Στο στιλ «θα σας κάνουμε και γεφύρια» ήταν οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, και της επιτρόπου της ΕΕ, Α. Διαμαντοπούλου, που επιχείρησαν να «χρυσώσουν το χάπι» της ΟΝΕ, μέσω των ποσών που «θα» δοθούν από το Γ' ΚΠΣ
Σε προεκλογικό ύφος χειρίστου είδους επιχείρησαν από κοινού χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου και η κοινοτική επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου, να προσδώσουν φιλολαϊκό «προφίλ» στο λεγόμενο κοινωνικό σκέλος του τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, οι άξονες του οποίου ωστόσο κινούνται σε κατευθύνσεις που θα σημάνουν την πλήρη απορύθμιση των σημερινών εργασιακών σχέσεων και τη λήψη μέτρων ενίσχυσης της εργοδοσίας με πρόσχημα τη μείωση της ανεργίας.
Ο Γ. Παπαντωνίου και η Αννα Διαμαντοπούλου παραχώρησαν χθες κοινή συνέντευξη Τύπου, στη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στην πορεία των διαπραγματεύσεων και των συζητήσεων με τα αρμόδια κοινοτικά όργανα για το λεγόμενο κοινωνικό σκέλος του Γ' ΚΠΣ, το οποίο εκτιμάται ότι «θα» ανέλθει γύρω στα 3,2 τρισ. δρχ. Σύμφωνα με όσα ανέφερε αναλυτικότερα ο Γ. Παπαντωνίου, τα βασικά κεφάλαια του προγράμματος που έχει υποβάλλει η Ελλάδα στα κοινοτικά όργανα για το λεγόμενο κοινωνικό σκέλος του Γ' ΚΠΣ, αφορούν στα εξής:
Ο Γ. Παπαντωνίου υποστήριξε πως το συνολικό ποσό- αποτελεί το σημείο αναφοράς στις διαπραγματεύσεις με τους κοινοτικούς εταίρους για το κοινωνικό σκέλος του Γ' ΚΠΣ- ανέρχεται περίπου σε 3,2 τρισ. δρχ. για την περίοδο 2000 - 2006 και ότι οι διαπραγματεύσεις για την τελική έγκριση του προγράμματος θα έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το Μάη.
Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της Αννας Διαμαντοπούλου, η οποία αναφερόμενη στην ανάγκη συνεχούς κατάρτισης που εμφανίζεται στις σημερινές στυγνές συνθήκες της αγοράς εργασίας, επισήμανε ότι σήμερα στην Ευρώπη υπάρχουν 700.000 θέσεις εργασίας για τις οποίες... δεν υπάρχουν αντίστοιχοι εργαζόμενοι ελλείψει ειδικών προσόντων! Σύμφωνα με την ίδια στα δύο επόμενα χρόνια, ο ρυθμός αυτός θα φτάσει τις 1.600.000 θέσεις, οι οποίες αφορούν κυρίως τον τομέα της πληροφορικής.
Η Αννα Διαμαντοπούλου, αναφέρθηκε επιπροσθέτως στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στη Λισαβόνα, προσδίδοντας σ' αυτήν τον τίτλο «κοινωνικό Μάαστριχτ». Στην εν λόγω σύνοδο πρόκειται να τεθούν ζητήματα που αφορούν μεταξύ άλλων την απασχόληση και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.Αποτελεί δε κοινό μυστικό, ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα συνιστούν «μπούσουλα» για όλες τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ και θα επιφέρουν στη χώρα μας την πλήρη ανατροπή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και την απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, αφού θα τεθούν επί τάπητος ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διευθέτηση των ετήσιου χρόνου εργασίας, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την επανεξέταση του ισχύοντος καθεστώτος στις απολύσεις, στα επιδόματα, τις άδειες κλπ.