Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΚΑΒ
Κινητοποίηση υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα

Οι επιλογές της κυβέρνησης για τη συρρίκνωση του ΕΚΑΒ, ώστε να μείνει ελεύθερο το έδαφος στην επιχειρηματική δραστηριότητα, οδηγεί σε εκρηκτικές καταστάσεις τόσο στη λειτουργία του Κέντρου όσο και στα προβλήματα των εργαζομένων.

Τις μεθοδεύσεις αυτές καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του Κέντρου, οι οποίοι -σύμφωνα με απόφαση του Συλλόγου τους- πραγματοποιούν σήμερα Πέμπτη πεντάωρη στάση εργασίας (9 π.μ. - 2 μ.μ.) και γενική συνέλευση, διεκδικώντας τη διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του ΕΚΑΒ και την παραπέρα ανάπτυξή του.

Πέρα από τη νηπιακή ανάπτυξη του Κέντρου, που αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού, η διοίκησή του σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας, αποφάσισε τη μείωση και αυτού του εξοπλισμού που προβλεπόταν στο μνημόνιο που υπέγραψε το ΕΚΑΒ με τον «Οργανισμό 2004» για την κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στον «Προϋπολογισμό δράσεων και ενεργειών επιχειρησιακού προγράμματος Ολυμπιακών Αγώνων 2004 - Υγεία» προβλεπόταν η πρόσληψη 2.400 συνολικά ατόμων μέχρι το 2004 και η αγορά, με εθνικούς και πόρους από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, 270 ασθενοφόρων, 35 κινητών μονάδων, 20 μηχανών, οκτώ φορειοφόρων, τεσσάρων οχημάτων ταχείας πρόσβασης γιατρού, δυο αυτοκινούμενων συντονιστικών κέντρων, τριών ειδικών οχημάτων αντιμετώπισης καταστροφών, πέντε ελικοπτέρων και δύο αεροπλάνων. Από τις 2.400 προσλήψεις που προβλέπονταν συνολικά και τις 700 ειδικά για το 2002, έφτασαν τελικά στο ΕΚΑΒ το 2002 πανελλαδικά 300 άτομα προσωπικό, από διαγωνισμό που είχε γίνει το 2001! Σαν να μην έφτανε αυτό, η διοίκηση του ΕΚΑΒ ζήτησε και την περικοπή του προβλεπόμενου εξοπλισμού, πριμοδοτώντας έτσι τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες που ορέγονται το «φιλέτο» της προνοσοκομειακής φροντίδας και επείγουσας ιατρικής. Ειδικότερα για τα ελικόπτερα ζήτησε τη μείωσή τους από πέντε σε τρία και την κατάργηση της αγοράς αεροσκαφών, με το πρόσχημα ότι το Κέντρο δε διαθέτει την τεχνογνωσία, προκειμένου να αναλάβει τα πτητικά μέσα. Ετσι, το ΕΚΑΒ, κινδυνεύει να παραμείνει με ασθενοφόρα που κυκλοφορούν από το 1988, ενώ η διοίκηση προσανατολίζεται για την κάλυψη των αναγκών σε πτητικά μέσα στη λογική της αγοράς υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα. Αλλωστε, όπως καταγγέλλει ο σύλλογος των εργαζομένων, ήδη η καθαριότητα και η φύλαξη στα παραρτήματα του ΕΚΑΒ ανατίθενται σε ιδιώτες.

«Η συστηματική υποβάθμιση του ΕΚΑΒ, η δικαιολογημένη αγανάκτηση που δημιουργείται στον κόσμο, δημιουργεί το κατάλληλο έδαφος για τη χωρίς αντιδράσεις παράδοση του τομέα αυτού στους ιδιώτες», επισήμανε στο «Ρ» ο πρόεδρος του συλλόγου των εργαζομένων, Χρ. Μπαρκονίκος.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν αναβαθμισμένη προνοσοκομειακή φροντίδα, διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του ΕΚΑΒ και την παραπέρα ανάπτυξή του, ανάθεση των αερομεταφορών σε κρατικό φορέα, την αντιμετώπιση των δεκάδων εργασιακών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ