύμφωνα με τις δηλώσεις στελεχών της.

Ωστόσο, η «καρτοπερίθαλψη» σημαίνει επί της ουσίας περιορισμένη υγειονομική περίθαλψη για τους δημόσιους υπάλληλους, οι οποίοι μέσα από ένα σύστημα συγκεκριμένου αριθμού «μονάδων» θα κληθούν να πληρώσουν εξ ολοκλήρου τις δαπάνες περίθαλψης εφόσον «αδειάσει» η κάρτα τους!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα προβλέπονται για τη λειτουργία του Οργανισμού Περίθαλψης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΟΠΑΣΔ), κάθε δημόσιος υπάλληλος θα προμηθευτεί μια κάρτα περίθαλψης, η οποία θα περιέχει συγκεκριμένο αριθμό μονάδων. Με αυτή την κάρτα θα μπορεί, χωρίς καμία επιβάρυνση, να καλύπτει τις ανάγκες περίθαλψής του. Εάν όμως εξαντληθούν οι μονάδες της κάρτας, τότε θα αναλαμβάνει ολοκληρωτικά το οποιοδήποτε κόστος περίθαλψης και νοσηλείας!!! Το σύστημα αναμένεται να ξεκινήσει από την 1η Γενάρη 2003.

Την κάθετη αντίθεση της «Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης» (ΤΑΔΗΣΥ)στην «καρτοπερίθαλψη» εκφράζουν στελέχη της. Οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να απολαμβάνουν περίθαλψη χωρίς περιορισμούς, σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας ικανό να καλύψει όλες τους τις ανάγκες και χωρίς καμία επιβάρυνση, τονίζουν.

Μετά τη συνάντηση ο Ν. Χριστοδουλάκης δήλωσε ότι επιχειρείται ένα νέο ξεκίνημα στον τομέα της περίθαλψης των ασφαλισμένων του δημοσίου, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σ. Παπασπύρος.

Στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα των Βαρέων και Ανθυγιεινών στο δημόσιο. Η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι το ζήτημα χρήζει μελέτης, ωστόσο θα αποτελέσει το κύριο αντικείμενο συζήτησης στην επόμενη συνάντηση, την άλλη Τετάρτη, μαζί με το ζήτημα του Ταμείου Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο αντιμετωπίζει σημαντικά οικονομικά προβλήματα και υπάρχει φόβος ότι δε θα μπορεί να ανταποκριθεί στη χορήγηση του εφάπαξ των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ