Η κυβέρνηση αναμένει «οργισμένες» αντιδράσεις από την Τουρκία, εξαιτίας των εμποδίων που τίθενται στην ευρωπαϊκή της πορεία, και αναζητά τρόπους κατευνασμού της
Τρόπους κατευνασμού της Τουρκίας, μελετά η κυβέρνηση, καθώς βάσιμα ανησυχεί για «αδέξιες» αντιδράσεις της Αγκυρας, μετά την αρνητική έκθεση της Κομισιόν για την ενταξιακή διαδρομή της Τουρκίας προς την ΕΕ. Ηδη, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, μετά τη δημοσιοποίηση των γνωμοδοτικών εκθέσεων της Κομισιόν, στις οποίες περιλαμβάνεται και η θετική έκθεση για την ένταξη της Κύπρου, την περασμένη Τετάρτη, τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του, προκειμένου να τον καθησυχάσει για τις ελληνικές προθέσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, ο Γ. Παπανδρέου υποσχέθηκε στον Τούρκο συνάδελφό του ότι η Ελλάδα συνεχίζει να υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και θα εξακολουθήσει να προσφέρει την τεχνογνωσία για την προσαρμογή της χώρας αυτής προς το κοινοτικό κεκτημένο.
Ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας χτες στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΦΛΑΣ», χαρακτήρισε τις εκθέσεις της Κομισιόν «ως γεγονός ιστορικής σημασίας, τόσο για την Κύπρο, όσο και για τις άλλες εννέα υπό ένταξη χώρες», επισημαίνοντας, όμως, ότι «δεν είναι η τελική απόφαση», αφού αυτό αποτελεί αντικείμενο της Συνόδου της Κοπεγχάγης, το Δεκέμβρη. Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι μέχρι την Κοπεγχάγη «για την Κύπρο θα υπάρξει πρώτα από όλα μια πολύ σημαντική προσπάθεια, εκ μέρους του ΟΗΕ, για την επίλυση του προβλήματος, με πιθανή την κατάθεση ενός σχεδίου λύσης από τον ΟΗΕ», για να προσθέσει ότι βάσει και της σχετικής πρότασης βρίσκονται «στην τελική ευθεία οι αποφάσεις των 15, που βεβαίως, σύμφωνα με το Ελσίνκι, η μη επίλυση του προβλήματος δε θα πρέπει να σταματήσει την ένταξη της Κύπρου, αλλά και αυτό ακόμα θέλει να το σιγουρευτούμε με τις απαραίτητες διπλωματικές κινήσεις που θα κάνουμε».
Σε ερώτηση σχετικά με τις απειλές της Αγκυρας ότι η ένταξη της Κύπρου θα σημάνει την οριστική διχοτόμησή της και την επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο Γ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε ότι «η ελληνική διπλωματία έχει πάρει όλα τα μέτρα και έχει δημιουργήσει τις συνθήκες για την καλύτερη δυνατή έκφραση, χωρίς κανείς στην πολιτική να μπορεί να πει ότι υπάρχει 100% σιγουριά». «Εμείς, ως χώρα», επισήμανε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Γ. Παπανδρέου, «πρέπει να είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε σενάρια. Εχουμε συζητήσει με τα συναρμόδια υπουργεία και της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου για τις πιθανές αυτές αντιδράσεις. Το μήνυμα όμως, το οποίο, όχι μόνον η Ελλάδα, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ενωση, στέλνουμε προς την Τουρκία, είναι ότι σπασμωδικές αντιδράσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα το πισωγύρισμα της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας και ότι η καλύτερη λύση είναι να βρεθεί μια πολιτική λύση στο Κυπριακό το συντομότερο, ώστε ενωμένη πια η Κύπρος να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση».
Οσον αφορά στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι «ουδείς περίμενε ότι θα έπαιρνε πράσινο φως η Τουρκία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση στο αμέσως επόμενο ή τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», και πρόσθεσε ότι «αυτό το οποίο ζητάει η Τουρκία είναι μια πιο ξεκάθαρη πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι που κατ' αρχήν νομίζουμε ότι είναι θετικό».
Αναλύοντας την ελληνική «οπτική» στο θέμα αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «εμείς είμαστε υπέρ του να συνεχιστεί αυτή η ευρωπαϊκή της πορεία. Τώρα αν μπορεί να πάρει ημερομηνία ή όχι η Τουρκία στην Κοπεγχάγη για την έναρξη διαπραγματεύσεων, αυτό αφορά την αξιολόγηση και της Επιτροπής, που οπωσδήποτε δείχνει πολλά ελλείμματα, αλλά, παράλληλα, είναι και μια πολιτική απόφαση, κατά πόσον θέλουμε να κρατήσουμε την Τουρκία σε μια πορεία προς την Ευρώπη. Τώρα, λοιπόν, πιστεύω ότι ένα θετικό μήνυμα πρέπει να δοθεί στην Τουρκία στην Κοπεγχάγη, το κατά πόσον μπορεί να είναι μια συγκεκριμένη ημερομηνία ή όχι, νομίζω, πρέπει να το συζητήσουμε με τους υπολοίπους», έκλεισε συμπερασματικά την αναφορά αυτή ο κ. Παπανδρέου. Οταν, μάλιστα, ρωτήθηκε, αν αυτό «διπλωματικά ακούγεται και γιατί όχι», απάντησε: «Και γιατί όχι; Ναι. Νομίζω ότι μπορούμε να το πούμε και αυτό».
Αυτές οι θέσεις που διατύπωσε στη συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών φαίνεται ότι προσομοιάζουν με τις θέσεις της Ουάσιγκτον, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή Τόμας Μίλερ, ο οποίος επισκέφτηκε χτες το απόγευμα τον Γ. Παπανδρέου. Οταν δημοσιογράφοι ζήτησαν από τον Τ. Μίλερ να σχολιάσει τις δηλώσεις του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με τις οποίες για την Ουάσιγκτον η Τουρκία ανήκει στην Ευρώπη, ο πρεσβευτής είπε πως αυτό είναι ένα εσωτερικό θέμα της ΕΕ. Σεβόμαστε, πρόσθεσε, τις αποφάσεις, όμως σαν φίλοι της Ελλάδας και της Τουρκίας και λόγω του ενδιαφέροντός μας για την περιοχή, θέλουμε να δούμε την Τουρκία να έχει ευκαιρία για πλήρη συμμετοχή στην ΕΕ. Σ' αυτό το θέμα, κατέληξε ο Τ. Μίλερ, έχουμε παρόμοιες απόψεις με την ελληνική κυβέρνηση.