Πλήρης υιοθέτηση από την κυβέρνηση των σαρωτικών κατευθύνσεων της Κομισιόν στις εργασιακές σχέσεις
Στη διυπουργική σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου, Ανάπτυξης Ευ. Βενιζέλος, Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης και υφυπουργοί Εργασίας Χ. Πρωτόπαπας και Παιδείας Γ. Ανθόπουλος.
Με ηχηρές λέξεις περί «κοινωνικού Μάαστριχτ» και νέου «ευρωπαϊκού συμβολαίου», χαιρέτισαν τόσο ο Γ. Παπαντωνίου, όσο και ο Μ. Παπαϊωάννου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν αμέσως μετά, την «ατζέντα» της Κομισιόν, προσπαθώντας να παραπλανήσουν και να αποκρύψουν πως σηματοδοτεί μια νέα πιο σκληρή επίθεση σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων όλης της Ευρώπης.
Ο Γ. Παπαντωνίου ωστόσο επισήμανε πως το νέο ευρωπαϊκό μοντέλο θα έχει «τα πετυχημένα χαρακτηριστικά του αμερικανικού οικονομικού υποδείγματος... -επιχειρηματικότητα, απελευθέρωση αγορών»- με στοιχεία... κοινωνικής δικαιοσύνης. Μάλιστα υπογράμμισε πως οι στόχοι του πλέον θα είναι πιο δεσμευτικοί!!! Οσον αφορά το εθνικό σχέδιο δράσης σημείωσε ότι στόχος - μεταξύ άλλων - είναι η «ενίσχυση της επιχειρηματικότητας».
Στα 2 τρισ. δραχμές θα ανέλθει τα επόμενα χρόνια το ποσό που θα δαπανηθεί από την κυβέρνηση στα προγράμματα κατάρτισης, είπε ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου, χαρακτηρίζοντάς τα «πρώτη προτεραιότητα» και μέτρα κατά της ανεργίας. Στη συνέχεια επιβεβαίωσε πως στόχος δεν είναι οι νέες θέσεις εργασίας σταθερής απασχόλησης, αλλά η «δημιουργία ευκαιριών για τους ανέργους». Μάλιστα σημείωσε πως είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός για τη «ριζική αναμόρφωση του ΟΑΕΔ», ώστε να προσαρμοστεί στις... νέες αντεργατικές πολιτικές.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, ο Μ. Παπαϊωάννου σημείωσε πως «το μόνο κόμμα που έχει παρουσιάσει τις θέσεις του, πώς γίνεται ή θα γίνει η μεταρρύθμιση είναι το ΠΑΣΟΚ»... Προφανώς εννοεί τη γνωστή έκθεση Σπράου - Τήνιου, που η υλοποίησή της θα σημάνει κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης. Σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την αύξηση ή όχι των ορίων ηλικίας προς συνταξιοδότηση, ο Μ. Παπαϊωάννου απέφυγε να ξεκαθαρίσει τη θέση της κυβέρνησης, λέγοντας πως «όλο αυτό το θέμα φέρνουμε, λες και το ασφαλιστικό είναι μόνο αυτό»... για να συμπληρώσει ότι και ο ίδιος και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας έχουν απαντήσει. Να σημειώσουμε πως λίγο πριν την ανακοίνωση των εκλογών, ο Μ. Παπαϊωάννου σε δηλώσεις του είχε πει ότι «τα 65 χρόνια για όλους είναι μια καλή ηλικία», σηματοδοτώντας χτύπημα του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών, αλλά και κατάργηση των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τις γυναίκες.