Σάββατο 19 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αξίζει κάθε κόπο αυτή η ψήφος

Δεν περισσεύει ούτε μία ψήφος. Και ως εκ τούτου κανείς δεν μπορεί να λείψει από το προσκλητήριο της Κυριακής. Είτε αυτό σημαίνει μια βόλτα από το σπίτι, στην Κοκκινιά, ως το εκλογικό τμήμα, είτε απαιτείται για να δοθεί η μάχη να έχουμε φτάσει ως αύριο, Κυριακή, στη Μυτιλήνη, σ' όλους τους δήμους που δίνουν τη μάχη οι αγωνιστικοί συνδυασμοί πρέπει να πάμε. Κανείς δεν μπορεί να λείψει. Γιατί στο χέρι μας είναι να κερδίσουν. Και πρέπει να κερδίσουν. Θα 'ναι πλήγμα για το κατεστημένο.

Η η εκλογική μάχη στο δεύτερο γύρο δεν είναι - από την αρχή δεν ήταν - μάχη απλά για την εκλογή κάποιων εκπροσώπων στα δημοτικά συμβούλια. Δεν είναι καν αντιπαράθεση για το ποια επιμέρους πολιτική θα εφαρμοστεί ανά δήμο. Είναι και κεντρική πολιτική αντιπαράθεση. Η πολιτική συμμαχιών, που προώθησε το ΚΚΕ για τη δημιουργία ενός αγωνιστικού πόλου συσπείρωσης και συμπαράταξης και στο χώρο της ΤΑ, που θα δράσει στην πορεία με προοπτική για τα λαϊκά συμφέροντα και που αποτελεί στοιχείο της δράσης του για τη συγκρότηση του Μετώπου, έφερε ήδη αρκετά θετικά αποτελέσματα με τα αγωνιστικά ενωτικά ψηφοδέλτια που συγκροτήθηκαν για τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση. Ομως η εκλογική μάχη δεν έχει τελειώσει. Ούτε ως προς το στόχο όσο το δυνατόν περισσότεροι να καταδικάσουν το δικομματισμό και τις παραφυάδες του, ούτε ως προς την όσο το δυνατόν πιο ενισχυμένη παρουσία των αγωνιστικών συνδυασμών. Μάλιστα σε πάνω από 60 δήμους η αναμέτρηση μας αφορά και άμεσα.

Η πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ που προσβλέπει στην όσο το δυνατόν μαζικότερη χειραφέτηση πλατιών λαϊκών στρωμάτων και στην αγωνιστική τους συσπείρωση με προοπτική, βρίσκεται ευθέως αντιμέτωπη με ένα αντιδραστικό μέτωπο δυνάμεων. Οχι μόνο όπου συμμετέχουν στο δεύτερο γύρο αγωνιστικοί συνδυασμοί, αλλά στο σύνολο της επικράτειας. Το λευκό και άκυρο αυτή την Κυριακή αποκτά χαρακτηριστικά θετικής πολιτικής τοποθέτησης. Κανείς δεν μπορεί να ξεγελαστεί από το πράσινο, μπλε ή ροζ χρώμα διαφόρων ψηφοδελτίων. Ευθέως αυτές οι δυνάμεις έχουν διακηρύξει πως την επομένη των εκλογών αυτό που θα κάνουν είναι να αξιοποιήσουν στο έπακρο το ισχύον αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο για την αυτοδιοίκηση. Που σημαίνει φόροι κι άλλοι φόροι για να βρεθεί χρήμα. Που σημαίνει και καταστολή με τη δημοτική αστυνομία. Που σημαίνει παραπέρα ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών. Που σημαίνει χρησιμοποίηση του δήμου για να περάσουν πιο εύκολα οι εργασιακές σχέσεις - λάστιχο που αξιώνει το κεφάλαιο.

Εμπόδιο στην εφαρμογή τέτοιων πολιτικών μπορεί να μπει και με την όσο το δυνατόν μικρότερη νομιμοποίησή τους και με την υπερψήφιση αγωνιστικών συνδυασμών όπου μετέχουν στο δεύτερο γύρο. Γι' αυτό καμία ψήφος δεν περισσεύει. Την Κυριακή το βράδυ επιβάλλεται ο δικομματισμός να βγει πιο αδύναμος. Την Κυριακή το βράδυ πρέπει να καταγραφεί ένα ακόμα ελπιδοφόρο για το λαϊκό κίνημα μήνυμα.

Να μη λείψει, λοιπόν, κανείς. Δεν είναι θυσία ο πηγεμός στην κάλπη. Είναι μια ακόμη αποφασιστική πολιτική απάντηση που μπορεί να χτυπήσει για τα καλά το κατεστημένο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ