Τετάρτη 1 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Σταθερά σε ταξική ρότα

Η πλειοψηφία της γενικής του συνέλευσης έστειλε μήνυμα ταξικού αγώνα

Μήνυμα έντασης της ανυποχώρητης πάλης για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ και δυναμικής συμβολής στην ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση, έστειλαν οι αντιπρόσωποι της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Παρουσιάζοντας το διοικητικό απολογισμό του 1999, ο πρόεδρος του ΕΚΛ Τάκης Τσιόγκας τόνισε ότι «το ΔΣ, που εκλέχτηκε στο 24ο Συνέδριο, λειτούργησε με βάση τις αποφάσεις του, που κινούνται στη σωστή ταξική - διεκδικητική κατεύθυνση, με βασική επιδίωξη την επεξεργασία θέσεων για τα προβλήματα των εργαζομένων, την ενημέρωση και ενεργοποίησή τους για τη διεκδίκηση λύσεων σ' αυτά».

«Η άποψή μας είναι - υπογράμμισε - πως η απόρριψη της γραμμής των συμβιβασμένων πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ και αρκετών Ομοσπονδιών από τα σωματεία της δύναμής μας, η υιοθέτηση της ταξικής αγωνιστικής γραμμής και η συστράτευσή τους με την αντίληψη που εκφράζει σήμερα το ΠΑΜΕ είναι όρος για την επιβίωση και την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, ώστε να γίνει αποτελεσματικό».

Οσον αφορά στα μέτωπα πάλης που πρωτοστάτησε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, ο Τάκης Τσιόγκας ανέφερε ενδεικτικά τους αντιπολεμικούς, αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες ενάντια στο βρώμικο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και στην εγκατάσταση του ΝΑΤΟικού στρατηγείου στη Λάρισα, τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την παράδοση του Οτσαλάν, τις πρωτοβουλίες που πήρε για αγώνες διεκδίκησης μιας φιλολαϊκής πολιτικής υπέρ των εργαζομένων και των ανέργων, για την ανάπτυξη κοινής δράσης με τ' άλλα λαϊκά στρώματα, για τη διεκδίκηση λύσεων σε τοπικά προβλήματα, τη συμπαράστασή του στους δίκαιους αγώνες των μαθητών κ. ά.

Αναφερόμενος στις εκλογές του Απρίλη, ο Τάκης Τσιόγκας επισήμανε ότι «διανύουμε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, στην οποία συνειδητά ο δικομματισμός και η άρχουσα τάξη προσπαθούν ν' αποπροσανατολίσουν και να ξεγελάσουν τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους , ώστε να τους αποσπάσουν την ψήφο τους και μετά τις εκλογές να τη χρησιμοποιήσουν για την εφαρμογή των νέων αντεργατικών μέτρων». Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι εργαζόμενοι πρέπει ν' απαιτήσουν αντικειμενική ενημέρωση από τα ΜΜΕ για τις θέσεις των κομμάτων που συμμετέχουν στις εκλογές, τη διεξαγωγή των εκλογών με όρους ισοτιμίας για όλους, την εφαρμογή της απλής αναλογικής, ώστε να υπάρχει γνήσια έκφραση της λαϊκής θέλησης στην κάλπη, το σταμάτημα των ρουσφετιών και των ψεύτικων υποσχέσεων, την τοποθέτηση του κάθε κόμματος χωρίς μισόλογα πάνω στα προβλήματα που απασχολούν την εργατική τάξη και το λαό, εξηγώντας ποιοι ευθύνονται γι' αυτά, τι θα γίνει στη μετα-ΟΝΕ εποχή, ποιος θα κερδίσει και ποιος θα χάσει απ' αυτή την εξέλιξη, ώστε με γνώση και σωστά κριτήρια ψήφου η εργατική τάξη να κάνει τις επιλογές της.

Στην ετήσια γενική συνέλευση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, οι αντιπρόσωποι ενέκριναν κατά συντριπτική πλειοψηφία το ταξικό διεκδικητικό πλαίσιο που προτάθηκε και αφορά στην υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μονοετούς διάρκειας, με κατώτερο μεροκάματο 10.000, κατώτερο μισθό 250.000, κατώτερη σύνταξη ίση με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, στην επιβίωση των ανέργων, στη νομοθετική γενικευμένη εφαρμογή του 35ωρου με 7 ώρες απασχόλησης την ημέρα, σε εβδομάδα 5 ημερών, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και με βελτίωση των αποδοχών, στη δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση, στα κοινωνικά δικαιώματα, στους εργαζόμενους σπουδαστές και στους αλλοδαπούς εργάτες. Ταυτόχρονα ενέκριναν μια σειρά ψηφισμάτων που στρέφονται εναντίον της αυταρχικής - αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Αλγεινή εντύπωση στους αντιπροσώπους της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΕΚΛ προκάλεσε το γεγονός ότι οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ - που αποτελούσαν μια ισχνή μειοψηφία - καταψήφισαν τόσο το πρόγραμμα δράσης, όσο και τα ψηφίσματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι καταψήφισαν ακόμα και το ψήφισμα που αφορά στο αίτημα για οικονομική ενίσχυση των ανέργων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κατάκτηση των εργαζομένων η ισχυροποίηση των ταξικών δυνάμεων (2008-04-01 00:00:00.0)
Σταθερά στη ρότα της ταξικής πάλης (2005-03-22 00:00:00.0)
Με στόχο το συντονισμό δράσης (2000-09-28 00:00:00.0)
Πολυσήμαντη νίκη (1999-04-01 00:00:00.0)
Νέο διεκδικητικό πλαίσιο (1998-04-01 00:00:00.0)
Συγκέντρωση στη Λάρισα (1996-03-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ