Σάββατο 19 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΟΙ ταινίες έναρξης και λήξης

«Ο παράδεισος είναι μακρυά»
«Ο παράδεισος είναι μακρυά»
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, συνεπές στην ετήσια συνάντησή του με τους απανταχού σινεφίλ, σηκώνει την αυλαία του στις 8 Νοέμβρη στη φυσική και ιστορική του εστία, τον κινηματογράφο «Ολύμπιον». Στον ίδιο χώρο θα πέσει και για φέτος η αυλαία στις 17 του Νοέμβρη. Η έναρξη και η λήξη αυτής της μεγάλης γιορτής του σινεμά συνδυάζεται με την προβολή δύο ταινιών, απολαυστικών, ποιοτικών, διακεκριμένων σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, αλλά και επισφραγισμένων με την αγάπη του κοινού.

Ταινία έναρξης θα είναι η ταινία που μόνο με τον τίτλο της προκαλεί ένα εύθυμο μειδίαμα. Πρόκειται για το «Bend it like Beckham» (Κάν' το όπως ο Μπέκαμ) της Gurinder Chadha, η οποία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ του Τορόντο και σάρωσε εμπορικά με το χιούμορ και τη φρεσκάδα της.

Ταινία λήξης για το 43ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα είναι το «Far from Heaven» («O Παράδεισος είναι μακριά») σε σκηνοθεσία Todd Haynes. Πρόκειται για ένα κοινωνικό μελόδραμα στην παράδοση των κλασικών του είδους, μια ταινία που απέσπασε τις θετικότερες κριτικές, αλλά και τη θεαματικότητα του κοινού στο φετινό Φεστιβάλ Βενετίας. Και οι δύο ταινίες αποτελούν ήδη μεγάλα φαβορί για τις απονομές των βραβείων Oscar 2003.

«Κάν? το όπως ο Μπέκαμ»: Η Jess είναι η μικρότερη κόρη μιας τυπικής αγγλο-ινδικής οικογένειας, για την οποία οι γονείς της τρέφουν ελπίδες για σπουδές, γάμο με ένα καλό παλικάρι και δείπνα με παραδοσιακά καυτερά πιάτα ινδικής κουζίνας. Εκείνη, όμως, έχει άλλα όνειρα για τον εαυτό της: Θέλει να μεγαλουργήσει στην ομάδα ποδοσφαίρου του σχολείου της και έχει ως απόλυτο ίνδαλμά της τον διάσημο ποδοσφαιριστή David Beckham. To πάθος της κόρης τους, όπως είναι φυσικό, προκαλεί ρίγη στους γονείς της, οι οποίοι δε συμφωνούν με το εξαιρετικά ριζοσπαστικό, για τα δεδομένα τους, χόμπι της. Οι απόπειρές τους να την αποτρέψουν οδηγούν σε μια σειρά από ξεκαρδιστικές παρεξηγήσεις, μπλεξίματα και ντρίμπλες μέχρι το αναπόφευκτο κωμικό γκολ του φινάλε.

«Καν' το σαν τον Μπέκαμ»
«Καν' το σαν τον Μπέκαμ»
«O Παράδεισος είναι μακριά»: Γυρισμένη στην παράδοση των κοινωνικών μελοδραμάτων του μετρ του είδους Douglas Sirk, η ταινία του Haynes ρίχνει μια αυστηρή, επικριτική ματιά στα υποκριτικά ήθη της Αμερικής στη δεκαετία του '50, μια δεκαετία που ο πουριτανισμός ήταν διάχυτος σε κάθε ανθρώπινη εκδήλωση. Επιπλέον, ο σκηνοθέτης αποπειράται να καταδείξει την έντονη παρουσία της προκατάληψης στη σημερινή Αμερική, η οποία σε διαστάσεις δεν υπολείπεται διόλου αυτής των 50's.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ