Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
Αγροτικές κινητοποιήσεις

Περίπου 3.000 Τσέχοι αγρότες διαδήλωσαν χτες το πρωί στο κέντρο της Πράγας ενάντια στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που απειλεί τον τομέα τους με οικονομική καταστροφή.

Οι διαδηλωτές επισκέφθηκαν τα γραφεία της κυβέρνησης και τα δύο σώματα της Βουλής και παρέδωσαν αίτηση στον υπουργό Γεωργίας Γιάροσλαβ Πάλας (την οποία είχαν υπογράψει 120.000 αγρότες από όλη τη χώρα) καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει να καλύψει τη διαφορά μεταξύ των επιδοτήσεων που προσφέρει η ΕΕ στους αγρότες των δέκα νέων μελών χωρών και των αντίστοιχων επιδοτήσεων των υπόλοιπων 15 χωρών, προκειμένου να αποφευχθεί η καθολική πτώχευση του κλάδου.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (και μετά τη συμφωνία Σρέντερ - Σιράκ επί του θέματος στη σύνοδο για τη διεύρυνση της ΕΕ στις Βρυξέλλες την προηγούμενη βδομάδα που εξασφάλισε τη μερίδα του λέοντος για τη Γαλλία) από το 2004 μέχρι το 2013 το ύψος των επιδοτήσεων για τα αγροτικά προϊόντα των δέκα νέων χωρών θα φτάνει μόνο το 25% των αντίστοιχων επιδοτήσεων που θα λαμβάνουν οι αγρότες στις υπόλοιπες 15 χώρες. Η Τσεχία αναμένεται να γίνει μέλος της ΕΕ το 2004.

Σημειώνεται ότι η τσέχικη γεωργία βρίσκεται ήδη σε δυσχερή κατάσταση, ενώ μετά και τις καταστροφικές πλημμύρες του Αυγούστου η παραγωγή (σύμφωνα με επίσημα στοιχεία) μειώνεται κατά 500 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ