Σάββατο 19 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
«Ο μακρύς δρόμος του γυρισμού»

Κοινωνική περιπέτεια, παραγωγής 2002, σε σκηνοθεσία Φίλιπ Νόις

Αρχές του 1930 και τρεις κοπέλες, η Γκρέισι, η Ντέζι και η Μόλι, ιθαγενείς της Αυστραλίας, αποκόπτονται με τη βία από τις οικογένειές τους και στέλνονται σε στρατόπεδο εκπαίδευσης, με σκοπό να δουλέψουν ως υπηρέτριες στα σπίτια της λευκής αγγλοσαξονικής διοίκησης. Τα κορίτσια θα αποδράσουν και θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι δυόμισι χιλιάδων χιλιομέτρων στην αυστραλέζικη ενδοχώρα για να επιστρέψουν στους δικούς τους.

Με βάση μια πραγματική ιστορία, η ταινία καταπιάνεται με το θέμα του ρατσισμού, ενώ παράλληλα το φιλμ αποτελεί μια αιχμηρή ιστορική κατάθεση για μια απάνθρωπη ρατσιστική πολιτική που ήταν σε πλήρη ισχύ μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες (τέλη '60).

«Ο μακρύς δρόμος του γυρισμού» είναι ένα αρκετά καλό φιλμ, τόσο σε επίπεδο παραγωγής, όσο και ουσίας. Είναι λίγες οι φορές που κάποιοι μεγαλο-παραγωγοί της κινηματογραφικής βιομηχανίας ξύνουν τέτοια θέματα. Οταν το κάνουν, καλύπτουν τα νώτα αφού εξασφαλίζουν πρώτα όλα εκείνα τα στοιχεία που θα κάνουν την ταινία τους κερδοφόρα, τις κατάλληλες δόσεις συγκίνησης, αγάπης και αλήθειας.

Είναι προτιμότερο όμως να βλέπουμε τέτοια θέματα έστω και καμουφλαρισμένα. Εχουμε τη δυνατότητα να κρίνουμε μόνοι μας και να μάθουμε ιστορικά γεγονότα με μικρή απόκλιση της αλήθειας.

Καιρό είχαμε να δούμε κάποιο φιλμ με θέμα «ρατσισμός». Δε βρίσκω όμως το λόγο να ανατρέχουμε στο παρελθόν, αφού ο ρατσισμός υπάρχει κάθε μέρα δίπλα μας και σε δεκάδες μορφές...

«Rabbit-Proff fence»

Με τους: Κένεθ Μπράνα, Εβερλιν Σάμπι, Λόρα Μόναγκαν, Τιάνα Σάνσμπερι, Ντέιβιντ Γκαλπίλιλ, Ντέμπορα Μέιλμαν, Νινγκάλι Λόφορντ, Γκάρι Μακ Ντόναλντ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ