Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Διαζύγιο» στο συνασπισμό «εθνικής ενότητας»

Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν οι υπουργοί του Εργατικού Κόμματος από τον κυβερνητικό συνασπισμό του Αριέλ Σαρόν, καταψηφίζοντας και τον προϋπολογισμό

Συλλήψεις Παλαιστινίων

Associated Press

Συλλήψεις Παλαιστινίων
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΤΖΕΝΙΝ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Οριστικό «διαζύγιο» φαίνεται ότι παίρνουν μετά από δεκαοκτώ μήνες «εθνικής ενότητας» το Εργατικό Κόμμα και το Κόμμα «Λικούντ», οδηγώντας σε κατάρρευση τον κυβερνητικό συνασπισμό του Αριέλ Σαρόν. Η, προφανής τουλάχιστον, αιτία της εξέλιξης αυτής είναι οι διαφωνίες μεταξύ των δύο βασικών συγκυβερνώντων για τη χρηματοδότηση των εποικισμών, όπως προβλέπεται από το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε στην Κνεσέτ, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και, παρά την αρνητική ψήφο των Εργατικών, εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης ψηφοφορίας.

Μετά από τρίωρη θυελλώδη συνεδρίαση, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος και, για λίγες ώρες ακόμη, υπουργός Αμυνας, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ εξήλθε εμφανέστατα οργισμένος από την αίθουσα της συνάντησης και κάλεσε τους βουλευτές του «να μείνουν ενωμένοι και να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό». Η ρήξη ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού μοιάζει, αυτή τη φορά, οριστική, κάτι που παραδέχτηκε, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, και ο Αριέλ Σαρόν.

Ηδη, από χτες, το Εργατικό Κόμμα είχε διαφωνήσει με την πρόβλεψη για χορήγηση 150 εκατομμυρίων δολαρίων στους εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη τη στιγμή που ολόκληρος ο προϋπολογισμός βασίζεται σε σκληρά μέτρα λιτότητας. Η αρχική πρόταση του Μπεν Ελιέζερ ήταν τα χρήματα αυτά να δοθούν σε προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Κάποια στιγμή, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Σαρόν, φάνηκε να υποχωρεί υπό την προϋπόθεση ότι θα χαλαρώσουν τα μέτρα λιτότητας και θα «μοιραστούν ισότιμα τα βάρη σε όλα τα ισραηλινά κοινωνικά στρώματα». Ούτε αυτή η πρόταση έγινε δεκτή από τον Σαρόν.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Μπεν Ελιέζερ και ο ΥΠΕΞ Σιμόν Πέρες κατέθεσαν, ήδη, επιστολές παραίτησης από τους υπουργικούς τους θώκους, ενώ εντός των επομένων ωρών το ίδιο θα πράξουν και οι υπόλοιποι υπουργοί του Εργατικού Κόμματος. Οι παραιτήσεις τίθενται σε ισχύ εντός 48 ωρών. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία της τελευταίας στιγμής, ενδεχόμενο που έμοιαζε εξαιρετικά δύσκολο, ο Σαρόν είτε θα αρκεστεί σε έναν αδύναμο και ευάλωτο συνασπισμό 55 εδρών (από τις 120) με τα ακροδεξιά θρησκευτικά κόμματα, είτε θα προκηρύξει εκλογές, που θα διεξαχτούν σε 90 ημέρες, προοπτική που, προς το παρόν, πάντως, φαίνεται να τον ευνοεί, αφού το «Λικούντ» εμφανίζεται ενισχυμένο στις δημοσκοπήσεις.

Η ρήξη με το «Λικούντ» έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τους διαφωνούντες του Εργατικού Κόμματος, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Χαϊμ Ραμόν, που δήλωνε ότι «επιτέλους, πρέπει να πάψουμε να είμαστε εταίροι σε μια καθ' όλα αποτυχημένη και επικίνδυνη κυβέρνηση, πρέπει να παρουσιάσουμε εναλλακτική πρόταση». Από την άλλη πλευρά, αξιωματούχοι του «Λικούντ» κατηγορούσαν τους Εργατικούς για «ανευθυνότητα και για εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων σε μια κρίσιμη περίοδο για το ισραηλινο-παλαιστινιακό». Προς το παρόν, πάντως, ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε με 67 ψήφους υπέρ και 45 κατά, στην πρώτη ανάγνωσή του στην Κνεσέτ.

Βία και επιθέσεις

Ενοπλος Παλαιστίνιος εισέβαλε στον εποικισμό Χέρμες, κοντά στην Τζενίν, χτες τα ξημερώματα, όπου σκότωσε 2 14χρονες εποίκους και μια γυναίκα πριν πέσει νεκρός από τα πυρά εποίκων και στρατιωτών. Την ευθύνη ανέλαβαν οι «Ταξιαρχίες του Αλ Ακσα». Ωρες αργότερα, δεύτερος ένοπλος άνοιξε πυρ κατά συνεργείου οικοδόμησης του διαχωριστικού τείχους ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Δ. Οχθη, τραυματίζοντας δύο εργάτες πριν πέσει νεκρός. Ταυτόχρονα, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στην πόλη Μπέιτ Χανούν, στη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνέλαβε 15 Παλαιστινίους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλίμα «πρόωρων εκλογών» ...μετά την «αποχώρηση»(2005-08-11 00:00:00.0)
Οριακό «ναι» από την Κνεσέτ για Σαρόν(2004-10-27 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για τα σχέδια Σαρόν(2004-02-05 00:00:00.0)
Νέα επίθεση αυτοκτονίας οξύνει τα πνεύματα(2002-10-22 00:00:00.0)
Υπό κατοχή η πλειοψηφία της Δυτικής Οχθης(2002-06-22 00:00:00.0)
Εισβολών και ανακαταλήψεων συνέχεια...(2002-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ